Werkvoorbereider Fabricage (bbl, mbo)

BBL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Als werkvoorbereider fabricage heb je te maken met technische producten die in een werkplaats worden gemaakt. Welke producten dat precies zijn, hangt af van de sector waarin je werkt. Dit kan de metaalindustrie zijn, maar ook de transportmiddelenindustrie, mechatronica, elektronica en automatisering, klimaattechniek of meet- en regeltechniek.

Je bent van begin tot eind bij een project betrokken. Je maakt technische tekeningen waarin je het ontwerp van een product schetst. Je stelt offertes op en als een project eenmaal loopt, bereid je de uitvoering voor. Je regelt dat er monteurs beschikbaar zijn en zorgt voor de materialen. Tijdens het verdere traject bewaak je de uitvoering en houd je met iedereen contact: toeleveranciers, klanten en intern met de monteurs.

Is dit iets voor mij?

Ben jij iemand die graag zelf dingen regelt, omdat je weet dat het dan goed gebeurt? Kun je goed leidinggeven? Werk je graag zelfstandig en heb je technisch inzicht? Dan is de opleiding Werkvoorbereider Fabricage iets voor jou! Als werkvoorbereider zit je veel op kantoor. Daar zorg je ervoor dat een project goed van de grond komt en efficiënt wordt afgerond.

Deze opleiding is mogelijk via MAKE: de samenwerking van OBM OpleidingsBedrijf Metaal en ROCMN. Je volgt dan een betaalde opleiding. Je opleidingskosten en materialen worden vergoed. Je wordt extra begeleid, ook in het vinden van een baan. 

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25122 Werkvoorbereider (Werkvoorbereider Fabricage)

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Werkvoorbereider Fabricage leer je hoe je technische producten tekent, calculeert en offertes maakt, een productieproces begeleidt en mensen aanstuurt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Calculeren en offertes maken
 • Productieproces begeleiden
 • Leidinggeven
 • Veilig werken (VCA)


Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Als je kiest voor deze opleiding ondersteunt MAKE (de samenwerking van OBM OpleidingsBedrijf Metaal en ROC Midden Nederland) je bij het vinden van een baan bij een van de samenwerkende bedrijven. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Na je opleiding

Na de opleiding jaar studeer je af als werkvoorbereider fabricage kun je aan de slag bij een veel verschillende bedrijven. Of je studeert verder op het hbo. Je kunt dan doorstromen naar een aansluitende opleiding als Mechatronica, Elektrotechniek, Werktuigbouw of Technische Bedrijfskunde. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 3, of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Heb je een havo-diploma of al een opleiding op niveau 3 afgerond? Dan kun je deze opleiding sneller afronden.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Betaalde opleiding via MAKE Center

Deze opleiding is ook mogelijk via MAKE: de samenwerking van OBM OpleidingsBedrijf Metaal en ROCMN. Je volgt dan een betaalde opleiding. Je opleidingskosten en materialen worden vergoed. Je wordt extra begeleid, ook in het vinden van een baan.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: