Monteur Service en Onderhoud Installaties en Systemen (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Als monteur service en onderhoud installaties en systemen werk je aan installaties voor verwarming, warm water, luchtbehandeling en warmteterugwininstallaties. Dat doe je bij mensen thuis en of in kantoren, scholen en fabrieken (ook wel utiliteit genoemd). Je doet de (jaarlijkse) onderhoudsbeurten aan installaties en controleert of ze nog wel optimaal werken. Bij een klein probleem kijk je of je het zelf kunt oplossen. Bij grotere problemen neem je contact op met je leidinggevende. Hij kan dan een meer ervaren collega inschakelen.

Bij particulieren thuis werk je meestal alleen, in de utiliteit samen met collega’s in een industriële omgeving. Omdat de installaties waar jij aan werkt overal staan, kom je op veel verschillende plekken. Iedere dag kom je ergens anders en dat maakt je werk afwisselend.

Is dit iets voor mij?

Ben jij al met installatietechniek bezig? Werk je graag met je handen en heb je technisch inzicht? Lijkt het je leuk om vaak op pad te zijn met de bedrijfsauto? Kun je goed zelfstandig werken en vind je het prettig om niet op een vaste plek te werken? Dan is de opleiding Onderhoudsmonteur Installatietechniek iets voor jou! Als onderhoudsmonteur installatietechniek ben je vaak alleen op pad. Dat vind jij prima, want je gaat het liefst je eigen gang. Je hebt dus niet zo vaak contact met collega’s, maar meer met klanten. Iedere dag ontmoet je andere mensen.

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25308 Monteur Service en Onderhoud Installaties en Systemen

Wat leer je?

Om een goede servicemonteur te worden, leer je hoe je onderhoudswerkzaamheden aan installaties uitvoert, rapporteert over je werk, klantgericht handelt en veilig werkt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Onderhoudswerkzaamheden aan installaties uitvoeren
  • Rapporteren over je werk
  • Klantgericht handelen
  • Veilig werken

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als monteur service en onderhoud installaties en systemen en kun je aan de slag bij een installatiebedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Dan kun je eventueel doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je al dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College staat dus garant voor een mooie loopbaan in de techniek.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de opleiding Assistent techniek.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Betaalde opleiding mogelijk via MAKE Center

Deze opleiding kun je op twee manieren volgen:

1-daagse variant: tijdens de opleiding ga je één dag (2 dagdelen) per week naar school. De andere vier dagen werk je bij een bedrijf.

2-daagse variant: tijdens de eerste twee jaar van de opleiding ga je twee dagen per week naar school (één dag theorie en één dag praktijk). Je leert dan de basisvaardigheden van het vak. De andere drie dagen werk je bij een bedrijf.

De 2-daagse variant doen we via MAKE: de samenwerking van OBM OpleidingsBedrijf Metaal en ROCMN. Meer weten? Ga naar de website van MAKE.

Het traject van MAKE is een betaalde opleiding. Je opleidingskosten en materialen worden vergoed. Je wordt extra begeleid, ook in het vinden van een baan.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: