Monteur Elektrotechnische Installaties (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Als monteur elektrotechnische installaties werk je aan systemen waarbij elektrotechniek een grote rol speelt. Waar je precies aan werkt hangt af van voor welk bedrijf je werkt. Denk bijvoorbeeld aan de elektrotechnische installaties in gebouwen, datanetwerken (hardware), telecominstallaties, verkeerssignalering, lichtreclamesystemen of beveiligingssystemen.

Je doet uitvoerend werk en regelt bijvoorbeeld de bedrading/bekabeling zodat alle onderdelen goed op elkaar zijn aangesloten. Soms is een opdracht net te lastig voor je. Dan vraag je hulp aan een collega die wat meer ervaring heeft. Elektrotechnische installaties zijn overal en dat betekent afwisselend werk! Jouw werk brengt je op veel verschillende plekken. Zo kom je op maandag bij iemand thuis, doe je op dinsdag een installatieklus in een restaurant en rijd je op woensdag naar een ziekenhuis.

Is dit iets voor mij?

Je werkt graag met je handen. En je voelt je thuis in de nieuwbouw of renovatie. Daarnaast lijkt het je leuk om vaak op pad te zijn met de bedrijfsauto.

Je hebt graag contact met mensen en je vindt het prettig om niet op een vaste plek te werken. Als monteur elektrotechnische installaties is het soms best hard werken. Maar dat vind jij niet erg. Jij houdt wel van een beetje aanpoten. En je komt nog eens ergens!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25333 Installeren (Monteur elektrotechnische installaties)

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je hoe je een klus voorbereidt en netjes afrondt, onderdelen van een elektrotechnische installatie in elkaar zet, elektrotechnische installaties plaatst en bestaande installaties met beleid demonteert (uit elkaar haalt).

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een  bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag of twee avonden in de week naar school komt en 20 tot 24 uur per week in de praktijk leert. We leren je onder andere elektrotechnische installaties aanleggen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als monteur elektrotechnische installaties en kun je aan de slag bij installatiebedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Dan kun je eventueel doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3 Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Kiezen voor een opleiding in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Bovendien is de wereld van de techniek constant in ontwikkeling. Dat betekent dat je straks veel doorgroeimogelijkheden hebt én uitzicht op een goed salaris.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: