Monteur Service en Onderhoud Installaties en Systemen - Mechatronica - bbl

  • Niveau 2
  • BBL

Opleiding tot monteur service en onderhoud installaties en systemen

Tijdens de opleiding leer je alles om een goede monteur service en onderhoud installaties en systemen - mechatronica te worden. Dat betekent dat je onder andere de basisvaardigheden leert zoals metaalbewerking, lassen, draaien, frezen, elektrotechniek, pneumatiek, besturingstechniek en hydrauliek.

Is Monteur Service en Onderhoud Installaties en Systemen - Mechatronica iets voor jou?

De opleiding past bij je als je:

  • Technisch inzicht hebt.
  • Graag wilt werken bij een storingsdienst of onderhoudsafdeling van een installatie- of servicebedrijf.
  • Meer wilt leren over machines.
  • Graag zelfstandig werkt.
  • Steeds op een andere plek wilt werken.

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 301,-

Crebonummer en naam

  • 25308 Monteur Service en Onderhoud Installaties en Systemen

Het werk van een monteur service en onderhoud installaties en systemen

Als monteur service en onderhoud installaties en systemen werk je in één van de vakgebieden: elektrotechniek, machine- of apparatenbouw of werktuigbouw. Je verhelpt storingen aan bijvoorbeeld liften, wasstraten, melkrobots of trams. Je werkt met verschillende klanten en opdrachtgevers en ontmoet veel nieuwe mensen. Je komt bij mensen thuis, bij kleine of middelgrote bedrijven of in grote industriële omgevingen.

Inhoud van de opleiding Monteur Service en Onderhoud Installaties en Systemen - Mechatronica

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je 1 of 2 dag(en) in de week naar school komt en 20 tot 24 uur per week in de praktijk leert.
De opleiding bestaat uit beroepsthema's die je voorbereiden op je toekomstige werk. Je werkt dan aan verschillende onderwerpen. Denk aan:

  • Metaalbewerking
  • Lassen
  • Draaien en frezen
  • Elektrotechniek
  • Hydrauliek
  • Veilig werken (VCA)

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Deze skills ga je leren

Veilig werken

Metaalbewerking

Klantgerichtheid

Technisch inzicht

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding?

Na 2 jaar studeer je af als monteur service en onderhoud installaties en systemen - mechatronica en kun je aan de slag bij installatiebedrijf. Of je leert verder binnen het mbo. Je kunt doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3: Eerste Monteur Mechatronica. 

Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je al dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College staat dus garant voor een mooie loopbaan in de techniek.

Vooropleiding niveau 2

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg.
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren.

Kennismaken

Na jouw aanmelding is het tijd om kennis met elkaar te maken. We zorgen ervoor dat jij je zo snel mogelijk op je gemak voelt. Ben je er nog niet helemaal uit, dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. We kijken dan samen wat jij nodig hebt om succesvol op het college van jouw keuze te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 301,-.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: