Technicus Engineering Mechatronica - bol

 • Niveau 4
 • BOL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je als Technicus Engineering Mechatronica?

Als mechatronicus ben jij de specialist op het gebied van besturingstechniek, elektrotechniek en metaaltechniek. Jij weet hoe machines werken en kunt ze ontwerpen. Dat doe je onder andere in 3D-ontwerpprogramma’s en in programmeer- en simulatiesoftware.

Is dit iets voor mij?

Je vindt het interessant om te zien hoe een machine werkt. Het lijkt je leuk om nieuwe technische oplossingen te bedenken. Als mechatronicus werk je zelfstandig of in een team. Je werkt soms aan machines waar ook in het buitenland vraag naar is. Het kan dan zomaar gebeuren dat je bijvoorbeeld naar India of Japan mag om daar (mee te helpen) een machine in elkaar te zetten!

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

 • 25898 Technicus Engineering Mechatronica

Wat leer je op de opleiding?

Tijdens jouw opleiding leer je theorie die aansluit op de praktijk. Je leert van alles over besturingstechniek, over programmeren en ontwerpen van elektrische machines, pneumatische en hydraulische installaties en mechanische kennis en vaardigheden zoals materialen, verspanen en lassen. Naast het ontwerpen van machines leer je ook storingen analyseren, onderhoud uitvoeren en plannen en organiseren. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

We leren je onderdelen van robots, machines en apparaten te maken en deze tot een product op te bouwen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Metaal, elektrotechniek en besturingstechniek (pneumatiek en hydrauliek)
 • Besturingstechniek: plc’s programmeren
 • Elektrotechniek: elektrische schema’s lezen en maken
 • Industriële robotica
 • Mechanische kennis & vaardigheden
 • Solidworks tekenen (3D tekenpakket) & werkplaatstechnieken
 • Onderdelen van robots, machines en apparaten maken en deze tot een product opbouwen
 • E-plan tekenen en Fluidsim tekenen (simulatiesoftware)
 • Bedrijfskunde
 • Wiskunde en natuurkunde

Daarnaast volg je algemene vakken: Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en Burgerschap

Opbouw opleiding
Het eerste half jaar krijgen studenten werktuigbouwkunde en mechatronica dezelfde vakken en projecten. In deze periode doe je brede technische kennis op en leg je een stevige basis voor de rest van de opleiding. Je leert projectgericht. Dit betekent dat je iedere periode aan een nieuw project gaat werken. Daarbij breng je in de praktijk wat je leert. Soms voer je een echt project uit in opdracht van een bedrijf. 

Deze skills ga je leren

Werken met geautomatiseerde machines

Besturingstechniek

Programmeren

Ontwerpen

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij verschillende bedrijven. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je loopt tijdens je opleiding een aantal keren stage. Dat kan ook goed in buitenland! Ook dan helpt je begeleider van school je met de voorbereidingen.

Na je opleiding

Na vier jaar studeer je af als mechatronicus en kun je aan de slag bij verschillende bedrijven of als baas van je eigen zaak. Of je studeert verder op het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar Mechatronica, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Technische Bedrijfskunde of de Associate Degree Engineering (profiel Industriële Automatisering). 
Kiezen voor een opleiding in de techniek is een slimme investering in jezelf. Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Campus Amersfoort

Het Tech College is een kleinschalig college dat onderdeel is van de Campus Amersfoort, direct naast station Schothorst. Omdat het college kleinschalig is, kunnen we je veel aandacht geven. Er is veel oog voor hoe je leert, of je plezier hebt in je opleiding en of je goed in je vel zit. We werken veel samen, net als in de praktijk.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: