Monteur Werktuigkundige Installaties - bol

 • Niveau 2
 • BOL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Als monteur werktuigkundige installaties werk je aan installaties voor gas, water, centrale verwarming, ventilatie en/of riolering. Waar je precies aan werkt, hangt af van het bedrijf waar je werkt. Je doet uitvoerend werk en legt onder meer leidingen aan. Ook monteer je onderdelen op plekken die je zelf of in overleg met je leidinggevende hebt bepaald. 

Werktuigkundige installaties zijn overal. Dat betekent dat jouw werk je op veel verschillende plekken brengt. Je komt bij mensen thuis, maar je doet ook een installatieklus in een tandartspraktijk of een kantoorgebouw. Nieuwbouw doe je ook. Soms ben je dan met grote projecten bezig, bijvoorbeeld in een nieuw ziekenhuis.

Is dit iets voor mij?

Ben jij een echte technicus? Heb je interesse voor installaties waarbij gas of water een rol spelen? Werk je graag met je handen? Heb je graag contact met mensen? Dan past de opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties goed bij jou! Als monteur werktuigkundige installaties ben je vaak op pad met de serviceauto en kom je iedere dag ergens anders.

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

 • 25350 Monteur Werktuigkundige Installaties

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je onder andere installatiewerkzaamheden voorbereiden, positie van componenten en route van leidingen bepalen, leidingen aanleggen, componenten plaatsen en monteren, en installaties testen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Installatiewerkzaamheden voorbereiden
 • Positie van componenten en route van leidingen bepalen
 • Leidingen aanleggen
 • Onderdelen van installaties plaatsen en monteren (bijvoorbeeld sensoren of regelaars)
 • Installaties testen
 • Installatiewerkzaamheden afronden
 • Basiskennis van gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur


Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap

Deze skills ga je leren

Leidingen aanleggen

Positie van componenten en leidingen bepalen

Installaties testen

Basiskennis van gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf dat zich bezighoudt met werktuigkundige installaties. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je begeleider van school helpt je bij voorbereiding voor je stage. Uiteraard zorgt hij ook voor begeleiding tijdens de stage.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als monteur werktuigkundige installaties en kun je aan de slag bij een installatiebedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Dan kun je bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3; Eerste Monteur Woning. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar

Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de opleiding Assistent Techniek die in Nieuwegein gegeven wordt.

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Campus Amersfoort

Het Tech College is een kleinschalig college dat onderdeel is van de Campus Amersfoort, direct naast station Schothorst. Omdat het college kleinschalig is, kunnen we je veel aandacht geven. Er is veel oog voor hoe je leert, of je plezier hebt in je opleiding en of je goed in je vel zit. We werken veel samen, net als in de praktijk.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: