Monteur Metalen Daken en Gevels (bbl, mbo)

  • Niveau 2
  • BBL

Wat doe je in dit beroep?

Als monteur metalen daken en gevels werk je met grote metalen platen. Vaak hebben die profielbekleding. De platen bevestig je aan de zijkant en bovenkant van de panden waar jij aan meebouwt. Vaak zijn dat fabriekshallen. Soms krijgen die een plat dak, maar het komt ook voor dat je hellende daken maakt. Dat vraagt om bijzondere vaardigheden.

Omdat je met grote oppervlakken tegelijk bezig bent, werk je veel samen met collega’s. Samen bevestigen jullie het materiaal op het pand. Dat doen jullie natuurlijk nadat jullie eerst isolatiemateriaal hebben aangebracht. Je werkt ook aan het onderhouden en renoveren van bestaande panden.

Is dit iets voor mij?

Vind je het leuk om te bouwen aan een nieuw (bedrijfs)pand? Is metaal het materiaal waar jij graag mee werkt? Zie je graag snel resultaat van je werk? Dan is de opleiding Monteur Metalen Daken en Gevels iets voor jou! Je hebt goed ruimtelijk inzicht en je vindt het prettig om op verschillende locaties te werken. Ook kun je goed samenwerken. 

Open dagen en workshops?

Open dagen en workshops?

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Duur

2 jaar

Start

Eind augustus 2021

Crebonummer en naam

25543 Monteur Metalen Daken en Gevels

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je hoe je grote metalen platen op gevels, platte en hellende daken bevestigt. Je leert waterdichte en duurzame constructies maken. Je voert renovatiewerk uit en leert alles over veilig werken op de bouwplaats.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je na een introductieperiode een week per maand naar school komt en de andere uren in de praktijk leert. Tijdens de opleiding krijg je onder andere de volgende vakken:

  • Schaalmodellen maken
  • Een kleine fabriekshal bouwen
  • Constructies maken
  • Veiligheid op de werkplaats

Daarnaast krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Deze skills ga je leren

Veilig werken

Nauwkeurig werken

Samenwerken

Plaatbevestiging

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als monteur metalen daken en gevels en kun je aan de slag bij een bouwbedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar een opleiding op niveau 3. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen? Dan kom je misschien in aanmerking voor opleiding Entree techniek.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Studenten krijgen voor schooljaar 2021-2022 50% korting op het lesgeld en betalen dus € 126,50.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Dumebo DWS

De opleiding wordt gegeven in samenwerking met Dumebo DWS.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: