Technicus Engineering - Smart Technology (bol, mbo) Mechatronica, Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde

BOL - Niveau 4

Wat doe je als Technicus Engineering?

Als Technicus Engineering (voorheen middenkader engineering) kun je veel kanten op. Wil je met digitale tekenprogramma’s apparatuur ontwerpen of verbeteren? Dan kun je tekenaar of ontwerper worden. Bijvoorbeeld in de mechatronica of werktuigbouwkunde. Een onderhoudstechnicus is bezig met fabriceren, onderhouden en repareren van mechanische apparatuur. Nieuwe of bestaande besturingssystemen programmeren? Word programmeur! Wil je ontwerpen, installeren en programmeren voor domotica & duurzaamheid? Dan word je energietechnicus. In de elektrotechniek ontwerp en programmeer je elektrotechnische installaties. Dit doe je voor woningen en werkomgevingen (zoals ziekenhuizen en kantoren).  Wil je projecten leiden? Dan ben je bezig met een combinatie van ontwerpen van installaties, kwaliteitscontrole, calculeren, werkvoorbereiding, plannen, opleveren, klantcontact, en nazorg. 

Is de mbo-opleiding Technicus Engineering iets voor mij?

Je vindt het interessant om te zien hoe een machine werkt. Je hebt misschien zelfs ideeën over hoe het nog slimmer kan. Het lijkt je leuk om nieuwe en slimme technische oplossingen te bedenken. Als Technicus Engineering werk je zelfstandig of in een team. Je werkt soms aan machines waar ook in het buitenland vraag naar is. Spreekt dit je aan, dan is de opleiding Technicus Engineering-Smart Technology echt iets voor jou!

Online open avonden 15 t/m 18 maart

Online open avonden

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25297 Technicus Engineering

Wat leer je in de opleiding Technicus Engineering? (voorheen Middenkader Engineering)?

Bij deze opleiding leren we je onder andere hoe je kleine en grote objecten ontwerpt, bouwt en bestuurt. Dat betekent dat je leert om met 3D-tekenprogramma’s op de computer te werken, hoe je besturing programmeert en hoe je machines of installaties in elkaar kunt zetten. 

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Installaties ontwerpen
 • AutoCAD-tekenen
 • Solidworks
 • Modelleren in 3D
 • Schema’s maken en lezen
 • Besturingstechniek PLC programmeren
 • Mechanische werkzaamheden
 • Pneumatiek en hydrauliek
 • Calculeren en offertes maken
 • Machines, robots en installaties construeren/monteren
 • Constructies en machines onderhouden
 • Bedrijfskunde
 • Exacte vakken


Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Werknemersvaardigheden


Keuzedelen:

 • Hbo-doorstroom
 • Methodisch ontwerpen
 • Digitale vaardigheden
 • BIM, modelleren in 3D
 • Human interface & cloud computing
 • Digitale technieken en productievoorbereiding

Hoe ziet de opleiding eruit?

In de opleiding Technicus Engineering (voorheen Middenkader Engineering) komen verschillende disciplines aan bod. Je maakt kennis met werktuigbouwkunde, installatietechniek, elektrotechniek, mechatronica en robotica. Je geeft je opleiding voor een groot deel zelf vorm door middel van projecten, stages en verdiepende keuzedelen. Op deze manier kun je zelf bepalen welke richting je het meest wil ontwikkelen. Zo kun je je opleiding afronden als specialist in een van de vakgebieden of juist breder opgeleid.

Projectonderwijs/Smart technician
In deze opleiding leer je projectgericht. Dit betekent dat je elke periode aan een nieuw project gaat werken. Daarbij breng je in praktijk wat je hebt geleerd en bouw je zelf een product, bijvoorbeeld een mobiele robot. Je kunt kiezen uit projecten zoals zorgtechnologie, cloudtechnologie of Farmbot.

In de pilot Smart Technician voer je in opdracht van een bedrijf een project uit op het gebied van smart industry of smart technology. Met je projectgroep ga je wekelijks voor gastlessen en opdrachten naar het bedrijf. Met deze vorm van leren brengen we het onderwijs nog dichter bij de beroepspraktijk.

Stage

Je leert veel tijdens de lessen op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij verschillende bedrijven. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Dat kan ook goed in buitenland. In elk leerjaar heb je een korte of langere stageperiode. In het laatste jaar doe je ook praktijkexamen bij het leerbedrijf.

Na je opleiding Technicus Engineering

Na vier jaar studeer je af als Technicus Engineering en kun je aan de slag bij verschillende bedrijven of je studeert verder op het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde, Electrical and Electronic Engineering, Mechatronica of de Associate Degree Engineering - profiel Industriële Automatisering (Hogeschool Utrecht). Mogelijkheden genoeg!

Kiezen voor een mbo-opleiding in de techniek is een slimme investering in jezelf. Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen heel groot is? Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Versnellen?

Het is mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden. Als je hiervoor in aanmerking komt, kun je halverwege het tweede leerjaar versnellen. Je opleiding duurt dan 3 jaar in plaats van 4 jaar.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: