Middenkader Engineering - Elektrotechniek (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Een elektrotechnicus kun je eigenlijk overal tegenkomen. Je werkt bijvoorbeeld aan een elektrische schuifdeur, een elektronisch slot of aan verlichting die werkt op bewegingssensoren. Op grotere schaal kun je denken aan datanetwerken (hardware), beveiligingssystemen en lichtreclame-systemen.

Als elektrotechnicus ontwerp en programmeer je dit soort installaties. Dit doe je voor woningen en werkomgevingen (bijvoorbeeld ziekenhuizen en kantoren). Het oplossen van storingen hoort ook bij jouw taken.

Domoticasystemen behoren ook tot jouw vakgebied. Dit zijn oplossingen waarbij iemand op afstand - via internet - systemen voor bijvoorbeeld bewaking, verwarming en airco kan besturen.

Is dit iets voor mij?

Ben jij benieuwd hoe apparaten precies werken? Je vindt het leuk om daar meer van te weten en om technische problemen op te lossen. Je werkt zelfstandig of in een team. Het gaat je goed af om langere tijd geconcentreerd ergens mee bezig te zijn. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding echt iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2019

Crebonummer en naam

25297 Middenkader engineering (Technicus)

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een elektrotechnicus te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je bijvoorbeeld leert om elektrotechnische installaties te ontwerpen. Ook leer je programmeren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

We leren je onder andere elektrotechnische installaties ontwerpen en programmeren. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Elektrotechnische en industriële installaties ontwerpen
 • Domotica-installaties ontwerpen
 • AutoCAD-tekenen
 • Programmeren
 • Wiskunde

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij verschillende bedrijven. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Tijdens je opleiding loop je een aantal keer stage. Dat kan ook goed in het buitenland! Ook dan helpt je begeleider je met het vinden van een plek.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als elektrotechnicus en kun je aan de slag bij verschillende bedrijven. Of je studeert verder op het hbo. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een opleiding in de richting Techniek of Bedrijfskunde. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College is dus een slimme zet voor een mooie loopbaan. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2019 - 2020: € 1.168,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Opbouw Middenkader Engineering-opleidingen

Nieuwegein: Vanaf schooljaar 2019-2020 heet deze opleiding in Nieuwegein Technicus Engineering. Je kunt je nu nog gewoon aanmelden voor een van de richtingen Middenkader Engineering. In de opleiding komen verschillende disciplines aan bod. Je maakt kennis met werktuigbouwkunde, installatietechniek, elektrotechniek en mechatronica/robotica. Je geeft je opleiding voor een groot deel zelf vorm door middel van projecten, stages en verdiepende keuzedelen. Op deze manier kun je zelf bepalen welke richting je het meest wil ontwikkelen. Zo kun je je opleiding afronden als specialist in een van de vakgebieden of juist breder opgeleid.

Amersfoort: Als je deze opleiding volgt in Amersfoort ligt het accent op integraal bouwen in de bebouwde omgeving. Je werkt samen met studenten van de opleiding Middenkader Installatietechniek  en Bouwkunde aan echte projecten van bedrijven met o.a. BIM en Revit. Je krijgt les op de Campus van ROC Midden Nederland. Een fijne plek om samen met andere studenten samen te werken. 

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: