Wat doe je in dit beroep?
Als werktuigbouwkundige werk je mee aan grote en kleine objecten. Van schepen, roltrappen en liften tot moderne fabriekshallen. Bij dit soort indrukwekkende objecten ben jij van het begin tot het einde betrokken. Je tekent op de computer een 3D-ontwerp, rekent uit wat een klant moet betalen en stuurt uiteindelijk het bouwen van een object aan. Je geeft daarbij instructies aan collega’s en bouwt soms zelf mee.
Is dit iets voor mij?
Je bedenkt graag nieuwe technische oplossingen. Of bedenkt hoe bestaande producten verbeterd kunnen worden. Als werktuigbouwkundige kun je straks veel kanten op. Je kunt je bijvoorbeeld richten op het ontwerpen van een object, maar je kunt ook planner worden of je specialiseren als onderhoudstechnicus.
In het kort
Leerweg / Niveau
BOL / Niveau 4Start
Locatie
Lesgeld
€ 1.357,-Crebonummer en naam
- 25898 Technicus Engineering - Werktuigbouwkunde

Wat leer je?
Tijdens deze mbo-opleiding leer je om met 3D-tekenprogramma’s op de computer te werken en om machines of installaties in elkaar te zetten. Ook leer je werken met productiemiddelen en las en construeer je machines.
Hoe ziet de opleiding eruit?
Bij deze opleiding leren we je onder andere hoe je kleine en grote objecten ontwerpt en bouwt. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:
- Solid Works
- Calculaties maken/kosten berekenen
- Werktuigbouwkundige machines, apparaten en installaties construeren/monteren
- Werktuigbouwkundige constructies en machines onderhouden
- (Toe)zicht houden op het werkproces
- Mensen aansturen
- Exact
Daarnaast volg je algemene vakken: Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en Burgerschap.
Opbouw opleiding
Het eerste half jaar krijgen studenten werktuigbouwkunde en mechatronica dezelfde vakken en projecten. In deze periode doe je brede technische kennis op en leg je een stevige basis voor de rest van de opleiding. Je leert projectgericht. Dit betekent dat je iedere periode aan een nieuw project gaat werken. Daarbij breng je in de praktijk wat je leert. Soms voer je een echt project uit in opdracht van een bedrijf.
Deze skills ga je leren
3D tekenprogramma's
Collega's begeleiden
Calculaties maken/kosten berekenen
Constructies en machines onderhouden
Stage
Je leert veel tijdens de lessen bij ons op het Tech College en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij verschillende bedrijven. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je loopt tijdens je opleiding een aantal keren stage. Dat kan ook goed in het buitenland! Ook dan helpt je begeleider van school je met de voorbereidingen.
Na je opleiding
Als je bent afgestudeerd als werktuigbouwkundige op mbo-niveau, dan kun je aan de slag bij verschillende bedrijven. Of je studeert verder op het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de opleiding Werktuigbouwkunde, Industrieel design, Technische bedrijfskunde of de associate degree Engineering, profiel Industriële Automatisering. Mogelijkheden genoeg!
Kiezen voor een opleiding in de techniek is in ieder geval een slimme investering in jezelf. Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.
Vooropleiding
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
- Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4
Kennismaken
Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie.
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.
Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn.
Campus Amersfoort
Het Tech College is een kleinschalig college dat onderdeel is van de Campus Amersfoort, direct naast station Schothorst. Omdat het college kleinschalig is, kunnen we je veel aandacht geven. Er is veel oog voor hoe je leert, of je plezier hebt in je opleiding en of je goed in je vel zit. We werken veel samen, net als in de praktijk.
Aanmelden
Wil je in september nog starten? Meld je dan snel aan. Je hebt daarvoor je DigiD nodig.