Procesoperator A (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Als operator A werk je in een fabriek waar met installaties producten worden gemaakt. Veel van het productiewerk is geautomatiseerd. Toch moeten er mensen zijn die in de gaten houden of alles wel goed gaat. Eén van die mensen is de operator A.

Als operator A controleer je productieprocessen. Vaak spelen die zich af in afgesloten installaties. Op een beeldscherm volg je wat er in zo’n installatie gebeurt. Gaat er iets fout, dan grijp je in. Soms vraag je daarbij hulp aan je leidinggevende. Vaak werk je in ploegendienst en soms ook in het weekend. De producten waar jij aan werkt, gaan naar plaatsen in heel Nederland en soms daarbuiten!

Is dit iets voor mij?

Ben jij al met productiewerk bezig? Lijkt het je leuk om een installatie te bedienen waar een echt product uitkomt? Vind je techniek interessant? Dan is de opleiding Operator A iets voor jou! Als operator A werk je graag samen en kun je goed ergens je aandacht bij houden. Je moet ervoor zorgen dat de productie goed blijft lopen en hebt dus verantwoordelijk werk!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

  • Eind januari 2020
  • Eind augustus 2020

Lesgeld

€ 243, -

Crebonummer en naam

25337 Procesoperator A

Wat leer je?

Om een goede procesoperator A te worden leer je hoe je het productieproces voorbereidt, start en bewaakt en kwaliteitscontroles uitvoert.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je een dag in de week naar school komt en 24 uur per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als procesoperator A en kun je aan de slag bij een productiebedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Dan kun je eventueel doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3: Operator B. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je al dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College staat dus garant voor een mooie loopbaan in de techniek.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 243,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2019-2020. Het lesgeld voor schooljaar 2020-2021 is nog niet bekend.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: