Technicus Elektrotechnische Installaties in de gebouwde omgeving - bbl

 • Niveau 4
 • BBL

Opleiding tot technicus elektrotechnische installaties

Tijdens de opleiding leer je oplossingen voor technische problemen te vinden. Je leert hoe je kabels en leidingen aanlegt voor diverse elektrotechnische installaties. Daarnaast leer je het aansturen van werkprocessen en leidinggeven aan collega's.

Is Technicus Elektrotechnische Installaties iets voor jou?

De opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties past bij je als:

 • Het leuk vindt om leiding te geven.
 • Graag op locatie werkt.
 • Van afwisseling in je werk houdt. Deels voer je werk uit volgens standaard werkwijzen, en deels naar eigen inzicht.
 • Nauwkeurig en oplettend bent. De werkwijze en vereisten van de werking van de installatie kunnen elke keer afwijken. Bij oplevering van een installatie geef je dit vorm via een testrapportage. 

 

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 715,-

Crebonummer en naam

 • 25739 Technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

Het werk van een technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

Als technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving houd je je bezig met engineering op het gebied van elektrotechniek. Je bent verantwoordelijk voor het aansturen van de werkprocessen en geeft leiding aan je medewerkers. Je werkt bij installatiebedrijven en adviesbureaus. Het werk bestaat uit het ontwerpen van elektrotechnische installaties voor woonhuizen, kantoren en fabrieken.

Inhoud van de opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties in de gebouwde omgeving

Dit is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je deze opleiding volgt naast je baan. Je komt gemiddeld 1 dag per week naar school. Er zijn twee lesmomenten gedurende de week. Je kunt kiezen uit de woensdagmiddag/avond en donderdag overdag.

Je krijgt de volgende vakken bij de opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties in de gebouwde omgeving:

 • Elektrotechniek, ontwerpen elektrische installaties: woning utiliteit en industrie. (NEN1010 en Revit)
 • Verlichtingstechniek
 • Energietechniek (PV-systemen en driefasennetten)
 • ICT (Domotica en KNX)
 • Het ontwerpen van voedingssystemen en verdeelinrichtingen
 • Calculeren in de installatietechniek

Keuzedelen
Je kiest bij je studie ook één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld Engineering Huis- en Gebouwautomatisering (KNX), Lichtplan, Elektrotechnische verdeelinrichtingen en en calculeren. Ook kun je kiezen voor het keuzedeel Doorstroom Wiskunde. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen.

Tijdens deze opleiding krijg je ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap (werknemersvaardigheden).

Deze skills ga je leren

Leidinggeven

ICT

Communicatie

Nauwkeurigheid

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na je opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties?

Aan het werk
Na 2 jaar studeer je af en ontvang je een diploma. Daarnaast kun je na de opleiding bij het goed afleggen van een theorie- en praktijkexamen een officieel KNX certificaat ontvangen. KNX is een open bussysteem dat wordt toegepast voor huis- en gebouwautomatisering.

Doorstromen
Als jij je verder wil ontwikkelen in het ontwerpen van elektrotechnische installaties, studeer je verder aan de MIT-E (Middelbare Installatie Technicus Elektrotechniek). Of je kunt verder studeren op het hbo, bijvoorbeeld naar de Associate Degree Engineering profiel Duurzame Energie (Hogeschool Utrecht). 

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een vakdiploma hebt in de richting techniek mbo niveau 3 of een havo diploma. Daarnaast heb je een baan bij een erkend leerbedrijf nodig.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Heb je een vraag over deze opleiding? 

Neem contact op met Guillaume van de Kerkhof (@email | 0624802166) of Nico Kreeftmeijer (@email  | 0650427968)

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: