Technisch Leidinggevende Tech (bbl, mbo)

 • Niveau 4
 • BBL

Wat doe je in dit beroep?

Als technisch leidinggevende geef je leiding aan een team. De taken die daarbij horen voer je meestal uit naast je andere werkzaamheden. Je stuurt collega’s aan, oefent invloed uit op andere partijen en regelt zaken. Het omgaan en werken met medewerkers vraagt flexibiliteit en creativiteit. Je bedenkt passende oplossingen voor knelpunten in het werk of in de samenwerking in je team.

Je houdt je bezig met regelen en organiseren, durft beslissingen te nemen en draagt daarvoor verantwoordelijkheid. Je handelt op eigen initiatief en geeft je leden uit je team taken. Je handelt gedisciplineerd en consequent en bent een voorbeeld. Het is jouw opdracht om een veilige, optimale werkomgeving te creëren. Je leidt het team of de afdeling zodat doelstellingen zo goed mogelijk behaald worden.

Is dit iets voor mij?

Heb je al ervaring in de technische branche? Ben jij iemand die graag zelf dingen regelt, omdat je weet dat het dan goed gebeurt? Kun je goed leidinggeven? Werk je graag zelfstandig en heb je technisch inzicht? Dan is de opleiding Technisch Leidinggevende iets voor jou! Jij zorgt ervoor dat een project goed van de grond komt en efficiënt wordt afgerond. Je bent sociaal en communicatief vaardig en zet deze vaardigheden in bij gesprekken met medewerkers, leidinggevende en luistert naar (klant)vragen.

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25161 Technisch leidinggevende

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je onder andere hoe je leiding geeft aan technische werkzaamheden, materialen inventariseert en bestelt, zorgt voor veiligheid, adviseert en calculeert en offertes maakt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Leidinggeven
 • Inventariseren
 • Veiligheid
 • Adviseren
 • Calculeren
 • Productieproces


Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Als je kiest voor deze opleiding ondersteunt MAKE (de samenwerking van OBM OpleidingsBedrijf Metaal en ROC Midden Nederland) je bij het vinden van een baan bij een van de samenwerkende bedrijven. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Na je opleiding

Na een jaar studeer je af als technisch leidinggevende en kun je aan de slag bij verschillende technische bedrijven. Of je studeert verder op het hbo, bijvoorbeeld aan de Associate Degree Engineering - profiel Industriële Automatisering (Hogeschool Utrecht).
Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een vakdiploma hebt. Daarnaast heb je vooraf een baan bij een erkend leerbedrijf nodig. Je hebt een relevant diploma in de richting techniek op mbo-niveau 3 nodig. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Studenten krijgen voor het schooljaar 2021-2022 50% korting op het lesgeld en betalen dus  € 306,-. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Betaalde opleiding via MAKE

Deze opleiding is ook mogelijk via MAKE: de samenwerking van OBM OpleidingsBedrijf Metaal en ROCMN. Je volgt dan een betaalde opleiding. Je opleidingskosten en materialen worden vergoed. Je wordt extra begeleid, ook in het vinden van een baan. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: