Procesoperator B (bbl, mbo)

 • Niveau 3
 • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Als operator B ben je betrokken bij productiewerk in een fabriekshal. Je werkt in een centrale controlekamer met geïntegreerde meet- en regelfuncties voor de bewaking en sturing van het productieproces.Tijdens de opleiding Operator B leer je omgaan met de controle- en bedieningsorganen van machines en apparaten. De opleiding leidt op tot bijvoorbeeld productievakman, paneloperator of hoofdoperator.

Je controleert de productieprocessen die net wat ingewikkelder zijn en gebruikt daarbij verschillende soorten apparatuur. Hiermee controleer je of een proces goed verloopt en grijp je in als dat nodig is. Je kunt goed zelfstandig beslissingen nemen en geeft instructies aan minder ervaren operators. Je verricht klein onderhoud en assisteert bij complexe onderhouds- en ombouwwerkzaamheden. Vaak werk je in ploegendienst en soms ook in het weekend. De producten waar jij aan werkt, gaan naar plaatsen in heel Nederland en daarbuiten!

Is dit iets voor mij?

Wil je graag verder in het vak van operator? Lijkt het je leuk om zelfstandig ingewikkelde installaties te bedienen? Heb je talent om anderen aan te sturen? Dan is de opleiding Operator B iets voor jou! Als operator B werk je graag samen en kun je goed ergens je aandacht bij houden. Je zorgt ervoor dat de productie goed blijft lopen en hebt dus verantwoordelijk werk!

Open dagen en workshops?

Open dagen en workshops?

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

Eind augustus 2021

Crebonummer en naam

25338 Procesoperator B

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Procesoperator B leer je hoe je complexe productieprocessen voorbereidt, start, bedient bewaakt en bijstuurt, kwaliteitscontroles uitvoert en minder ervaren operators begeleidt en instrueert.

Doordat theorie en praktijk aan elkaar worden gekoppeld, ontwikkel je  kennis, houding en vaardigheden. Gemiddeld ben je een dag in de week bezig voor de opleiding. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Procesonderhoud, procestechniek en procesbeheersing
 • Veiligheid en milieu
 • Communicatie en organisatie
 • Wiskunde, natuurkunde en scheikunde (proces)
 • Werktuigbouwkunde (mechanisch)

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je een dag in de week naar school komt en 24 uur per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

De opleiding is als volgt opgebouwd:

 • De praktijkopdrachten worden vormgegeven na een inventarisatie van de werkomgeving
 • De opleiding bestaat uit een aantal beroepspakketten die worden afgesloten met een toets.
 • De opleiding wordt afgesloten met een examen (Proeve van Bekwaamheid) op de werkplek.

ROC Midden Nederland kan de opleiding afstemmen op verschillende branches. Bijvoorbeeld chemie, levensmiddelen of de kunststof- en rubberbranche.

Deze skills ga je leren

Kwaliteitscontroles uitvoeren

Begeleiden collega's

Communicatie

Organiseren

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als procesoperator B en kun je aan de slag bij een productiebedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Dan kun je eventueel doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 4: Operator C. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je al dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College staat dus garant voor een mooie loopbaan in de techniek.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Het is mogelijk deze opleiding sneller af te ronden. Bespreek dit tijdens je kennismakingsgesprek en geef het aan bij je aanmelding. 

Kosten opleiding

Voor je achttiende betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612. Studenten krijgen 50 procent korting op het lesgeld voor het schooljaar 2021-2022. Je betaalt dus € 306. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: