Middenkader Engineering - Installatietechniek (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je als installatietechnicus?

Een installatietechnicus werkt vaak aan systemen waarbij comfort een rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan verwarmingsinstallaties en klimaatsystemen (die zorgen voor de juiste temperatuur en schone lucht in een gebouw). Je werkt bij mensen thuis, maar ook in werkomgevingen als een bedrijfspand of dokterspraktijk.

Als ergens een installatie wordt gebouwd, ben jij daar voor een groot deel bij betrokken. Je tekent een ontwerp met StabiCad en Revit (computerprogramma’s waarmee je 3D-tekeningen maakt), rekent uit wat een klant moet betalen en stuurt uiteindelijk het bouwen van de installatie aan. Je geeft daarbij instructies aan collega’s en bouwt soms zelf mee. In dit vak is steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Je zult dus ook te maken krijgen met bijvoorbeeld warmteterugwininstallaties.

Is de mbo-opleiding Installatietechniek iets voor mij?

Je bent goed in technische dingen en werkt graag nauwkeurig. Als installatietechnicus ben je betrokken bij alle stappen in een klanttraject: van het ontwerp dat jij op de computer maakt tot het vastdraaien van de laatste schroef. Het werk is erg afwisselend en je kunt er ook nog eens je creativiteit in kwijt!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

September 2019

Crebonummer en naam

25297 Werkvoorbereiden (Werkvoorbereider installatie)

Wat leer je tijdens de opleiding Installatietechniek?

Tijdens deze mbo-opleiding leren we je alles wat er bij het ontwerp en de bouw van installaties komt kijken.

Hoe ziet de opleiding Installatietechniek in Amersfoort eruit?

Tijdens deze mbo-opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Installaties ontwerpen
 • Modelleren in 3D met StabiCad en Revit (3D)
 • Calculeren en offertes maken
 • Planningen maken
 • Installaties in bedrijf stellen
 • Wiskunde

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Keuzedelen:

 • Ondernemerschap
 • Hbo-doorstroom
 • Industrieel design

Stage lopen in de installatietechniek

Je leert veel tijdens de lessen bij het Tech College Amersfoort en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een installatiebedrijf. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Tijdens je mbo-opleiding loop je een aantal keer stage. Dat kan ook goed in het buitenland! Ook dan helpt je begeleider je met het vinden van een plek.

Na je opleiding Installatietechniek

Na drie jaar studeer je af als installatietechnicus op mbo-niveau en kun je aan de slag bij een installatiebedrijf, bouwbedrijf, of als baas van je eigen zaak. Of je studeert verder op het hbo. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is?

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2019 - 2020: € 1.168,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Opbouw Middenkader Engineering-opleidingen

De eerste periode van het eerste leerjaar is voor alle Middenkader Engineering-opleidingen gelijk. In deze periode doe je brede technische kennis op en leg je een stevige basis voor de rest van de opleiding. Na die eerste periode kies je voor één van de uitstroomrichtingen van Middenkader Engineering. 

Het accent van deze opleiding ligt op integraal bouwen in de bebouwde omgeving. Je werkt samen met studenten van de opleiding Middenkader Elektrotechniek  en Bouwkunde aan echte projecten van bedrijven met o.a. BIM en Revit. Je krijgt les op de Campus van ROC Midden Nederland. Een fijne plek om samen met andere studenten samen te werken. 

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: