Medewerker Productietechniek - Constructie - bbl

 • Niveau 2
 • BBL

Opleiding tot medewerker productietechniek - constructie

Tijdens de opleiding Medewerker Productietechniek - Constructie leer je onder andere verschillende lastechnieken. We leren je onder andere hoe je werkt met gereedschap en machines. Ook leer je hoe je staven, platen en profielmateriaal bevestigt. Via ons kun je ook je lasdiploma halen voor het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Dit is niet verplicht, maar wel slim om te doen. Veel bedrijven vragen hier namelijk om.

Een deel van je opleiding ben je in het MAKE Center waar je leert, ontwerpt en creëert. 

Is Medewerker productietechniek - Constructie iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Het leuk vindt om nieuwe dingen te maken van staven, platen en profielmateriaal.
 • Graag wilt lassen.
 • Het leuk vindt om met technische dingen bezig te zijn.
 • Technisch inzicht hebt. 
 • Graag in een werkplaats bent.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 295,-

Crebonummer en naam

 • 25894 Medewerker productietechniek

Het werk van een constructiewerker

Als constructiewerker werk je met materialen als staal, rvs en aluminium. Je hebt te maken met staven, platen, buizen en profielmateriaal. Dit soort losse onderdelen bevestig jij aan elkaar tot een product. Hierbij ben je veel aan het lassen. Je werkt bijvoorbeeld aan delen van een brug, spanten voor een gebouw of een schip. Het kan ook zijn dat je met minder ‘grove’ producten bezig bent. Denk hierbij aan lopende banden voor fabrieken of de laadbak van een vuilniswagen. 

Inhoud van de opleiding Medewerker productietechniek - Constructie

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je bijvoorbeeld de volgende lessen:

 • Machines en gereedschappen veilig in- en afstellen
 • Verschillende lastechnieken
 • Constructie- en plaattechnieken
 • Basiskennis van gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap.

Deze skills ga je leren

Lassen

Met gereedschap werken

Machines afstellen

Constructie- en plaattechnieken

Werkend leren

Werkend leren
Tijdens je opleiding ben je voor een deel op school en voor een deel aan het werk bij een leerbedrijf. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Zonder baan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Na je opleiding

Werken
Na 2 jaar studeer je af als constructiewerker en kun je aan de slag bij een bedrijf. 

Doorstromen
Of je leert verder. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3.

Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf. Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg.
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren.

Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen? Dan kom je misschien in aanmerking voor opleiding Entree techniek.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld voor schooljaar 2024-2025 € 295,-.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Opleidingsmogelijkheden

Deze opleiding kan gevolgd worden als 2-daagse of als 1-daagse variant en volg je via MAKE Center. MAKE Center is een samenwerking tussen ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM Midden Nederland). 

Tijdens de 2-daagse variant ga je per week 2 dagen naar school en 3 dagen aan de slag bij jouw leerbedrijf. De dagen op school bestaan uit theorie- en praktijklessen. Tijdens de praktijklessen werk je met de nieuwste machines en apparatuur. 

MAKE Center ondersteunt je bij het vinden van een passend leerbedrijf. Gedurende je gehele opleiding word je begeleid door een vaste relatiemanager en onderhouden zij contact met jouw praktijkopleider. Daarnaast worden studiekosten, wettelijk verplichte lesgeld (indien van toepassing), boeken, lesmateriaal (met uitzondering van een laptop) en werkkleding betaald door je leerbedrijf. 

Tijdens het intakegesprek kan blijken dat een 1-daagse variant meer geschikt is. In dit geval volg je op school alleen theorielessen. Je gaat dan 1 dag naar school en bent 4 dagen aan het werk. De praktische voorbereiding op het examen en de benodigde vaardigheden leer je en breng je zelf in praktijk bij je leerbedrijf. De kosten van de opleiding, boeken en het lesmateriaal worden in rekening gebracht bij de student.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: