Technicus Service en Onderhoud Werktuigbouw - bbl

 • Niveau 4
 • BBL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je in dit beroep?

Als technicus service en onderhoud werktuigbouw werk je in een sector waar drie vakgebieden bij elkaar komen: metaal, elektrotechniek en besturingstechniek. Je hebt te maken met producten waarbij al deze vakgebieden een rol spelen, bijvoorbeeld tandartsstoelen en kopieermachines. Maar het kan ook gaan om machines voor de industrie, bijvoorbeeld machines die auto’s in elkaar zetten of voedselproducten inpakken.

Als technicus service en onderhoud werktuigbouw programmeer je besturingssystemen en onderhoud of repareer je mechanische systemen. Je werkt zelfstandig of in een team. Ook kan het voorkomen dat je collega-technici aanstuurt. Het kan gebeuren dat je bijvoorbeeld naar India of Japan mag om daar een machine te repareren of in elkaar te zetten!

Een deel van je opleiding ben je in het Make Center waar je leert, ontwerpt en creëert. 

Is dit iets voor mij?

Heb jij technisch inzicht en lijkt het je leuk om nieuwe technische oplossingen te bedenken? Wil je aan het werk en een betaalde opleiding doen? Dan is dit trainee programma iets voor jou! 

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

 • 25310 Technicus Service en Onderhoud Werktuigbouw

Tech College video

Wat leer je op de opleiding?

Tijdens deze opleiding leren we je alles over metaal, elektrotechniek en besturingstechniek (pneumatiek en hydrauliek), onderdelen van machines en apparaten onderhouden, AutoCAD-tekenen en bedrijfskunde.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In het begin ga je twee dagen naar school en heb je als trainee een dag les in de praktijk. Een deel van je opleiding ben je in het Make Center waar je leert, ontwerpt en creëert. Daarnaast werk je twee dagen voor jouw leerbedrijf. Het tweede jaar ben je nog maar een dag per week op school. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Metaal
 • Elektrotechniek
 • Besturingstechniek (pneumatiek en hydrauliek)
 • AutoCAD-tekenen
 • Bedrijfskunde
 • Wiskunde
 • Natuurkunde

Je volgt ook algemene vakken: Nederlands, Engels, rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Ontwerpen en tekenen

Besturingstechniek

Vindinrijk

Bedrijfskunde

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Als je kiest voor deze opleiding ondersteunt MAKE (de samenwerking van OBM Opleidings Bedrijf Metaal en ROC Midden Nederland) je bij het vinden van een baan bij een van de samenwerkende bedrijven. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Na je opleiding

Na deze opleiding studeer je af als technicus service en onderhoud werktuigbouw en kun je aan de slag bij verschillende bedrijven. Of je studeert verder op het hbo. Je kunt dan doorstromen naar opleidingen als Mechatronica, Elektrotechniek, Werktuigbouw of Technische Bedrijfskunde. 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3, of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Heb je een havo-diploma of al een opleiding op niveau 3 afgerond? Dan kun je deze opleiding sneller afronden.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Keuze in opleidingsmogelijkheden

Deze opleiding wordt aangeboden in 2 varianten:

1-daagse variant: Je komt 1 dag (2 dagdelen) per week naar school voor het aanleren van de benodigde theorie. De praktische voorbereiding op het examen en de benodigde vaardigheden leer je en breng je zelf in praktijk op het leerbedrijf waar je vier dagen werkt.

2-daagse variant: Je komt 2 dagen of 4 dagdelen naar school. Op de vaste schooldagen leer je de benodigde theorie. Daarnaast kom je voor een extra praktijk dag naar school. We bereiden je dan extra goed voor op het praktijkexamen door te oefenen met (nieuwe) technieken, tools en praktische vaardigheden. De overige 3 dagen werk je in een leerbedrijf.

Je krijgt les in moderne praktijk- en theorielokalen van het Tech College. Ook breng je uren door in het MAKE Center waar je leert, ontwerpt en creëert samen met vakmensen, docenten en studenten. MAKE Center is een samenwerking van ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM). Dankzij deze samenwerking ben je verzekerd van goed onderwijs en bemiddeling voor stage en werk bij metaalbedrijven uit de regio. Meer weten? Ga naar de website van MAKE

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: