Werkvoorbereider Fabricage - bbl

  • Niveau 4
  • BBL
  • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je als werkvoorbereider fabricage?

Als werkvoorbereider fabricage heb je te maken met technische producten die in een werkplaats worden gemaakt. Welke producten dit zijn hangt af van de sector waarin je werkt. Denk hierbij aan de metaalindustrie, de transportmiddelenindustrie, mechatronica, elektronica en automatisering, klimaattechniek of meet- en regeltechniek.

Je bent van begin tot eind bij een project betrokken. Je maakt technische tekeningen waarin je het ontwerp van een product schetst. Je stelt offertes op en als een project eenmaal loopt, bereid je de uitvoering voor. Je regelt dat er monteurs beschikbaar zijn en zorgt voor de materialen. Vanaf dat moment bewaak je de uitvoering en houd je contact met leveranciers, klanten en de monteurs.

Een deel van je opleiding ben je in het Make Center waar je leert, ontwerpt en creëert. 

Is dit iets voor mij?

Ben jij iemand die graag dingen regelt? Kun je goed leidinggeven? Werk je graag zelfstandig en heb je technisch inzicht? Dan is de opleiding Werkvoorbereider Fabricage écht iets voor jou. Als werkvoorbereider zit je vaak op kantoor. Daar zorg je ervoor dat een project goed van de grond komt en efficiënt wordt afgerond.

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

  • 25122 Werkvoorbereider (Werkvoorbereider Fabricage)

Tech College video

Wat leer je op deze niveau 4 opleiding?

Tijdens de opleiding Werkvoorbereider Fabricage leer je hoe je calculeert en offertes maakt. Je begeleidt een productieproces en stuurt mensen aan.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In het begin ga je twee dagen naar school en heb je als trainee een dag les in de praktijk. Een deel van je opleiding ben je in het Make Center waar je leert, ontwerpt en creëert. Daarnaast werk je twee dagen voor jouw leerbedrijf. Zo worden de technische vaardigheden aangeleerd.
Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Calculeren en offertes maken
  • Productieproces begeleiden
  • Leidinggeven
  • Veilig werken (VCA)

Daarnaast krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Deze skills ga je leren

Technisch inzicht

Offertes opstellen

Leidinggeven

Projectmanagement

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

 

Na je opleiding

Na de opleiding studeer je af als werkvoorbereider fabricage. Je kun aan de slag bij veel verschillende bedrijven. Of je studeert verder op het hbo. Je kunt doorstromen naar een aansluitende opleiding als Mechatronica, Elektrotechniek, Werktuigbouw of Technische Bedrijfskunde. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een vakdiploma hebt. Daarnaast heb je vooraf een baan bij een erkend leerbedrijf nodig. Je hebt een relevant diploma in de richting bouw of techniek op mbo-niveau 3 nodig. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: