Medewerker productietechniek - Constructie - bbl

  • Niveau 2
  • BBL

Wat doe je als constructiewerker?

Als constructiewerker werk je met materialen als staal, rvs en aluminium. Je hebt te maken met staven, platen, buizen en profielmateriaal. Dit soort losse onderdelen bevestig jij aan elkaar tot een product. Hierbij ben je veel aan het lassen. Je werkt bijvoorbeeld aan delen van een brug, spanten voor een gebouw of een schip. Het kan ook zijn dat je met minder ‘grove’ producten bezig bent. Denk hierbij aan lopende banden voor fabrieken of de laadbak van een vuilniswagen. 

Een deel van je opleiding ben je in het Make Center waar je leert, ontwerpt en creëert. 

Is dit iets voor mij?

Je houdt van lassen en om van staven, platen en profielmateriaal nieuwe (vaak grote) dingen te maken. Je vindt het dus leuk om met technische dingen bezig te zijn. En je ziet snel hoe losse onderdelen uiteindelijk een brug, schip of gebouw gaan vormen. Je hebt dus ook ruimtelijk inzicht. Je bent graag in de werkplaats, maar vindt het ook leuk om af en toe buiten te werken. 

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 270, -

Crebonummer en naam

  • 25894 Medewerker productietechniek

Tech College video

Wat leer je op de opleiding Constructiewerker?

Tijdens de opleiding Constructiewerker leer je onder andere verschillende lastechnieken. Daarnaast leren we je met gereedschap te werken en machines af te stellen. Via ons kun je ook je lasdiploma halen voor het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Dit is niet verplicht, maar wel slim om te doen. Veel bedrijven vragen hier namelijk om.

Hoe ziet de opleiding eruit?

We leren je onder andere hoe je werkt met gereedschap en machines. Ook leer je hoe je staven, platen en profielmateriaal bevestigt. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Machines en gereedschappen veilig in- en afstellen
  • Verschillende lastechnieken
  • Constructie- en plaattechnieken
  • Basiskennis van gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur

Daarnaast volg je algemene vakken: Nederlands, rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Lassen

Met gereedschap werken

Machines afstellen

Constructie- en plaattechnieken

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Als je kiest voor deze opleiding ondersteunt MAKE (de samenwerking van OBM OpleidingsBedrijf Metaal en ROC Midden Nederland) je bij het vinden van een baan bij een van de samenwerkende bedrijven. Zonder baan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als constructiewerker en kun je aan de slag bij een bedrijf. Of je studeert verder. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? 

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen? Dan kom je misschien in aanmerking voor opleiding Entree techniek.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 270,-.

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Keuze in opleidingsmogelijkheden

Deze opleiding wordt aangeboden in 2 varianten:

1-daagse variant: Je komt 1 dag (2 dagdelen) per week naar school voor het aanleren van de benodigde theorie. De praktische voorbereiding op het examen en de benodigde vaardigheden leer je en breng je zelf in praktijk op het leerbedrijf waar je vier dagen werkt.

2-daagse variant: Je komt 2 dagen of 4 dagdelen naar school. Op de vaste schooldagen leer je de benodigde theorie. Daarnaast kom je voor een extra praktijk dag naar school. We bereiden je dan extra goed voor op het praktijkexamen door te oefenen met (nieuwe) technieken, tools en praktische vaardigheden. De overige 3 dagen werk je in een leerbedrijf.

Je krijgt les in moderne praktijk- en theorielokalen van het Tech College. Ook breng je uren door in het MAKE Center waar je leert, ontwerpt en creëert samen met vakmensen, docenten en studenten. MAKE Center is een samenwerking van ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM). Dankzij deze samenwerking ben je verzekerd van goed onderwijs en bemiddeling voor stage en werk bij metaalbedrijven uit de regio. Meer weten? Ga naar de website van MAKE

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: