Werkvoorbereider Fabricage (bbl, mbo)

  • Niveau 4
  • BBL

Wat doe je als werkvoorbereider fabricage?

Als werkvoorbereider fabricage heb je te maken met technische producten die in een werkplaats worden gemaakt. Welke producten dit zijn hangt af van de sector waarin je werkt. Denk hierbij aan de metaalindustrie, de transportmiddelenindustrie, mechatronica, elektronica en automatisering, klimaattechniek of meet- en regeltechniek.

Je bent van begin tot eind bij een project betrokken. Je maakt technische tekeningen waarin je het ontwerp van een product schetst. Je stelt offertes op en als een project eenmaal loopt, bereid je de uitvoering voor. Je regelt dat er monteurs beschikbaar zijn en zorgt voor de materialen. Vanaf dat moment bewaak je de uitvoering en houd je contact met leveranciers, klanten en de monteurs.

Is dit iets voor mij?

Ben jij iemand die graag zelf dingen regelt? Kun je goed leidinggeven? Werk je graag zelfstandig en heb je technisch inzicht? Dan is de opleiding Werkvoorbereider Fabricage écht iets voor jou. Als werkvoorbereider zit je vaak op kantoor. Daar zorg je ervoor dat een project goed van de grond komt en efficiënt wordt afgerond.

Open dagen en workshops?

Open dagen en workshops?

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Start

Eind augustus 2021

Crebonummer en naam

25122 Werkvoorbereider (Werkvoorbereider Fabricage)

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Werkvoorbereider Fabricage leer je hoe je technische producten tekent, calculeert en offertes maakt. Je begeleidt een productieproces en stuurt mensen aan.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Calculeren en offertes maken
  • Productieproces begeleiden
  • Leidinggeven
  • Veilig werken (VCA)

Daarnaast krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Deze skills ga je leren

Technisch inzicht

Offertes opstellen

Leidinggeven

Projectmanagement

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Als je kiest voor deze opleiding ondersteunt MAKE (de samenwerking van OBM OpleidingsBedrijf Metaal en ROC Midden Nederland) je bij het vinden van een baan bij een van de samenwerkende bedrijven. Zonder baan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Na je opleiding

Na de opleiding studeer je af als werkvoorbereider fabricage. Je kun aan de slag bij veel verschillende bedrijven. Of je studeert verder op het hbo. Je kunt doorstromen naar een aansluitende opleiding als Mechatronica, Elektrotechniek, Werktuigbouw of Technische Bedrijfskunde. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 3, of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Heb je een havo-diploma of al een opleiding op niveau 3 afgerond? Dan kun je deze opleiding sneller afronden.

Kosten opleiding

Voor je achttiende betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612. Studenten krijgen 50 procent korting op het lesgeld voor het schooljaar 2021-2022. Je betaalt dus € 306. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Keuze in opleidingsmogelijkheden

Deze opleiding wordt aangeboden in 2 varianten:

1-daagse variant: Je komt 1 dag (2 dagdelen) per week naar school voor het aanleren van de benodigde theorie. De praktische voorbereiding op het examen en de benodigde vaardigheden leer je en breng je zelf in praktijk op het leerbedrijf waar je vier dagen werkt.

2-daagse variant: Je komt 2 dagen of 4 dagdelen naar school. Op de vaste schooldagen leer je de benodigde theorie. Daarnaast kom je voor een extra praktijk dag naar school. We bereiden je dan extra goed voor op het praktijkexamen door te oefenen met (nieuwe) technieken, tools en praktische vaardigheden. De overige 3 dagen werk je in een leerbedrijf.

Je krijgt les in moderne praktijk- en theorielokalen van het Tech College. Ook breng je uren door in het MAKE Center waar je leert, ontwerpt en creëert samen met vakmensen, docenten en studenten. MAKE Center is een samenwerking van ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM). Dankzij deze samenwerking ben je verzekerd van goed onderwijs en bemiddeling voor stage en werk bij metaalbedrijven uit de regio. Meer weten? Ga naar de website van MAKE

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: