Monteur Service en Onderhoud Installaties en Systemen - Mechatronica (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Als monteur service en onderhoud installaties en systemen werk je in een of meer van de volgende vakgebieden: elektrotechniek, machine- of apparatenbouw of werktuigbouw. Je verhelpt storingen aan bijvoorbeeld liften, wasstraten, melkrobots of trams. Je hebt te maken met veel verschillende klanten en opdrachtgevers en ontmoet veel nieuwe mensen. Je komt bij mensen thuis, bij kleine of middelgrote bedrijven en ook in grote industriële omgevingen. Soms ga je met je eigen bedrijfsauto naar de klant om een storing op te lossen, maar het kan ook zijn dat je met het vliegtuig naar een klus in het buitenland gaat.

Is dit iets voor mij?

Ben je al met techniek bezig en heb je technisch inzicht? Lijkt het je leuk om te werken bij een storingsdienst of onderhoudsafdeling van een productie-, installatie- of servicebedrijf? Vind je het een uitdaging om machines weer aan de praat te krijgen? Houd je ervan om zelfstandig te werken en op pad te gaan en steeds op een andere plek te werken? Dan is deze opleiding iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25308 Monteur Service en Onderhoud Installaties en Systemen

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een monteur service en onderhoud installaties en systemen - mechatronica te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je onder andere de basisvaardigheden leert zoals metaalbewerking, lassen, draaien, frezen, elektrotechniek, pneumatiek, besturingstechniek, hydrauliek en PLC-techniek.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één of twee dag(en) in de week naar school komt en 20 tot 24 uur per week in de praktijk leert.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Het Tech College biedt de opleiding met twee dagen les per week aan in samenwerking met OBM.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:
Metaalbewerking

 • Lassen
 • Draaien
 • Frezen
 • Elektrotechniek
 • Pneumatiek
 • besturingstechniek
 • hydrauliek
 • PLC-techniek
 • Veilig werken (VCA)

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als monteur service en onderhoud installaties en systemen - mechatronica en kun je aan de slag bij installatiebedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo.

Dan kun je eventueel doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3: Eerste Monteur Mechatronica. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je al dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College staat dus garant voor een mooie loopbaan in de techniek.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kennismaken

Na jouw aanmelding is het tijd om kennis met elkaar te maken. Een nieuwe school, docenten en medestudenten, dat is natuurlijk even wennen. We zorgen ervoor dat jij je zo snel mogelijk op je gemak voelt. Ben je er nog niet helemaal uit, dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. We kijken dan samen wat jij nodig hebt om succesvol op het college van jouw keuze te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: