Technicus Engineering - bol

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je als Technicus Engineering?

Als Technicus Engineering (elektrotechniek, mechatronica, werktuigbouwkunde) kun je aan de slag als projectleider, energietechnicus, ontwerper, tekenaar, programmeur of (onderhouds)technicus. Je kunt aan het werk met slimme techniek in diverse sectoren. Van metaaltechniek en agri-tech tot smart industry. Van zorg- en medische technologie tot de energiesector.

Technicus Engineering is een mix van drie vakgebieden:

 • Elektrotechniek (alles van energiebron tot stopcontact)
 • Werktuigbouwkunde (ontwerp van technische producten, systemen en machines)
 • Mechatronica (automatiseren en programmeren)

Is de mbo-opleiding Technicus Engineering iets voor jou?

Ben je creatief, oplossingsgericht en werk je graag samen? Heb je interesse in de combinatie van techniek en ICT en wil je slimme technische oplossingen bedenken, apparaten ontwikkelen, bouwen of besturen? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

4 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

 • 25898 Technicus Engineering

Kijk mee met Job, student Technicus Engineering

Wat leer je in de opleiding Technicus Engineering?

In deze brede opleiding komen verschillende vakgebieden aan bod. Je maakt kennis met werktuigbouwkunde, installatietechniek, elektrotechniek, mechatronica en robotica. In projecten met studenten van andere opleidingen, combineer je de kennis over deze vakgebieden. Zo leer je volledige projecten op te pakken vanaf plannen, ontwerpen en tekenen tot bouwen.

 

Hoe ziet de opleiding Technicus Engineering eruit?

Projectonderwijs
Je leert projectgericht. Elke periode werk je aan een nieuw project. Je brengt dan in praktijk wat je hebt geleerd en bouwt zelf een product. Je begint met een eenvoudig product zoals een fitnessapparaat en bouwt uiteindelijk een farmrobot, een complexe machine of bedenkt het lichtplan voor een duurzame woning. Je kiest uit projecten die te maken hebben met smart technology, zorgtechnologie, cloud technology of energietransitie.

Flexibel onderwijs
Je geeft je opleiding voor een groot deel zelf vorm door middel van projecten, stages en verdiepende keuzedelen. Jij bepaalt welk vakgebied je het meest wil ontwikkelen. Zo kun je je opleiding afronden als specialist in een van de vakgebieden of juist breder opgeleid. 

Deze skills ga je leren

Objecten ontwerpen

Programmeren

Schema’s maken en lezen

Calculeren en offertes maken

Stage

Je leert veel tijdens de lessen op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij verschillende bedrijven. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Dat kan ook goed in buitenland. In elk leerjaar heb je een stageperiode en in het laatste jaar doe je praktijkexamen bij het leerbedrijf.

Na je opleiding Technicus Engineering?

Door naar het hbo
Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde, Electrical and Electronic Engineering, Mechatronica of de Associate Degree Engineering - profiel Industriële Automatisering (Hogeschool Utrecht). 

Aan het werk
Met een diploma Technicus Engineering kun je alle kanten op. Voorbeelden van beroepen:

 • Ontwerper/tekenaar
 • (Onderhouds-)technicus
 • Werkvoorbereider
 • Programmeur
 • Chef op de werkvloer

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: