Smart Building (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

De Middenkaderfunctionaris Smart Building heeft een adviserende, uitvoerende en coördinerende rol en is een gesprekspartner van leveranciers en aannemers, maar ook van opdrachtgevers die betrokken zijn bij het ontwerpen, beheren en renoveren van gebouwen.

Is de mbo-opleiding Smart Building iets voor mij?

Het is van belang dat de Middenkaderfunctionaris Smart Building beschikt over vermogen om goed te kunnen samenwerken en affiniteit heeft met duurzame gebouwen met daarin slimme elektrotechnische en werktuigkundige installaties. Voor het realiseren van het ontwerp is het daarnaast van belang dat zij/hij over organisatorische vaardigheden beschikt zoals: integraal samenwerken, plannen, coördineren en resultaatgerichtheid. Gedurende het ontwerpproces en uitvoeringsproces heeft zij/hij regelmatig contact met collega’s van andere disciplines, opdrachtgevers of leveranciers. Hiervoor leer je tijdens de opleiding sociaal communicatieve vaardigheden aan.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2020

Crebonummer en naam

26005 Middenkaderfunctionaris Smart Building

Wat leer je tijdens de opleiding Smart Building?

Smart Building staat voor de optimalisatie van het bouwproces van duurzame, toekomstgerichte en generatiebestendige woon-, werk- en leefomgevingen. Bij de opleiding Smart Building komen de richtingen Elektrotechniek, Installatietechniek en Bouwkunde samen om toekomstgerichte duurzame en slimme gebouwen te realiseren.

Hoe ziet de opleiding Smart Building eruit?

Je leert onder andere actuele ontwikkelingen op het gebied van slimme technische installaties en duurzame materialen toe te passen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op in de praktijk en in het bedrijfsleven. Tijdens je opleiding loop je verschillende stages, in overleg zelfs in het buitenland. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Na je opleiding

De Middenkaderfunctionaris Smart Building kan werkzaam zijn bij een architectenbureau, een ontwikkel- of bouwonderneming, een installatiebedrijf, een leverancier of fabrikant van installatietechnische producten of een woningbouwvereniging, maar ook in de zakelijke dienstverlening als externe bouwkundig-, constructie- of installatieadviseur, voor bijvoorbeeld de overheid.

Smart Building Carrieremap

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg,
  • of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar,
  • of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2019 - 2020: € 1.168,-. Het lesgeld voor schooljaar 2020-2021 is nog niet bekend.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: