Technicus Elektrotechnische Installaties in de gebouwde omgeving - bbl

  • Niveau 4
  • BBL

Wat doe je in dit beroep?

Als Technicus Elektrotechnische Installaties in de gebouwde omgeving ga je werken bij installatiebedrijven en adviesbureaus. Je houdt je bezig met engineering op het gebied van de elektrotechniek. Je bent verantwoordelijk voor het aansturen van de werkprocessen en het leiding geven aan medewerkers. Het werk zal voornamelijk bestaan uit het ontwerpen van elektrotechnische installaties voor woonhuizen, kantoren en fabrieken.

Is dit iets voor mij?

Tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden als Technicus Elektrotechnische Installaties in de Gebouwde Omgeving geef je leiding aan je medewerkers. Het uitvoeren van onderhoud gebeurt op locatie. De werkzaamheden zijn divers. Het werk dat je uitvoert moet voor een deel volgens standaard werkwijzen en een ander deel van je werkzaamheden zal je naar eigen inzicht uitvoeren. Bij elke te installeren installatie is het belangrijk om oplettend zijn. Dit moet, omdat de werkwijze en de vereisten van de werking van de installatie, iedere keer weer kunnen afwijken. Wanneer er een installatie opgeleverd moet worden zal je dit volgens een testrapportage moeten vormgeven.

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

  • 25739 Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit

Wat leer je tijdens de opleiding?

De opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties in de gebouwde omgeving bestaat onder andere uit vakken op het gebied van:

  • Elektrotechniek, ontwerpen elektrische installaties: woning utiliteit en industrie. (NEN1010 en Revit)
  • Verlichtingstechniek
  • Energietechniek (PV-systemen en driefasennetten)
  • ICT (Domotica en KNX)
  • Het ontwerpen van voedingssystemen en verdeelinrichtingen
  • Calculeren in de installatietechniek

 

Tijdens deze opleiding krijg je ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap (werknemersvaardigheden).

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je volgt deze opleiding naast je baan. Je komt gemiddeld 1 dag per week naar school. De lessen zijn op woensdagmiddag/avond. Ook is er een dag variant op een ochtend en een middag.

Deze skills ga je leren

Leidinggeven

ICT

Communicatie

Nauwkeurigheid

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Als jij je verder wil ontwikkelen in het ontwerpen van elektrotechnische installaties dan kun je verder studeren aan de MIT-E (Middelbare Installatie Techniek Elektrotechniek). Of je kunt verder studeren op het hbo, bijvoorbeeld naar de Associate Degree Engineering profiel Duurzame Energie (Hogeschool Utrecht). Daarnaast kun je doorgroeien in een bedrijf. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een vakdiploma hebt. Daarnaast heb je vooraf een baan bij een erkend leerbedrijf nodig. Je hebt een relevant diploma in de richting techniek op mbo-niveau 3 nodig. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Heb je een vraag? 

Neem contact op met Guillaume of Nico.

Guillaume

@email

0624802166

Nico

@email 

0650427968

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: