Technisch Leidinggevende Tech - bbl

 • Niveau 4
 • BBL

Opleiding tot technisch leidinggevende

Op de opleiding Technisch Leidinggevende leer je onder andere hoe je leiding geeft en materialen inventariseert en bestelt. Daarnaast leer je alles over een veilige werkomgeving. Collega's adviseren, calculeren en offertes maken komt ook aan bod.

Een deel van je opleiding ben je in het MAKE Center waar je leert, ontwerpt en creëert. 

Is Technisch Leidinggevende iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Al ervaring hebt in de technische branche.
 • Iemand bent die graag zelf dingen regelt.
 • Wilt leren leidinggeven.
 • Graag zelfstandig werkt.
 • Technisch inzicht hebt.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

1 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 715,-

Crebonummer en naam

 • 25161 Technisch leidinggevende

Het werk van een technisch leidinggevende

Als technisch leidinggevende geef je leiding aan een team, om zo doelstellingen te behalen. Je houdt je bezig met regelen en organiseren. Je durft beslissingen te nemen en draagt daarvoor de verantwoordelijkheid. Dat vraagt flexibiliteit en creativiteit. Je handelt op eigen initiatief en geeft je leden uit je team taken. Je heb discipline en je bent consequent. Het is jouw opdracht om een fijne en veilige werkomgeving te creëren.

Inhoud van de opleiding Technisch Leidinggevende

Deze opleiding volg je via MAKE Center. MAKE Center is een samenwerking tussen ROC Midden Nederland en OpleidingsBedrijf Metaal (OBM Midden Nederland). Zij zijn de schakel tussen student, school en leerbedrijf. Meer weten? Ga naar de website van MAKE Center. Je gaat 1 dag in de week naar school waar je theorielessen volgt en 4 dagen aan het werk bij jouw leerbedrijf. Voor praktijkopdrachten krijg je begeleiding vanuit MAKE Center.

 • Leidinggeven
 • Inventariseren
 • Veiligheid
 • Calculeren
 • Productieproces

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Deze skills ga je leren

Leidinggeven

Beslissingen nemen

Een veilig werkomgeving creëren

Offertes maken voor klanten

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

 

Wat kun je na de opleiding?

Werken
Na 1 jaar studeer je af als technisch leidinggevende en kun je aan de slag bij verschillende technische bedrijven of doorgroeien in je huidige baan.

Doorstromen naar het hbo
Of je leert verder op het hbo, bijvoorbeeld aan de Associate Degree Engineering - profiel Industriële Automatisering (Hogeschool Utrecht). 

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een vakdiploma hebt. Daarnaast heb je een baan bij een erkend leerbedrijf nodig. Je hebt een relevant diploma in de richting techniek op mbo-niveau 3 nodig. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: