Monteur Service en Onderhoud Installaties en Systemen - bbl

  • Niveau 2
  • BBL

Wat doe je in dit beroep?

Als monteur service en onderhoud installaties en systemen werk je aan installaties voor verwarming, warm water, luchtbehandeling en warmteterugwininstallaties. Dat doe je bij mensen thuis en of in kantoren, scholen en fabrieken (utiliteit genoemd). Je doet de onderhoudsbeurten aan installaties en controleert of ze nog optimaal werken. Bij een klein probleem kijk je of je het zelf kunt oplossen. 

Bij mensen thuis werk je meestal alleen, in de utiliteit samen met collega’s in een industriële omgeving. Omdat de installaties waar jij aan werkt overal staan, kom je op veel verschillende plekken. Dat maakt je werk afwisselend.

Is dit iets voor mij?

Werk je graag met je handen en heb je technisch inzicht? Lijkt het je leuk om vaak op pad te zijn met de bedrijfsauto? Kun je goed zelfstandig werken en vind je het prettig om niet op een vaste plek te werken? Dan is de opleiding Onderhoudsmonteur Installatietechniek iets voor jou! Als monteur ben je vaak alleen op pad. Dat vind jij prima, want je gaat graag lekker je eigen gang. Je hebt dus niet zo vaak contact met collega’s, maar meer met klanten. Iedere dag ontmoet je andere mensen.

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 270, -

Crebonummer en naam

  • 25308 Monteur Service en Onderhoud Installaties en Systemen

Wat leer je tijdens de opleiding?

Om een goede servicemonteur te worden, leer je hoe je onderhoudswerkzaamheden aan installaties uitvoert, rapporteert over je werk, klantgericht handelt en veilig werkt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Onderhoudswerkzaamheden aan installaties uitvoeren
  • Rapporteren over je werk
  • Klantgericht handelen
  • Veilig werken

Daarnaast krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Deze skills ga je leren

Zelfstandig werken

Klantgerichtheid

Kleine reparaties uitvoeren

Onderhoudsbeurten uitvoeren

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als monteur service en onderhoud installaties en systemen en kun je aan de slag bij een installatiebedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Dan kun je doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je al dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College staat dus garant voor een mooie loopbaan in de techniek.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de opleiding Assistent techniek.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 270,-.

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Betaalde opleiding mogelijk via MAKE Center

Deze opleiding wordt aangeboden in 2 varianten:

1-daagse variant: Je komt 1 dag (2 dagdelen) per week naar school voor het aanleren van de benodigde theorie. De praktische voorbereiding op het examen en de benodigde vaardigheden leer je en breng je zelf in praktijk op het leerbedrijf waar je vier dagen werkt.

2-daagse variant: Je komt 2 dagen of 4 dagdelen naar school. Op de vaste schooldagen leer je de benodigde theorie. Daarnaast kom je voor een extra praktijk dag naar school. We bereiden je dan extra goed voor op het praktijkexamen door te oefenen met (nieuwe) technieken, tools en praktische vaardigheden. De overige 3 dagen werk je in een leerbedrijf.

Je krijgt les in moderne praktijk- en theorielokalen van het Tech College. Ook breng je uren door in het MAKE Center waar je leert, ontwerpt en creëert samen met vakmensen, docenten en studenten. MAKE Center is een samenwerking van ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM). Dankzij deze samenwerking ben je verzekerd van goed onderwijs en bemiddeling voor stage en werk bij metaalbedrijven uit de regio. Meer weten? Ga naar de website van MAKE

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: