Medewerker productietechniek - Verspanen - bbl

  • Niveau 2
  • BBL

Wat doe je als verspaner?

Als verspaner werk je aan onderdelen van instrumenten en machines. Waar je precies aan werkt, hangt af van het bedrijf waar je werkt. Je kunt onderdelen maken voor instrumenten in een ziekenhuis, maar ook voor computers. Je werkt met draaibanken en freesmachines. De materialen waarmee je werkt zijn onder andere rvs, aluminium en titanium. Soms heb je ook te maken met keramiek en kunststoffen. Vaak maak je van een onderdeel veel exemplaren achter elkaar.

Een deel van je opleiding ben je in het Make Center waar je leert, ontwerpt en creëert. 

Is deze niveau 2 opleiding iets voor mij?

Ben jij al bezig met metaalbewerking? Werk je nauwkeurig en heb je oog voor detail? Vind je het leuk om mee te bouwen aan ingewikkelde instrumenten? Kun je snel en geconcentreerd werken. Dan is de opleiding Verspaner écht iets voor jou!

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 270, -

Crebonummer en naam

  • 25894 Medewerker productietechniek

Tech College video

Wat leer je op deze opleiding?

Tijdens de opleiding Verspaner leer je alle vaardigheden voor metaalbewerking, draaien en frezen. Ook doe je kennis van gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur op.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Metaalbewerking
  • Draaien
  • Frezen
  • Veilig werken (VCA)

Daarnaast krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Deze skills ga je leren

Frezen

Metaalbewerking

Kennis van gereedschap

Geconcentreerd werken

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Als je kiest voor deze opleiding ondersteunt MAKE (de samenwerking van OBM OpleidingsBedrijf Metaal en ROC Midden Nederland) je bij het vinden van een baan bij een van de samenwerkende bedrijven. Zonder baan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Na je opleiding Verspaner

Na twee jaar studeer je af als verspaner en kun je aan de slag bij een metaalbedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Dan kun je doorstromen naar een aansluitende opleiding op niveau 3. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je al dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College staat dus garant voor een mooie loopbaan in de techniek.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 270,-.

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Keuze in opleidingsmogelijkheden

Deze opleiding wordt aangeboden in 2 varianten:

1-daagse variant: Je komt 1 dag (2 dagdelen) per week naar school voor het aanleren van de benodigde theorie. De praktische voorbereiding op het examen en de benodigde vaardigheden leer je en breng je zelf in praktijk op het leerbedrijf waar je vier dagen werkt.

2-daagse variant: Je komt 2 dagen of 4 dagdelen naar school. Op de vaste schooldagen leer je de benodigde theorie. Daarnaast kom je voor een extra praktijk dag naar school. We bereiden je dan extra goed voor op het praktijkexamen door te oefenen met (nieuwe) technieken, tools en praktische vaardigheden. De overige 3 dagen werk je in een leerbedrijf.

Je krijgt les in moderne praktijk- en theorielokalen van het Tech College. Ook breng je uren door in het MAKE Center waar je leert, ontwerpt en creëert samen met vakmensen, docenten en studenten. MAKE Center is een samenwerking van ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM). Dankzij deze samenwerking ben je verzekerd van goed onderwijs en bemiddeling voor stage en werk bij metaalbedrijven uit de regio. Meer weten? Ga naar de website van MAKE

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: