Monteur Metalen Daken en Gevels (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Als monteur metalen daken en gevels werk je met grote metalen platen. Vaak hebben die profielbekleding. De platen bevestig je aan de zijkant en bovenkant van de panden waar jij aan meebouwt. Vaak zijn dat fabriekshallen. Soms krijgen die een plat dak, maar het komt ook voor dat je hellende daken maakt. Dat vraagt om bijzondere vaardigheden.

Omdat je met grote oppervlakken tegelijk bezig bent, werk je veel samen met collega’s. Samen bevestigen jullie het materiaal op het pand. Dat doen jullie natuurlijk nadat jullie eerst isolatiemateriaal (bijvoorbeeld glaswol) hebben aangebracht. Je werkt ook aan het onderhouden en renoveren van bestaande panden. Daarvoor kan het nodig zijn dat je eerst sloopwerkzaamheden uitvoert. Je komt op veel verschillende plekken en dat maakt je werk afwisselend!

Is dit iets voor mij?

Ben jij al bezig met dak- en gevelwerk? Vind je het leuk om te bouwen aan een nieuw (bedrijfs)pand? Is metaal het materiaal waar jij graag mee werkt? Zie je graag snel resultaat van je werk? Dan is de opleiding Monteur Metalen Daken en Gevels iets voor jou! Je hebt goed ruimtelijk inzicht en je vindt het prettig om op wisselende locaties te werken. Ook kun je goed samenwerken. Je bent graag buiten en gaat alleen maar harder werken zodra je een lentezonnetje op je hoofd voelt. Maar een herfstbuitje kun je ook prima hebben. Als je maar lekker buiten bezig bent!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25543 Monteur Metalen Daken en Gevels

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je hoe je grote metalen platen op gevels, platte en hellende daken bevestigt, waterdichte en duurzame constructies maakt, renovatiewerk uitvoert en veilig werkt op de bouwplaats.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je na een introductieperiode een week per maand naar school komt en de andere uren in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Schaalmodellen maken
  • Een kleine fabriekshal bouwen
  • Constructies maken
  • Veiligheid op de werkplaats


Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als monteur metalen daken en gevels en kun je aan de slag bij een bouwbedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar een opleiding op niveau 3. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen? Dan kom je misschien in aanmerking voor opleiding Entree techniek.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Dumebo DWS

De opleiding wordt gegeven in samenwerking met Dumebo DWS.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: