Technisch Leidinggevende Tech (bbl, mbo)

 • Niveau 4
 • BBL
 • Starten februari 2022

Wat doe je als technisch leidinggevende?

Let op: deze opleiding start bij voldoende aanmeldingen ook in februari. 

Als technisch leidinggevende geef je leiding aan een team. Je houdt je bezig met regelen en organiseren. Je durft beslissingen te nemen en draagt daarvoor de verantwoordelijkheid. Je handelt op eigen initiatief en geeft je leden uit je team taken. Je heb discipline en je bent consequent. Daarbij ben je ook voorbeeld. Het is jouw opdracht om een fijne en veilige werkomgeving te creëren.

Je leidt het team of de afdeling zodat doelstellingen behaald worden. Het omgaan en werken met medewerkers vraagt flexibiliteit en creativiteit. Je bedenkt passende oplossingen voor knelpunten binnen het werk of het team.

 

Is deze niveau 4 opleiding iets voor mij?

Heb je al ervaring in de technische branche? Ben jij iemand die graag zelf dingen regelt? Kun je goed leidinggeven? Werk je graag zelfstandig en heb je technisch inzicht? Dan is de opleiding Technisch Leidinggevende écht iets voor jou! Jij zorgt ervoor dat een project goed van de grond komt en efficiënt wordt afgerond. Je bent sociaal en communicatief vaardig. Je zet deze vaardigheden in bij gesprekken met medewerkers, leidinggevenden en luistert naar (klant)vragen.

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Duur

1 jaar

Start

 • Februari 2022
 • Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25161 Technisch leidinggevende

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je onder andere hoe je leiding geef en materialen inventariseert en bestelt. Je leer alles over een veilige werkomgeving. Je leert collega's adviseren en je calculeert en maakt offertes.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Leidinggeven
 • Inventariseren
 • Veiligheid
 • Adviseren
 • Calculeren
 • Productieproces

Daarnaast krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Deze skills ga je leren

Leidinggeven

Beslissingen nemen

Een veilig werkomgeving creëren

Offertes maken voor klanten

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Als je kiest voor deze opleiding ondersteunt MAKE (de samenwerking van OBM OpleidingsBedrijf Metaal en ROC Midden Nederland) je bij het vinden van een baan bij een van de samenwerkende bedrijven. Zonder baan kun je niet geplaatst worden op deze opleiding.

Na je opleiding

Na een jaar studeer je af als technisch leidinggevende en kun je aan de slag bij verschillende technische bedrijven. Of je studeert verder op het hbo, bijvoorbeeld aan de Associate Degree Engineering - profiel Industriële Automatisering (Hogeschool Utrecht). Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een vakdiploma hebt. Daarnaast heb je een baan bij een erkend leerbedrijf nodig. Je hebt een relevant diploma in de richting techniek op mbo-niveau 3 nodig. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak.

Kosten opleiding

Voor je achttiende betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Keuze in opleidingsmogelijkheden

Deze opleiding wordt aangeboden in 2 varianten:

1-daagse variant: Je komt 1 dag (2 dagdelen) per week naar school voor het aanleren van de benodigde theorie. De praktische voorbereiding op het examen en de benodigde vaardigheden leer je en breng je zelf in praktijk op het leerbedrijf waar je vier dagen werkt.

2-daagse variant: Je komt 2 dagen of 4 dagdelen naar school. Op de vaste schooldagen leer je de benodigde theorie. Daarnaast kom je voor een extra praktijk dag naar school. We bereiden je dan extra goed voor op het praktijkexamen door te oefenen met (nieuwe) technieken, tools en praktische vaardigheden. De overige 3 dagen werk je in een leerbedrijf.

Je krijgt les in moderne praktijk- en theorielokalen van het Tech College. Ook breng je uren door in het MAKE Center waar je leert, ontwerpt en creëert samen met vakmensen, docenten en studenten. MAKE Center is een samenwerking van ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM). Dankzij deze samenwerking ben je verzekerd van goed onderwijs en bemiddeling voor stage en werk bij metaalbedrijven uit de regio. Meer weten? Ga naar de website van MAKE

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: