Procesoperator A (bbl, mbo)

 • Niveau 2
 • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Als operator A werk je in een fabriek waar met installaties producten worden gemaakt. Veel van het productiewerk is geautomatiseerd. Toch moeten er mensen zijn die in de gaten houden of alles wel goed gaat. Eén van die mensen is de operator A. 

Als operator A controleer je productieprocessen en werk je met de controle- en bedieningsorganen van machines en apparaten. Op een beeldscherm volg je wat er in een installatie gebeurt. Gaat er iets fout, dan grijp je in. Soms vraag je daarbij hulp aan je leidinggevende.

Je werkt in een centrale controlekamer met geïntegreerde meet- en regelfuncties voor de bewaking en sturing van het productieproces. Ook verricht je klein onderhoud en assisteer je bij complexe onderhouds- en ombouwwerkzaamheden.

Vaak werk je in ploegendienst en soms ook in het weekend. De producten waar jij aan werkt, gaan naar plaatsen in heel Nederland en soms daarbuiten!

Is dit iets voor mij?

Ben jij al met productiewerk bezig? Lijkt het je leuk om een installatie te bedienen waar een echt product uitkomt? Vind je techniek interessant? Dan is de opleiding Operator A iets voor jou! Als operator A werk je graag samen en kun je goed ergens je aandacht bij houden. Je moet ervoor zorgen dat de productie goed blijft lopen en hebt dus verantwoordelijk werk!

Open dagen en workshops?

Open dagen en workshops?

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Crebonummer en naam

25337 Procesoperator A

Wat leer je?

Om een goede procesoperator A te worden leer je hoe je het productieproces voorbereidt, start en bewaakt en kwaliteitscontroles uitvoert.

De opleiding bestaat uit beroepspakketten met een theoriedeel, praktijkopdrachten en toetsen. Doordat theorie en praktijk aan elkaar worden gekoppeld, ontwikkel je kennis, houding en vaardigheden. Onder begeleiding van de docent en praktijkbegeleider werk je zelfstandig aan opdrachten.
De opleiding is praktijkgericht. Ook de lesboeken gaan uit van praktijksituaties. Gemiddeld ben je een dag in de week bezig voor de opleiding. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Procesonderhoud, procestechniek en procesbeheersing
 • Veiligheid en milieu
 • Communicatie en organisatie
 • Wiskunde, natuurkunde en scheikunde 
 • Werktuigbouwkunde 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je een dag in de week naar school komt en 24 uur per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

De opleiding is als volgt opgebouwd:

 • De praktijkopdrachten worden vormgegeven na een inventarisatie van de werkomgeving. 
 • De opleiding bestaat uit een aantal beroepspakketten die worden afgesloten met een toets. 
 • De opleiding wordt afgesloten met een examen (Proeve van Bekwaamheid) op de werkplek.
 • ROC Midden Nederland kan de opleiding afstemmen op verschillende branches. Bijvoorbeeld chemie, levensmiddelen of de kunststof- en rubberbranche.

Deze skills ga je leren

Kwaliteitscontroles uitvoeren

Communicatie

Organiseren

Productieproces voorbereiden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als procesoperator A en kun je aan de slag bij een productiebedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Dan kun je eventueel doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3: Operator B. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je al dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College staat dus garant voor een mooie loopbaan in de techniek.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Deze opleiding is een bedrijfsopleiding. Het betreft een maatwerktraject. De kosten voor deze opleiding worden daarom in overleg met de werkgever vastgesteld.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: