Technisch Leidinggevende Tech - bbl

  • Niveau 4
  • BBL

Wat doe je als technisch leidinggevende?

Als technisch leidinggevende geef je leiding aan een team. Je houdt je bezig met regelen en organiseren. Je durft beslissingen te nemen en draagt daarvoor de verantwoordelijkheid. Je handelt op eigen initiatief en geeft je leden uit je team taken. Je heb discipline en je bent consequent. Daarbij ben je ook voorbeeld. Het is jouw opdracht om een fijne en veilige werkomgeving te creëren.

Je leidt het team of de afdeling zodat doelstellingen behaald worden. Het omgaan en werken met medewerkers vraagt flexibiliteit en creativiteit. Je bedenkt passende oplossingen voor knelpunten binnen het werk of het team.

Een deel van je opleiding ben je in het Make Center waar je leert, ontwerpt en creëert. 

Is deze niveau 4 opleiding iets voor mij?

Heb je al ervaring in de technische branche? Ben jij iemand die graag zelf dingen regelt? Kun je goed leidinggeven? Werk je graag zelfstandig en heb je technisch inzicht? Dan is de opleiding Technisch Leidinggevende écht iets voor jou! Jij zorgt ervoor dat een project goed van de grond komt en efficiënt wordt afgerond. Je bent sociaal en communicatief vaardig. Je zet deze vaardigheden in bij gesprekken met medewerkers, leidinggevenden en luistert naar (klant)vragen.

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

1 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

  • 25161 Technisch leidinggevende

Tech College video

Wat leer je tijdens de opleiding Technisch Leidinggevende?

Tijdens deze opleiding leer je onder andere hoe je leiding geeft en materialen inventariseert en bestelt. Je leert alles over een veilige werkomgeving. Je leert collega's adviseren en je calculeert en maakt offertes.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je een tot twee dagdelen in de week naar school komt (middag/avond) en vier tot vijf dagen per week werkt in de praktijk. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Leidinggeven
  • Inventariseren
  • Veiligheid
  • Adviseren
  • Calculeren
  • Productieproces

Daarnaast krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden.

Deze skills ga je leren

Leidinggeven

Beslissingen nemen

Een veilig werkomgeving creëren

Offertes maken voor klanten

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

 

Na je opleiding

Na een jaar studeer je af als technisch leidinggevende en kun je aan de slag bij verschillende technische bedrijven of doorgroeien in je huidige baan. Of je studeert verder op het hbo, bijvoorbeeld aan de Associate Degree Engineering - profiel Industriële Automatisering (Hogeschool Utrecht). Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een vakdiploma hebt. Daarnaast heb je een baan bij een erkend leerbedrijf nodig. Je hebt een relevant diploma in de richting techniek op mbo-niveau 3 nodig. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: