Verspaningstechnoloog (bbl, mbo)

BBL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Als allround verspaner werk je met high tech CNC draai- en freesmachines aan onderdelen van instrumenten en machines. Waar je precies aan werkt, hangt af van het bedrijf waar je werkt. Je kunt bijvoorbeeld onderdelen maken voor instrumenten in een ziekenhuis, maar ook voor computers en zelfs de ruimtevaart.

Je maakt een onderdeel/product aan de hand van een werktekening. Door die te bestuderen weet je welk materiaal je nodig hebt en bepaal je welke methode je gaat toepassen om dit te bewerken. Het spreekt vanzelf dat je hierbij erg nauwkeurig te werk gaat en de kwaliteit bewaakt. Een onderdeel dat niet goed is, kan er immers voor zorgen dat een instrument niet functioneert. Je hebt ook regelmatig contact met leveranciers en klanten.

Is dit iets voor mij?

Heb jij technisch inzicht en lijkt het je leuk om nieuwe onderdelen van instrumenten of machines te maken? Wil je aan het werk en een betaalde opleiding doen? Dan is het trainee programma Verspaningstechnoloog iets voor jou! 

Dit traject is vooral geschikt voor havisten en/of studenten die uitvallen, of ongediplomeerd uitstromen van het hbo. Deze opleiding is mogelijk via MAKE: de samenwerking van OBM OpleidingsBedrijf Metaal en ROCMN. Je volgt dan een betaalde opleiding. Je opleidingskosten en materialen worden vergoed. Je wordt extra begeleid, ook in het vinden van een baan. 

Tech College biedt de opleiding ook aan als reguliere opleiding.

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25627 Verspaningstechnoloog

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je hoe je machines gereedmaakt voor productie, materiaal gereed maakt voor bewerking, verspanende bewerkingen uitvoert (rond en vlak) en CNC-machines programmeert (CAD/CAM).

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. In het begin ga je twee dagen naar school en heb je als trainee een dag les in de praktijk. Daarnaast werk je twee dagen voor het bedrijf. Zo worden de technische vaardigheden aangeleerd. Het tweede jaar kom je nog maar een dag per week op school. Tijdens de opleiding krijg je onder andere de volgende lessen:

  • Verspanende bewerkingen
  • CNC-machines programmeren (CAD/CAM)

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Als je kiest voor deze opleiding ondersteunt MAKE (de samenwerking van OBM OpleidingsBedrijf Metaal en ROC Midden Nederland) je bij het vinden van een baan bij een van de samenwerkende bedrijven. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Na je opleiding

Na deze opleiding studeer je af als verspaningstechnoloog en kun je aan de slag bij veel verschillende bedrijven. Of je studeert verder op het hbo. Je kunt dan doorstromen naar opleidingen als Mechatronica, Elektrotechniek, Werktuigbouw of Technische Bedrijfskunde. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 3, of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Heb je een havo-diploma of al een opleiding op niveau 3 afgerond? Dan kun je deze opleiding sneller afronden.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Betaalde opleiding via MAKE Center

Deze opleiding is ook mogelijk via MAKE: de samenwerking van OBM OpleidingsBedrijf Metaal en ROCMN. Je volgt dan een betaalde opleiding. Je opleidingskosten en materialen worden vergoed. Je wordt extra begeleid, ook in het vinden van een baan. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: