Smart Technician

Tweedejaars studenten Technicus Engineering volgen de succesvolle pilot Smart Technician. Een periode van 10 weken gaan zij wekelijks een middag naar een bedrijf om in de praktijk te leren hoe het ontwerpen en produceren van een product in zijn werk gaat. Groepen studenten waren al te gast bij o.a. Festo, Busch BV in Woerden, Eneco uit Utrecht, OMVE BV uit de Meern en Verweij Installatietechniek uit Nieuwegein.

Smart Technician ontmoet QBTEC

De afgelopen tien weken hebben twee teams met ieder drie studenten Technicus Engineering van ROC Midden Nederland een vraagstuk opgelost voor QBTEC. De door Jeroen van Amstel en Bas van der Werf geformuleerde opdracht luidde als volgt; het ontwikkelen van een slimme opslag/stelling voor alle kabelhaspels. Met als hoofddoel het creëren van orde, overzicht en gemak op de productievloer. Aan de opdracht is een competitief element toegevoegd door het winnende team de mogelijkheid te bieden de voorgedragen oplossing daadwerkelijk te implementeren in het bedrijf. 

Tijdens een afrondende bijeenkomst op de Tech Campus in Nieuwegein zijn maandag 17 november de certificaten aan de deelnemers uitgedeeld en is het winnende team bekend gemaakt.

Het studententeam “PSW Techniek en Kabelmanagement” (met daarin Patrick van Schaik, Sander Blokland en Wessel de Bruin) is door QBTEC als winnaar uitgeroepen. Dit team is in gesprek met QBTEC over het uitrollen van de door hun voorgestelde oplossing. Het team “Kabelmanagement” (met daarin Thijmen van Gorkom, Toon van Ewijk en Tim de Jong) heeft een prachtige tweede plaats behaald en daarmee evenwel een mooie ervaring opgedaan.

QBTEC certificaten

Nieuwe levensechte projecten Smart Technician

Aan de start van het schooljaar  (20-21) zijn voor de studenten van de opleiding Technicus Engineering de projecten weer van start gegaan. Veertien van de ruim 50 studenten nemen deel aan Smart Technician projecten, waarin zij een vraagstuk uit het bedrijfsleven gaan aanpakken. De vraagstukken zijn deze periode ingebracht door Qbtec uit Woerden, OMVE uit De Meern en de Hogeschool van Utrecht. Na een korte bedrijfspresentatie volgde een speeddate en was de match tussen bedrijf en student snel gemaakt. Onze studenten gaan werken aan het verbeteren van de opslag en automatiseren van de aanvoer van kabels, bedenken een ‘bottle shaker’ voor een betere temperatuuroverdracht en maken het Celsius-huis, een duurzame woning voorzien van de nodige domotica-systemen testklaar. Met deze ‘levensechte’ projecten komen de studenten in aanraking met de nieuwste technieken en kunnen zij zich maximaal ontwikkelen op technisch- en persoonlijk vlak.

Speeddate Smart Technician

Levensecht leren bij Festo

Op 26 juni 2020 hebben vier studenten van de opleiding Technicus Engineering van het Tech college hun Smart Technician project opgeleverd. Zij hebben in opdracht van Festo een nieuw station bedacht binnen de CP-factory. Dit is een productielijn volgens de industrie 4.0 gedachte, waarbij klant specifieke producten gemaakt worden in de volgorde waarin de orders online binnenkomen. Zij hebben op basis van de klanteisen een ontwerp gemaakt, een besturingsprogramma geschreven en vervolgens een prototype gebouwd. De studenten hebben gewerkt met de meest moderne componenten en konden op aanvraag rekenen op ondersteuning door experts van Festo, waardoor zij het project ook als levensecht hebben ervaren. “We hebben gewerkt zoals dat in het bedrijfsleven gaat en mochten werken met een PLC van 1500 euro!”, sprak een van de studenten trots. “Festo en de Tech campus werken samen binnen het project Smart Technician, waarin we samen met het regionale bedrijfsleven techneuten voor de toekomst opleiden.” Aldus docent en projectleider Michael van der Vlist.
 

Studenten bij Festo
Docent Michael van der Vlist: "Met deze vorm van leren wil Tech College het onderwijs dichter bij de beroepspraktijk brengen en het concept van hybride leren in de praktijk brengen. Uitgangspunten hierbij zijn (techniek) breed opleiden en het bieden van een krachtige leeromgeving. Door deze vorm van onderwijs verkrijgen de leerlingen competenties die beter aansluiten op de snelle technologische ontwikkelingen en voldoen daarmee beter aan de vraag naar breeddenkende techneuten, oftewel Smart technicians."

Verweij

Op 24 januari 2019 hebben vijf studenten een succesvol Smart Technician project afgesloten bij Verweij Elektrotechniek. Na een presentatie in de ochtend kregen de studenten in de middag op de techniekmarkt van het Tech College een certificaat uitgereikt door directeur Roel van Stokkum. De groep heeft gedurende tien weken gewerkt aan het berekenen en ontwerpen van een PV-installatie (zonnepanelen) om het toekomstige nieuwe pand van Verweij energieneutraal te kunnen laten functioneren. Op basis van het advies is het ontwerp van het pand reeds aangepast. De studenten mochten dit mooie project presenteren aan Koning Willem Alexander tijdens de opening Tech Campus.

Certificaat voor Smart Technicians
Certificaat voor Smart Technicians

Busch

Van september tot begin november 2018 hebben vier studenten van het Tech College uit diverse technische richtingen een project uitgevoerd bij Busch BV in Woerden. Zij hebben op basis van een eisenpakket van Busch een vacuümset samengesteld, het onderstel ontworpen en geproduceerd en aangesloten op een bedieningskast. Hierbij hebben de studenten kennisgemaakt met de basisprincipes van vacuümtechniek, de werking van een vacuümpomp, en de diverse appendages. Naast de technische inhoud was het ook van belang om de kosten en de planning te bewaken. De oplevering is afgesloten met een presentatie en een demonstratie in de werkplaats.

Studenten bij vacuümpomp
Studenten bij vacuümpomp

Contact

Heeft u projecten en interesse in deelname aan Smart Technician? Aarzel niet en neem contact op met:
Michael van der Vlist:
m.vandervlist@rocmn.nl
06 - 4141 - 3026

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: