Monteur Elektrotechnische Installaties (bol, mbo)

 • Niveau 2
 • BOL
 • Starten februari 2022
 • Versnellen tijdens je opleiding

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Let op: deze opleiding start bij voldoende aanmeldingen ook in februari in Nieuwegein.

Als monteur elektrotechnische installaties werk je aan systemen waarbij elektrotechniek een grote rol speelt. Waar je precies aan werkt, hangt af van voor welk bedrijf je werkt. Denk bijvoorbeeld aan de elektrotechnische installaties in gebouwen, datanetwerken (hardware), telecominstallaties, verkeerssignalering, lichtreclamesystemen of beveiligingssystemen.

Je doet uitvoerend werk en regelt bijvoorbeeld de bedrading/bekabeling zodat alle onderdelen goed op elkaar zijn aangesloten. Soms is een opdracht net te lastig voor je. Dan vraag je hulp aan een collega die wat meer ervaring heeft. Elektrotechnische installaties zijn overal en dat betekent afwisselend werk! Jouw werk brengt je op veel verschillende plekken. Zo kom je op maandag bij iemand thuis, doe je op dinsdag een installatieklus in een restaurant en rijd je op woensdag naar een ziekenhuis.

Is dit iets voor mij?

Je werkt graag met je handen. En je voelt je thuis in de nieuwbouw of renovatie. Daarnaast lijkt het je leuk om vaak op pad te zijn met de bedrijfsauto. Je hebt graag contact met mensen en je vindt het prettig om niet op een vaste plek te werken. Als monteur elektrotechnische installaties is het soms best hard werken. Maar dat vind jij niet erg. Jij houdt wel van een beetje aanpoten. En je komt nog eens ergens!

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 2

Start

 • Februari 2022
 • Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25333 Monteur Elektrotechnische Installaties

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je hoe je een klus voorbereidt en netjes afrondt, onderdelen van een elektrotechnische installatie in elkaar zet, elektrotechnische installaties plaatst en bestaande installaties met beleid uit elkaar haalt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

We leren je onder andere elektrotechnische installaties plaatsen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Het is ook mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden. Natuurlijk vraagt dat meer van jou en daarom gelden er aanvullende toelatingsvoorwaarden. Welke dat zijn lees je bij Vooropleiding.

Deze skills ga je leren

Onderdelen in elkaar zetten

Installaties demonteren

Bedrading/bekabeling regelen

Samenwerken

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf dat zich bezighoudt met elektrotechnische installaties. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je begeleider van school helpt je bij voorbereiding voor je stage. Uiteraard zorgt hij ook voor begeleiding tijdens de stage.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als monteur elektrotechnische installaties en kun je aan de slag bij installatiebedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo of kiest voor werken en leren. Je stroomt dan door naar de aansluitende bbl-opleiding op niveau 3 Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties. Als je goed bent in wis- en natuurkunde, kun je eventueel ook doorstromen naar een opleiding op niveau 4. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Kiezen voor een opleiding in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Bovendien is de wereld van de techniek constant in ontwikkeling. Dat betekent dat je straks veel doorgroeimogelijkheden hebt én uitzicht op een goed salaris.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar

 Als je voldoet aan onderstaande aanvullende toelatingsvoorwaarden, dan is het mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden:

 • Diploma vmbo: kader, gemengde of theoretische leerweg of hoger (bijv. havo). Profiel Techniek: wiskunde/natuurkunde minimaal een 6
 • Of een diploma vmbo: kader, gemengde of theoretische leerweg of hoger (bijv. havo). Profiel NIET-Techniek: wiskunde minimaal een 7 en technisch inzicht, je maakt hiervoor een inzichttoets
 • Of een diploma Techniek op mbo-niveau 2: rekenen 2F
 • Of een diploma (NIET-Techniek) mbo-niveau 2: rekenen 2F en technisch inzicht, je maakt hiervoor een inzichttoets

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: