Technicus Service en Onderhoud Werktuigbouw - bbl

 • Niveau 4
 • BBL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Opleiding tot technicus service en onderhoud werktuigbouw

Tijdens de opleiding Technicus Service en Onderhoud Werktuigbouw leren we je alles over metaal, elektrotechniek en besturingstechniek (pneumatiek en hydrauliek), onderdelen van machines en apparaten onderhouden, AutoCAD-tekenen en bedrijfskunde.

Een deel van je opleiding ben je in het MAKE Center waar je leert, ontwerpt en creëert. 

Is Technicus Service en Onderhoud Werktuigbouw iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Technisch inzicht hebt.
 • Geïnteresseerd bent in nieuwe technische oplossingen.
 • Direct aan het werk en een betaalde opleiding wilt.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 715,-

Crebonummer en naam

 • 25310 Technicus Service en Onderhoud Werktuigbouw

Het werk van een technicus service en onderhoud werktuigbouw

Als technicus service en onderhoud werktuigbouw werk je in een sector waar drie vakgebieden bij elkaar komen: metaal, elektrotechniek en besturingstechniek. Je hebt te maken met producten waarbij al deze vakgebieden een rol spelen, bijvoorbeeld tandartsstoelen en kopieermachines. Maar het kan ook gaan om machines voor de industrie, bijvoorbeeld machines die auto’s in elkaar zetten of voedselproducten inpakken.

In dit beroep programmeer je besturingssystemen en onderhoud of repareer je mechanische systemen. Je werkt zelfstandig of in een team. Ook kan het voorkomen dat je collega-technici aanstuurt. Het kan gebeuren dat je bijvoorbeeld naar India of Japan mag om daar een machine te repareren of in elkaar te zetten.

Inhoud van de opleiding Technicus Service en Onderhoud Werktuigbouw

De opleiding bestaat uit beroepsthema's en technieken die je voorbereiden op je toekomstige werk. Je werkt dan aan verschillende onderwerpen. Denk aan:

 • Metaal
 • Elektrotechniek
 • Besturingstechniek (pneumatiek en hydrauliek)
 • AutoCAD-tekenen
 • Bedrijfskunde
 • Wiskunde
 • Natuurkunde

Je volgt ook algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Deze skills ga je leren

Ontwerpen en tekenen

Besturingstechniek

Vindinrijk

Bedrijfskunde

Werkend leren

Werkend leren
Tijdens je opleiding ben je voor een deel op school en voor een deel aan het werk bij een leerbedrijf. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Zonder baan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Wat kun je na de opleiding?

Werken
Na deze opleiding studeer je af als technicus service en onderhoud werktuigbouw en kun je aan de slag bij verschillende bedrijven. 

Doorstromen
Of je leert verder op het hbo. Je kunt dan doorstromen naar opleidingen als Mechatronica, Elektrotechniek, Werktuigbouw of Technische Bedrijfskunde. 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3, of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren. 

Heb je een havo-diploma of een mbo-diploma niveau 3? Dan kun je deze opleiding sneller afronden.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Opleidingsmogelijkheden

Deze opleiding kan gevolgd worden als 2-daagse of als 1-daagse variant en volg je via MAKE Center. MAKE Center is een samenwerking tussen ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM Midden Nederland). 

Tijdens de 2-daagse variant ga je per week 2 dagen naar school en 3 dagen aan de slag bij jouw leerbedrijf. De dagen op school bestaan uit theorie- en praktijklessen. Tijdens de praktijklessen werk je met de nieuwste machines en apparatuur. 

MAKE Center ondersteunt je bij het vinden van een passend leerbedrijf. Gedurende je gehele opleiding word je begeleid door een vaste relatiemanager en onderhouden zij contact met jouw praktijkopleider. Daarnaast worden studiekosten, wettelijk verplichte lesgeld (indien van toepassing), boeken, lesmateriaal (met uitzondering van een laptop) en werkkleding betaald door je leerbedrijf. 

Tijdens het intakegesprek kan blijken dat een 1-daagse variant meer geschikt is. In dit geval volg je op school alleen theorielessen. Je gaat dan 1 dag naar school en bent 4 dagen aan het werk. De praktische voorbereiding op het examen en de benodigde vaardigheden leer je en breng je zelf in praktijk bij je leerbedrijf. De kosten van de opleiding, boeken en het lesmateriaal worden in rekening gebracht bij de student.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: