Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit

BBL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Als Technicus Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit ben je aan het werk bij installatiebedrijven en adviesbureaus. Je houdt je als Technicus Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit bezig met engineering op het gebied van de elektrotechniek, ICT-, meet- en regeltechniek en besturingstechniek. Je bent verantwoordelijk voor het aansturen van de werkprocessen en het leiding geven aan je medewerkers. Het werk zal in hoofdzaak bestaan uit het ontwikkelen van elektrotechnische installaties voor woonhuizen, fabrieken, kantoren en tuinbouw.

Je zal als Technicus Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit ook werken met telecommunicatiesystemen, datanetwerken, meet- en regelapparatuur, verkeerssignaleringen en gebouwbeheerssystemen.

Is dit iets voor mij?

Tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden als Technicus Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit moet je leidinggeven aan je medewerkers. Het uitvoeren van onderhoud gebeurt op locatie. De werkzaamheden zijn zeer divers. Het werk dat je uitvoert moet voor een deel volgens standaard werkwijzen en een ander deel van je werkzaamheden zal je naar eigen inzicht uitvoeren. Bij elke te installeren installatie moet je oplettend zijn. Dit moet, omdat de werkwijze en de vereisten van de werking van de installatie, iedere keer weer kunnen afwijken. Ook moet je in staat zijn om bij het in- en afregelen van besturingsprogramma’s rekening te houden met veel verschillende factoren. Wanneer er een complexe installatie getest moet worden zal je het testprogramma zeer nauwkeurig moeten doorlopen.

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25263 Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit

Wat leer je?

De opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit bestaat onder andere uit vakken op het gebied van:

  • Elektrotechniek (NEN1010 en Revit)
  • Besturingstechniek (Motoren en PLC’s)
  • Energietechniek (PV-systemen en verlichting)
  • ICT

Tijdens deze opleiding krijg je ook Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap (werknemersvaardigheden).

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je volgt deze opleiding naast je baan. Je komt gemiddeld 1 dag per week naar school. De lessen zijn op woensdagmiddag/avond.

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Je kunt verder studeren op het hbo, bijvoorbeeld naar de Associate Degree Engineering profiel Duurzame Energie (Hogeschool Utrecht). Of doorgroeien in je bedrijf. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een vakdiploma hebt. Daarnaast heb je vooraf een baan bij een erkend leerbedrijf nodig. Je hebt een relevant diploma in de richting techniek op mbo-niveau 3 nodig. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: