Wat doe je in dit beroep?
Smart Building is de slimste opleiding van de toekomst! Hierin komt alles samen. Als Middenkaderfunctionaris Smart Building adviseer je, voer je uit én coördineer je bij slimme en duurzame bouwprojecten. Jij weet hoe je het totaaloverzicht moet houden. Ook maak je technische ontwerpen, voer je constructie werk uit, denk je mee over energiezuinig oplossingen en let je op de kosten.
Omdat je een compleet pakket aan disciplines en vakken krijgt ben jij na deze opleiding de werknemer van de toekomst op het gebied van bouw- en installatietechniek! Er is veel vraag vanuit de arbeidsmarkt en de kans op een baan is erg groot.
Is Smart Building iets voor mij?
Je werkt graag samen en vindt het leuk om te werken aan duurzame gebouwen met slimme elektrotechnische en werktuigkundige installaties. Om tot een goed ontwerp te komen, kan je goed organiseren, coördineren en plannen. Je houdt daarbij het eindresultaat steeds in de gaten. Je hebt vaak contact met collega’s, opdrachtgevers of leveranciers. Daarom is er ook aandacht voor je communicatieve vaardigheden. Kortom; een mix van essentiële onderdelen, zodat je later in je werk van alle disciplines op de hoogte bent.
Let op: deze opleiding is ook in Nieuwegein te volgen. De opleiding in Amersfoort gaat alleen van start bij voldoende aanmeldingen.
In het kort
Leerweg / Niveau
BOL / Niveau 4Start
Lesgeld
€ 1.239-Crebonummer en naam
- 26005 Middenkaderfunctionaris Smart Building

Wat leer je tijdens de opleiding Smart Building?
Tijdens de opleiding Smart Building komen de richtingen Elektrotechniek, Installatietechniek en Bouwkunde samen om toekomstgerichte gebouwen te realiseren. Het gaat hierbij vaak om grote gebouwen, zoals parkeergarages, hotels en kantoren. Je leert wat er allemaal voorbereid moet worden om een slim en duurzaam gebouw te kunnen bouwen. Dit maakt van jou een veelzijdige technicus, die de nieuwste ontwikkelingen begrijpt en de duurzame en slimme systemen in het gebouw kan ontwerpen en tekenen. Ook leer je een smart infrastructuur op te zetten. En leer je over de automatisering van installaties.
Hoe ziet de opleiding Smart Building eruit?
Smart Building is een combinatie van de opleidingen Bouwkunde, Elektro- en Installatietechniek. Daarbij leer je over slimme technische installaties en duurzame materialen. Het is de toekomst op het gebied van de bouw- en installatietechniek.
Je wordt opgeleid met de nieuwste technieken en innovaties. Denk aan virtueel en 3D bouwen, verduurzaming van de gebouwde omgeving, klimaatbeheersing in gebouwen en gebouwautomatisering. Je krijgt les in Bouwkunde, Bouwuitvoering, Architectuur en begroten. Ook krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en Rekenen. Ongeveer 30% van de opleiding ben je op stage.
Het is een brede opleiding en jij kan als student zelf kiezen in welke volgorde je de opleiding volgt. Zo bouw je ook aan je eigen toekomst! Door stages en projecten met echte opdrachten uit de praktijk kun je ontdekken welke richting het beste bij je past.
Deze skills ga je leren
Ontwerpen en tekenen Smart systemen
Creatief denken
Verduurzamen en gebouwen zuiniger maken
Samenwerken
Coördineren
Digitale bouwmodellen maken
Stage
Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op in de praktijk en in het bedrijfsleven. Tijdens je opleiding loop je verschillende stages, in overleg zelfs in het buitenland. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.
Na je opleiding
De Middenkaderfunctionaris Smart Building kan werkzaam zijn bij een architectenbureau, een ontwikkel- of bouwonderneming, een installatiebedrijf, een leverancier of fabrikant van installatietechnische producten of een woningbouwvereniging. Maar deze functie zie je ook in de zakelijke dienstverlening als externe bouwkundig-, constructie- of installatieadviseur, voor bijvoorbeeld de overheid. Je kunt ook verder studeren op het hbo, bijvoorbeeld naar de Associate Degree Engineering (profiel Duurzame Energie).
Vooropleiding
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg,
- of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar,
- of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.
Kennismaken
Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-.
Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt.
Aanmelden
De landelijke mbo-aanmelddatum is 1 april. Bij aanmelding voor die datum heb je toelatingsrecht. Voor het aanmelden heb je DigiD nodig.