Medewerker Productietechniek - Verspanen - bbl

 • Niveau 2
 • BBL

Opleiding tot verspaner

Tijdens de opleiding Medewerker Productietechniek - Verspanen leer je alle vaardigheden voor metaalbewerking, draaien en frezen. Ook doe je kennis van gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur op.

Een deel van je opleiding ben je in het MAKE Center waar je leert, ontwerpt en creëert. 

Is Medewerker productietechniek - Verspanen iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Al bezig bent met metaalbewerking.
 • Nauwkeurig bent.
 • Aan ingewikkelde instrumenten wilt bouwen.

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 301,-

Crebonummer en naam

 • 25894 Medewerker productietechniek

Het werk van een verspaner

Als verspaner werk je aan onderdelen van instrumenten en machines. Waar je precies aan werkt, hangt af van het bedrijf waar je werkt. Je kunt onderdelen maken voor instrumenten in een ziekenhuis, maar ook voor computers. Je werkt met draaibanken en freesmachines. De materialen waarmee je werkt zijn onder andere rvs, aluminium en titanium. Soms heb je ook te maken met keramiek en kunststoffen. Vaak maak je van een onderdeel veel exemplaren achter elkaar.

Inhoud van de opleiding Medewerker Productietechniek - Verspanen

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • metaalbewerking
 • draaien
 • frezen
 • veilig werken (VCA)

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Deze skills ga je leren

Frezen

Metaalbewerking

Kennis van gereedschap

Geconcentreerd werken

Werkend leren

Werkend leren
Tijdens je opleiding ben je voor een deel op school en voor een deel aan het werk bij een leerbedrijf. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Zonder baan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Wat kun je na de opleiding?

Werken
Na 2 jaar studeer je af als verspaner en kun je aan de slag bij een metaalbedrijf. 

Doorstromen
Of je leert verder binnen het mbo. Dan kun je doorstromen naar een aansluitende opleiding op niveau 3.

Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf. Want wist je al dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College staat dus garant voor een mooie loopbaan in de techniek.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg.
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 301,-.

Opleidingsmogelijkheden

Deze opleiding kan gevolgd worden als 2-daagse of als 1-daagse variant en volg je via MAKE Center. MAKE Center is een samenwerking tussen ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM Midden Nederland). 

Tijdens de 2-daagse variant ga je per week 2 dagen naar school en 3 dagen aan de slag bij jouw leerbedrijf. De dagen op school bestaan uit theorie- en praktijklessen. Tijdens de praktijklessen werk je met de nieuwste machines en apparatuur. 

MAKE Center ondersteunt je bij het vinden van een passend leerbedrijf. Gedurende je gehele opleiding word je begeleid door een vaste relatiemanager en onderhouden zij contact met jouw praktijkopleider. Daarnaast worden studiekosten, wettelijk verplichte lesgeld (indien van toepassing), boeken, lesmateriaal (met uitzondering van een laptop) en werkkleding betaald door je leerbedrijf. 

Tijdens het intakegesprek kan blijken dat een 1-daagse variant meer geschikt is. In dit geval volg je op school alleen theorielessen. Je gaat dan 1 dag naar school en bent 4 dagen aan het werk. De praktische voorbereiding op het examen en de benodigde vaardigheden leer je en breng je zelf in praktijk bij je leerbedrijf. De kosten van de opleiding, boeken en het lesmateriaal worden in rekening gebracht bij de student.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: