Monteur Werktuigkundige Installaties - bbl

 • Niveau 2
 • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Als monteur werktuigkundige installaties werk je aan installaties voor gas, water, centrale verwarming, ventilatie en/of riolering. Waar je precies aan werkt, hangt af van het bedrijf waar je werkt. Je doet uitvoerend werk en legt onder andere leidingen aan. Ook monteer je onderdelen op plekken die je zelf of samen met je leidinggevende hebt bepaald. Soms vraag je hulp aan een collega die wat meer ervaring heeft.

Werktuigkundige installaties zijn overal. Dat betekent dat jouw werk je op veel verschillende plekken brengt. Je komt bij mensen thuis, maar je doet ook een installatieklus in een tandartspraktijk of een kantoorgebouw. Nieuwbouw doe je ook. Soms ben je dan met grote projecten bezig, bijvoorbeeld in een nieuw ziekenhuis.

Is dit iets voor mij?

Ben jij al met werktuigkundige installaties bezig? Werk je graag met je handen? Lijkt het je leuk om vaak op pad te zijn? Heb je graag contact met mensen en vind je het prettig om niet op een vaste plek te werken? Dan is de opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties iets voor jou! Als monteur werktuigkundige installaties heb je technisch inzicht en werk je nauwkeurig.

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 270, -

Crebonummer en naam

 • 25350 Monteur Werktuigkundige Installaties

Wat leer je tijdens de opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat te maken heeft met installatiewerkzaamheden. We leren je jouw werk voorbereiden en leidingen aanleggen. Ook leer je de positie van componenten en leidingen te bepalen zodat je ze vervolgens kunt plaatsen en aanleggen. Het testen van het werk komt ook aan bod.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en 24 uur per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Installatiewerkzaamheden voorbereiden
 • Positie van componenten en route van leidingen bepalen
 • Leidingen aanleggen
 • Componenten plaatsen en monteren
 • Installaties testen
 • Installatiewerkzaamheden afronden
 • Basiskennis van gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Leidingen aanleggen

Positie van componenten en leidingen bepalen

Installaties testen

Basiskennis van gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als monteur werktuigkundige installaties en kun je aan de slag bij een installatiebedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Dan kun je eventueel doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je al dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College staat dus garant voor een mooie loopbaan in de techniek

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 270,-.

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: