Monteur Service en Onderhoud Installaties en Systemen - bbl

 • Niveau 2
 • BBL

Opleiding tot monteur service en onderhoud installaties en systemen

Om een goede servicemonteur te worden, leer je tijdens de opleiding hoe je onderhoudswerkzaamheden aan installaties uitvoert, rapporteert over je werk, klantgericht handelt en veilig werkt.

Is Monteur Service en Onderhoud Installaties en Systemen iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Graag met je handen werkt.
 • Technisch inzicht hebt.
 • Graag op pad gaat met de bedrijfsauto.
 • Zelfstandig kan werken.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 295,-

Crebonummer en naam

 • 25308 Monteur Service en Onderhoud Installaties en Systemen

Het werk van een monteur service en onderhoud installaties en systemen

Als monteur service en onderhoud installaties en systemen werk je aan installaties voor verwarming, warm water, luchtbehandeling en warmteterugwininstallaties. Dat doe je bij mensen thuis en of in kantoren, scholen en fabrieken (utiliteit genoemd). Je doet de onderhoudsbeurten aan installaties en controleert of ze nog optimaal werken. Bij een klein probleem kijk je of je het zelf kunt oplossen. 

Bij mensen thuis werk je meestal alleen, in de utiliteit samen met collega’s in een industriële omgeving. Omdat de installaties waar jij aan werkt overal staan, kom je op veel verschillende plekken. Dat maakt je werk afwisselend.

Inhoud van de opleiding Monteur Service en Onderhoud Installaties en Systemen

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Onderhoudswerkzaamheden aan installaties uitvoeren
 • Rapporteren over je werk
 • Klantgericht handelen
 • Veilig werken

Dit kunnen ook avondlessen zijn. Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Deze skills ga je leren

Zelfstandig werken

Klantgerichtheid

Kleine reparaties uitvoeren

Onderhoudsbeurten uitvoeren

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding?

Werken
Na 2 jaar studeer je af als monteur service en onderhoud installaties en systemen en kun je aan de slag bij een installatiebedrijf. 

Doorstromen
Of je leert verder binnen het mbo. Dan kun je doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf. Want wist je al dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College staat dus garant voor een mooie loopbaan in de techniek.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg.
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren.

Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de opleiding Assistent techniek.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld voor schooljaar 2024-2025 € 295,-.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: