Operator C (bbl, mbo)

BBL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Als operator C zorg je ervoor dat de productie in een fabriek economisch en veilig verloopt. Je geeft leiding aan een team van operators. Je ziet erop toe dat iedereen zijn werk goed doet en volgens de voorschriften werkt. Daarnaast controleer je de meer complexe productieprocessen. Als het nodig is grijp je in. Soms moet je daarbij een installatie of zelfs de hele productie stilleggen. Verder houd je in de gaten of de productieprocessen optimaal blijven verlopen. Je maakt er werk van als je vindt dat een productieproces efficiënter kan. Verder plant en coördineert de operator onderhoudswerkzaamheden en onderhoudt contact met andere afdelingen. 

Is dit iets voor mij?

Wil je graag verder in het vak van operator? Neem jij in een groep snel de leiding en lijkt het je leuk om een team aan te sturen? Heb je talent om anderen te motiveren? Dan is de opleiding Operator C iets voor jou! Als operator C moet je goed overzicht kunnen houden op de productieprocessen in een fabriekshal. Jij zorgt ervoor dat deze goed blijven verlopen en hebt dus verantwoordelijk werk!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Start

Eind augustus 2020

Crebonummer en naam

25303 Operator C

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je hoe je overzicht houdt op de productieprocessen, complexe productieprocessen bewaakt, bijstuurt en verbetert, leiding geeft en werkzaamheden coördineert.

Deelnemers leren m.b.v. wiskunde, scheikunde en natuurkunde relevante procestechnische berekeningen uit te voeren. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Procestechniek, procesbeheersing, procesonderhoud
  • Milieutechniek en elektrotechniek
  • Kwaliteit, logistiek en bedrijfskunde
  • Wiskunde, natuurkunde en scheikunde
  • Communicatie en organisatie

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en 24 uur per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

De opleiding is als volgt opgebouwd:

De opleiding bestaat uit twaalf beroepspakketten waarin theorie en praktijkwerkzaamheden uitgevoerd worden. Onderdeel van de opleiding is een onderzoeksopdracht met een verbetervoorstel van een productieproces binnen het leerbedrijf.

De opleiding kan worden afgestemd op verschillende branches zoals chemie, levensmiddelen of de kunststof- en rubberbranche.

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als operator C en kun je aan de slag bij een productiebedrijf. Of je studeert verder op het hbo. Dan kun je eventueel doorstromen naar de aansluitende opleiding op hbo niveau. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je al dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College staat dus garant voor een mooie loopbaan in de techniek.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3, of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Heb je een havo-diploma of al een opleiding op niveau 3 afgerond? Dan kun je deze opleiding sneller afronden.

Kosten opleiding

Deze opleiding is een bedrijfsopleiding. Het betreft een maatwerktraject. De kosten voor deze opleiding worden daarom in overleg met de werkgever vastgesteld.

Heeft u een vraag?

Neem contact op met:

Joost Zijderveld 
Accountmanager
06 24 82 67 02

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: