Technicus Mechatronica - bbl

 • Niveau 4
 • BBL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Opleiding tot technicus mechatronica

Tijdens de opleiding Technicus Mechatronica leer je alles over metaal, elektrotechniek en besturingstechniek (pneumatiek en hydrauliek), onderdelen van machines en apparaten maken en deze tot een product opbouwen, AutoCAD-tekenen en bedrijfskunde.

Is Technicus Mechatronica iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Technisch inzicht hebt. 
 • Wilt leren om nieuwe technische oplossingen te bedenken.
 • Graag leert in combinatie met werken.

Open dagen 2024 - 2025

Open dagen 2024 - 2025

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 715,-

Crebonummer en naam

 • 25893 Technicus Mechatronica

Het werk van een technicus mechatronica

Als technicus werk je in een sector waar 3 vakgebieden bij elkaar komen: werktuigbouwkunde, elektro- en besturingstechniek. Jij gaat werken met producten waarbij deze vakgebieden een rol spelen. Je bouwt bijvoorbeeld besturingskasten, mechanische installaties of deelproducten en voegt die samen tot grote machines. Je test deze machines en stelt ze bij de klant in bedrijf. Denk hierbij aan sorteermachines, verpakkingsmachines en (complexe) productielijnen.

Als technicus bouw je nieuwe apparatuur en bedenk je hoe je bestaande apparatuur kunt verbeteren. Je programmeert besturingssystemen en onderhoudt en repareert mechanische systemen. Ook ga je aan de slag met robots binnen de automatisering.

Inhoud van de opleiding Technicus Mechatronica

De opleiding bestaat uit beroepsthema's en technieken die je voorbereiden op je toekomstige werk. Je werkt dan aan verschillende onderwerpen. Denk aan:

 • Elektrotechniek
 • Besturingstechniek (pneumatiek en hydrauliek)
 • Programmeren
 • Robotisering
 • CAD-tekenen

Daarnaast volg je algemene vakken: Nederlands, Engels, bedrijfskunde, rekenen en loopbaan & burgerschap. 

Deze skills ga je leren

Onderdelen van machines en apparaten maken

Ontwerpen tekenen

Bedrijfskunde

Communicatie

Werkend leren

Werkend leren
Tijdens je opleiding ben je voor een deel op school en voor een deel aan het werk bij een leerbedrijf. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Zonder baan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Wat kun je na de opleiding?

Werken
Na de opleiding studeer je af als technicus mechatronica en kun je aan de slag bij veel verschillende bedrijven.

Doorstromen
Of je leert verder op het hbo. Je kunt dan doorstromen naar opleidingen als Mechatronica, Elektrotechniek, Werktuigbouw of Technische Bedrijfskunde.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3, of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren. 

Heb je een havo-diploma of een mbo-diploma niveau 3? Dan kun je deze opleiding sneller afronden.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Opleidingsmogelijkheden

Deze opleiding kan gevolgd worden als 2-daagse of als 1-daagse variant en volg je via MAKE Center. MAKE Center is een samenwerking tussen ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM Midden Nederland). 

Tijdens de 2-daagse variant ga je per week 2 dagen naar school en 3 dagen aan de slag bij jouw leerbedrijf. De dagen op school bestaan uit theorie- en praktijklessen. Tijdens de praktijklessen werk je met de nieuwste machines en apparatuur. 

MAKE Center ondersteunt je bij het vinden van een passend leerbedrijf. Gedurende je gehele opleiding word je begeleid door een vaste relatiemanager en onderhouden zij contact met jouw praktijkopleider. Daarnaast worden studiekosten, wettelijk verplichte lesgeld (indien van toepassing), boeken, lesmateriaal (met uitzondering van een laptop) en werkkleding betaald door je leerbedrijf. 

Tijdens het intakegesprek kan blijken dat een 1-daagse variant meer geschikt is. In dit geval volg je op school alleen theorielessen. Je gaat dan 1 dag naar school en bent 4 dagen aan het werk. De praktische voorbereiding op het examen en de benodigde vaardigheden leer je en breng je zelf in praktijk bij je leerbedrijf. De kosten van de opleiding, boeken en het lesmateriaal worden in rekening gebracht bij de student.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: