Technicus Mechatronica - bbl

 • Niveau 4
 • BBL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je in dit beroep?

Als technicus werk je in een sector waar drie vakgebieden bij elkaar komen: werktuigbouwkunde, elektro- en besturingstechniek. Jij gaat werken met producten waarbij deze vakgebieden een rol spelen. Bouw besturingskasten, mechanische installaties of deelproducten en voeg dit samen tot grote machines. Test deze machine en stel deze machine bij de klant in bedrijf. Denk hierbij aan sorteermachines, verpakkingsmachines en (complexe) productielijnen.
Als technicus bouw je nieuwe apparatuur en bedenk je hoe je bestaande apparatuur kunt verbeteren. Je programmeert besturingssystemen en onderhoudt en repareert mechanische systemen. Ook ga je aan de slag met robots binnen de automatisering.

Is dit iets voor mij?

Heb jij technisch inzicht en lijkt het je leuk om nieuwe technische oplossingen te bedenken én leer je graag in combinatie met het werkveld dan is de opleiding Technicus Mechatronica iets voor jou.

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

 • 25893 Technicus Mechatronica

Tech College video

Wat leer je tijdens de opleiding Technicus Mechatronica Systemen?

Tijdens jouw opleiding leer je alles over metaal, elektrotechniek en besturingstechniek (pneumatiek en hydrauliek), onderdelen van machines en apparaten maken en deze tot een product opbouwen, AutoCAD-tekenen en bedrijfskunde.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In het begin ga je één of twee dagen naar school en leer werkend de overige dagen binnen je leerbedrijf. Zo worden de technische vaardigheden aangeleerd.

Een deel van je opleiding ben je in het Make Center waar je leert, ontwerpt en creëert. Het tweede jaar ben je één dag en één avond per week op school. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

Technische vakken:

 • Elektrotechniek
 • Besturingstechniek (pneumatiek en hydrauliek)
 • Programmeren
 • Robotisering
 • CAD-tekenen

Daarnaast volg je algemene vakken: Nederlands, Engels, Bedrijfskunde, rekenen, Leren, loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden. 

Deze skills ga je leren

Onderdelen van machines en apparaten maken

Ontwerpen tekenen

Bedrijfskunde

Communicatie

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Als je kiest voor deze opleiding ondersteunt MAKE (de samenwerking van OBM Opleidings Bedrijf Metaal en ROC Midden Nederland) je bij het vinden van een baan bij een van de samenwerkende bedrijven. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Na je opleiding

Na de opleiding studeer je af als Technicus Mechatronica en kun je aan de slag bij veel verschillende bedrijven. Of je studeert verder op het hbo. Je kunt dan doorstromen naar opleidingen als Mechatronica, Elektrotechniek, Werktuigbouw, Technische Bedrijfskunde. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3, of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Heb je een havo-diploma of al een opleiding op niveau 3 afgerond? Dan kun je deze opleiding sneller afronden.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Keuze in opleidingsmogelijkheden

Deze opleiding wordt aangeboden in 2 varianten:

1-daagse variant: Je komt 1 dag (2 dagdelen) per week naar school voor het aanleren van de benodigde theorie. De praktische voorbereiding op het examen en de benodigde vaardigheden leer je en breng je zelf in praktijk op het leerbedrijf waar je vier dagen werkt.

2-daagse variant: Je komt 2 dagen of 4 dagdelen naar school. Op de vaste schooldagen leer je de benodigde theorie. Daarnaast kom je voor een extra praktijk dag naar school. We bereiden je dan extra goed voor op het praktijkexamen door te oefenen met (nieuwe) technieken, tools en praktische vaardigheden. De overige 3 dagen werk je in een leerbedrijf.

Je krijgt les in moderne praktijk- en theorielokalen van het Tech College. Ook breng je uren door in het MAKE Center waar je leert, ontwerpt en creëert samen met vakmensen, docenten en studenten. MAKE Center is een samenwerking van ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM). Dankzij deze samenwerking ben je verzekerd van goed onderwijs en bemiddeling voor stage en werk bij metaalbedrijven uit de regio. Meer weten? Ga naar de website van MAKE

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: