Smart Building (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

De Middenkaderfunctionaris Smart Building heeft een adviserende, uitvoerende en coördinerende rol en is een gesprekspartner van leveranciers en aannemers, maar ook van opdrachtgevers die betrokken zijn bij het ontwerpen, beheren en renoveren van slimme, duurzame gebouwen.

Is Smart Building iets voor mij?

Het is belangrijk dat je goed kan samenwerken en het leuk vindt om te werken aan duurzame gebouwen met daarin slimme elektrotechnische en werktuigkundige installaties. Om tot een goed ontwerp te komen, kan je goed organiseren, coördineren en plannen. Je houdt daarbij het eindresultaat steeds in de gaten. Je hebt regelmatig contact met collega’s, opdrachtgevers of leveranciers. Daarom leer je tijdens de opleiding ook sociaal communicatieve vaardigheden.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

26005 Middenkaderfunctionaris Smart Building

Wat leer je tijdens de opleiding Smart Building?

Tijdens de opleiding Smart Building komen de richtingen Elektrotechniek, Installatietechniek en Bouwkunde samen om toekomstgerichte gebouwen te realiseren. Je leert wat er allemaal voorbereid moet worden om een slim, duurzaam gebouw te kunnen bouwen. Dit maakt van jou een veelzijdige technicus, die de nieuwste ontwikkelingen begrijpt en de duurzame en slimme systemen in het gebouw kan ontwerpen en tekenen. Ook leer je een smart infrastructuur in een leefomgeving opzetten en krijg je kennis over de automatisering van installaties. 

Smart House

Hoe ziet de opleiding Smart Building eruit?

Je leert onder andere actuele ontwikkelingen op het gebied van slimme technische installaties en duurzame materialen toe te passen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Nieuwegein: De opleiding is modulair opgezet. Je kunt per periode een keuze maken tussen verschillende projecten om je eigen opleiding vorm te geven. 

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op in de praktijk en in het bedrijfsleven. Tijdens je opleiding loop je verschillende stages, in overleg zelfs in het buitenland. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Na je opleiding

De Middenkaderfunctionaris Smart Building kan werkzaam zijn bij een architectenbureau, een ontwikkel- of bouwonderneming, een installatiebedrijf, een leverancier of fabrikant van installatietechnische producten of een woningbouwvereniging, maar ook in de zakelijke dienstverlening als externe bouwkundig-, constructie- of installatieadviseur, voor bijvoorbeeld de overheid. Je kunt ook verder studeren op het hbo, bijvoorbeeld naar de Associate Degree Engineering (profiel Duurzame Energie).

Smart Building Carrieremap

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg,
  • of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar,
  • of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Aanmelden

Smart Building op de campus in Amersfoort is een cross-over opleiding een combinatie van de opleidingen Installatietechniek en Elektrotechniek van het Tech college en Bouwkunde van het Bouw & Interieur College. Alle aanmeldingen voor de opleiding verlopen via het Tech College.

Op de Tech Campus in Nieuwegein is de opleiding Smart Building, net als de opleiding bouwkunde en civiele techniek, modulair opgezet. Je kunt per periode een keuze maken uit verschillende projecten om zo je eigen studieroute te kiezen. De opleiding is op het snijvlak van bouwkunde, civiele techniek, elektrotechniek en ICT. Dit betekent dat je bezig bent met actuele en innovatieve onderwerpen zoals: verduurzaming van de gebouwde omgeving, klimaatbeheersing in gebouwen, virtueel en 3D bouwen, gebouwautomatisering, etc.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: