Werkvoorbereider Fabricage - bbl

 • Niveau 4
 • BBL

Opleiding tot werkvoorbereider fabricage

Tijdens de opleiding Werkvoorbereider Fabricage leer je hoe je calculeert en offertes maakt. Je begeleidt een productieproces en stuurt mensen aan.

Een deel van je opleiding ben je in het MAKE Center waar je leert, ontwerpt en creëert. 

Is Werkvoorbereider Fabricage iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Iemand bent die graag dingen regelt.
 • Wilt leren leidinggeven.
 • Graag zelfstandig werkt.
 • Technisch inzicht hebt.

Open dagen 2024 - 2025

Open dagen 2024 - 2025

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

1,5 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 715,-

Crebonummer en naam

 • 25122 Werkvoorbereider (Werkvoorbereider Fabricage)

Tech College video

Het werk van een werkvoorbereider fabricage

Als werkvoorbereider fabricage heb je te maken met technische producten die in een werkplaats worden gemaakt. Welke producten dit zijn hangt af van de sector waarin je werkt. Denk hierbij aan de metaalindustrie, de transportmiddelenindustrie, mechatronica, elektronica en automatisering, klimaattechniek of meet- en regeltechniek.

Je bent van begin tot eind bij een project betrokken. Je maakt technische tekeningen waarin je het ontwerp van een product schetst. Je stelt offertes op en als een project eenmaal loopt, bereid je de uitvoering voor. Je regelt dat er monteurs beschikbaar zijn en zorgt voor de materialen. Vanaf dat moment bewaak je de uitvoering en houd je contact met leveranciers, klanten en de monteurs.

Inhoud van de opleiding Werkvoorbereider Fabricage

Deze opleiding volg je via MAKE Center. MAKE Center is een samenwerking tussen ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM Midden Nederland). Zij zijn de schakel tussen student, school en leerbedrijf. Meer weten? Ga naar de website van MAKE Center. Je gaat 1 dag in de week naar school waar je theorielessen volgt en 4 dagen aan het werk bij jouw leerbedrijf. Voor praktijkopdrachten krijg je begeleiding vanuit MAKE Center.

Tijdens de opleiding krijg je les in verschillende beroepsthema's. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Calculeren en offertes maken
 • Productieproces begeleiden
 • Leidinggeven
 • Veilig werken (VCA)

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Deze skills ga je leren

Technisch inzicht

Offertes opstellen

Leidinggeven

Projectmanagement

Werkend leren

Werkend leren
Tijdens je opleiding ben je voor een deel op school en voor een deel aan het werk bij een leerbedrijf. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Zonder baan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Wat kun je na de opleiding?

Werken
Na de opleiding studeer je af als werkvoorbereider fabricage. Je kunt aan de slag bij veel verschillende bedrijven.

Doorstromen naar het hbo
Of je leert verder op het hbo. Je kunt doorstromen naar een aansluitende opleiding als Mechatronica, Elektrotechniek, Werktuigbouw of Technische Bedrijfskunde.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een vakdiploma hebt. Daarnaast heb je vooraf een baan bij een erkend leerbedrijf nodig. Je hebt een relevant diploma in de richting bouw of techniek op mbo-niveau 3 nodig. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: