Smart Building (bol, mbo)

  • Niveau 4
  • BOL
  • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je in dit beroep?

Als Middenkaderfunctionaris Smart Building adviseer je, voer je uit en coördineer je bij slimme en duurzame bouwprojecten. Je houdt het totaaloverzicht. Ook maak je technische ontwerpen, doe je technisch werk en let je op de kosten. 

Is Smart Building iets voor mij?

Je werkt graag samen en vindt het leuk om te werken aan duurzame gebouwen met slimme elektrotechnische en werktuigkundige installaties. Om tot een goed ontwerp te komen, kan je goed organiseren, coördineren en plannen. Je houdt daarbij het eindresultaat steeds in de gaten. Je hebt vaak contact met collega’s, opdrachtgevers of leveranciers. Daarom is er veel aandacht voor je communicatieve vaardigheden. 

Starten na de zomer?

Starten na de zomer?

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

  • 26005 Middenkaderfunctionaris Smart Building

Wat leer je tijdens de opleiding Smart Building?

Tijdens de opleiding Smart Building komen de richtingen Elektrotechniek, Installatietechniek en Bouwkunde samen om toekomstgerichte gebouwen te realiseren. Je leert wat er allemaal voorbereid moet worden om een slim, duurzaam gebouw te kunnen bouwen. Dit maakt van jou een veelzijdige technicus, die de nieuwste ontwikkelingen begrijpt en de duurzame en slimme systemen in het gebouw kan ontwerpen en tekenen. Ook leer je een smart infrastructuur op te zetten. En leer je over de automatisering van installaties.

Smart House

Hoe ziet de opleiding Smart Building eruit?

Smart Building is een combinatie van de opleidingen Bouwkunde, Elektro- en Installatietechniek. Daarbij leer je over slimme technische installaties en duurzame materialen.

Je wordt opgeleid met de nieuwste technieken en innovaties. Denk aan virtueel en 3D bouwen, verduurzaming van de gebouwde omgeving, klimaatbeheersing in gebouwen en gebouwautomatisering. Je krijgt les in Bouwkunde, Bouwuitvoering, Architectuur en Bouwrekenen. Ook krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en Rekenen. Ongeveer 30% van de opleiding ben je op stage.

De brede opleiding is modulair opgezet, waarbij jij als student zelf keuzes kunt maken om zo je eigen toekomst vorm te geven. Door stages en projecten met echte opdrachten uit de praktijk kun je ontdekken welke accenten het beste bij je passen.

Deze skills ga je leren

Ontwerpen en tekenen Smart systemen

Creatief

Communicatie

Vindingrijk

Verduurzamen

Digitale bouwmodellen maken

Samenwerken

Omgaan met big data

Coördineren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op in de praktijk en in het bedrijfsleven. Tijdens je opleiding loop je verschillende stages, in overleg zelfs in het buitenland. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Na je opleiding

De Middenkaderfunctionaris Smart Building kan werkzaam zijn bij een architectenbureau, een ontwikkel- of bouwonderneming, een installatiebedrijf, een leverancier of fabrikant van installatietechnische producten of een woningbouwvereniging, maar ook in de zakelijke dienstverlening als externe bouwkundig-, constructie- of installatieadviseur, voor bijvoorbeeld de overheid. Je kunt ook verder studeren op het hbo, bijvoorbeeld naar de Associate Degree Engineering (profiel Duurzame Energie).

Smart Building Carrieremap

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg,
  • of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar,
  • of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: