Monteur Werktuigkundige Installaties - bbl

 • Niveau 2
 • BBL

Opleiding tot monteur werktuigkundige installaties

Tijdens de opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties leer je alles wat te maken heeft met installatiewerkzaamheden. Je leert jouw werk voor te bereiden en leidingen aan te leggen. Ook leer je de positie van componenten en leidingen te bepalen zodat je ze vervolgens kunt plaatsen en aanleggen. Het testen van het werk komt ook aan bod.

Is Monteur Werktuigkundige Installaties iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Al met werktuigkundige installaties bezig bent.
 • Graag met je handen werkt.
 • Graag op pad bent.
 • Graag meteen aan het werk wilt.
 • Technisch inzicht hebt.

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 301,-

Crebonummer en naam

 • 25350 Monteur Werktuigkundige Installaties

Het werk van een monteur werktuigkundige installaties

Als monteur werktuigkundige installaties werk je aan installaties voor gas, water, centrale verwarming, ventilatie en/of riolering. Dit doe je op verschillende locaties. Je komt bijvoorbeeld bij mensen thuis, in een tandartspraktijk of een kantoorgebouw.

Waar je precies aan werkt, hangt af van het bedrijf waar je werkt. Je doet uitvoerend werk en legt onder andere leidingen aan. Ook monteer je onderdelen op plekken die je zelf of samen met je leidinggevende hebt bepaald. Soms vraag je hulp aan een collega die wat meer ervaring heeft.

Inhoud van de opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je 1 keer in de week naar school komt.  Dit kunnen ook avondlessen zijn. Je leert minimaal 24 uur in de praktijk.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep. Tijdens de opleiding krijg je bijvoorbeeld volgende lessen:

 • Installatiewerkzaamheden voorbereiden
 • Positie van componenten en route van leidingen bepalen
 • Leidingen aanleggen
 • Componenten plaatsen en monteren
 • Installaties testen
 • Basiskennis van gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Deze skills ga je leren

Leidingen aanleggen

Positie van componenten en leidingen bepalen

Installaties testen

Basiskennis van gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding?

Werken
Na 2 jaar studeer je af als monteur werktuigkundige installaties en kun je aan de slag bij een installatiebedrijf.

Doorstromen
Of je leert verder binnen het mbo. Dan kun je eventueel doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf. Want wist je al dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College staat dus garant voor een mooie loopbaan in de techniek

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg.
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 301,-.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: