Monteur Elektrotechnische Installaties - bbl

 • Niveau 2
 • BBL

Opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties

Tijdens de opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties leer je hoe je een klus voorbereidt en netjes afrondt. Ook leer je hoe je onderdelen van een elektrotechnische installatie in elkaar zet, elektrotechnische installaties plaatst en bestaande installaties met beleid demonteert (uit elkaar haalt).

Is Monteur Elektrotechnische Installaties iets voor jou?

De opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties past bij je als je:

 • Graag met je handen werkt.
 • Je thuis voelt in de nieuwbouw of renovatie.
 • Het leuk vindt om vaak op pad te zijn met de bedrijfsauto.
 • Graag in contact bent met andere mensen.
 • Het prettig vindt om niet op een vaste plek te werken.
 • Je een aanpakker bent en houdt van hard werken.

 

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 295,-

Crebonummer en naam

 • 25737 Installeren (Monteur elektrotechnische installaties)

Het werk van een monteur elektrotechnische installaties

Als monteur elektrotechnische installaties werk je aan systemen waarbij elektrotechniek een grote rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan de elektrotechnische installaties in gebouwen, datanetwerken (hardware), telecominstallaties, verkeerssignalering, lichtreclamesystemen of beveiligingssystemen.

Jij weet alles over bedrading/bekabeling zodat je weet hoe alle onderdelen goed op elkaar zijn aangesloten. Soms vraag je hulp aan een collega die wat meer ervaring heeft. Elektrotechnische installaties zijn overal en dat betekent afwisselend werk! Jouw werk brengt je op veel verschillende plekken. Zo kom je op maandag bij iemand thuis, doe je op dinsdag een installatieklus in een restaurant en rijd je op woensdag naar een ziekenhuis.

Inhoud van de opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je 1 dag of 2 avonden in de week naar school komt en 20 tot 24 uur per week in de praktijk leert. Je krijgt vaklessen en een aantal algemene vakken zoals Nederlands, Engels en Wereldburgerschap. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Deze skills ga je leren

Onderdelen in elkaar zetten

Installaties demonteren

Bedrading/bekabeling regelen

Samenwerken

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties

Werken
Na je studie kun je aan de slag bij een installatiebedrijf. 

Doorstromen
Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3 Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Kiezen voor een opleiding in de techniek is een slimme investering in jezelf. Er is ontzettend veel vraag naar technische mensen. Bovendien is de wereld van de techniek constant in ontwikkeling. Dat betekent dat je straks veel doorgroeimogelijkheden hebt én uitzicht op een goed salaris.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg.
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld voor schooljaar 2024-2025 € 295,-.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: