Monteur Mechatronica (bol, mbo)

BOL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Als monteur mechatronica werk je in een sector waar drie vakgebieden bij elkaar komen: metaal, elektrotechniek en besturingstechniek. Je bouwt mee aan mechatronische producten zoals liften, sorteermachines en verpakkingsmachines. Voor die producten maak je onderdelen. Je zet bijvoorbeeld besturingssystemen in elkaar. De producten waar je aan meebouwt werken vaak met hoge snelheid en grote nauwkeurigheid. Je werkplek is een metaalbedrijf in de machine-industrie en apparatenbouw. Er zijn diverse bedrijven in Nederland die mechatronische producten maken. Vaak zijn dit specialistische machines waar ook in het buitenland vraag naar is.

Is dit iets voor mij?

Wil je meer dan metaal alleen en heb je ook belangstelling voor elektrotechniek en besturingstechniek? Vind je het leuk om mee te bouwen aan liften en andere geavanceerde machines? Dan is de opleiding Monteur Mechatronica iets voor jou! Als monteur mechatronica werk je met je handen én je hoofd. Je bent nauwkeurig en zorgt dat de producten waar je aan meebouwt dat ook worden.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 2

Start

September 2019

Crebonummer en naam

25342 Monteur mechatronica

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je onder andere de basisvaardigheden zoals metaalbewerking, lassen, draaien, frezen, elektrotechniek, pneumatiek, besturingstechniek, hydrauliek en PLC-techniek. Via ons kun je ook je lasdiploma halen voor het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Dit is niet verplicht, maar wel slim om te doen. Veel bedrijven vragen hier namelijk om.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Metaalbewerking
 • Lassen
 • Draaien
 • Frezen
 • Elektrotechniek
 • Pneumatiek
 • besturingstechniek
 • hydrauliek
 • PLC-techniek.
 • Veilig werken (VCA)

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf dat zich bezighoudt met elektrotechnische installaties. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je begeleider van school helpt je bij voorbereiding voor je stage. Uiteraard zorgt hij ook voor begeleiding tijdens de stage.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als monteur mechatronica en kun je aan de slag bij mechatronicabedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Dan kun je eventueel doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3: Eerste Monteur Mechatronica. Dit is een bbl-opleiding waarbij je vier dagen werkt en één dag leert. Direct doorstromen naar een bol-opleiding op niveau 4 (Middenkader Engineering – Mechatronica) is eventueel ook mogelijk. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je al dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College staat dus garant voor een mooie loopbaan in de techniek.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar.

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2019 - 2020: € 1.168,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

De Campus

De Campus in Amersfoort is een moderne locatie, met uitgebreide faciliteiten. Het station Schothorst is naast de deur. Op de campus zitten de verschillende mbo-colleges bij elkaar. Studeren en werken kan er volop. De campus krijgt steeds meer vorm en het is belangrijk dat deze aansluit bij de wensen van de student. Studenten van het Tech College verzorgen (een deel van) de technische renovatie van de gebouwen. Geen betere manier voor de studenten om te leren en hun eigen campus vorm te geven.

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: