Instrumentmaker (bbl, mbo)

 • Niveau 3
 • BBL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je als instrumentmaker?

Als instrumentmaker (gereedschapsmaker/matrijzenmaker) werk je bij een gereedschapsmakerij/matrijzenbouwer in de metaal,- of kunststofproductenindustrie. Je vervaardigd onderdelen doormiddel van verspanendetechnieken, maakt en test CNC programma’s. Daarnaast bouw en test je de productiegereedschappen op aan de hand van werktekeningen. Je hebt kennis en vaardigheden op het gebied van verspanende technieken, ruimtelijk inzicht en werkt nauwkeurig. 

Omdat een instrumentmaker (gereedschapsmaker/matrijzenmaker) ook te maken heeft met technisch tekenaars en verschillende opdrachtgevers zul je moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Belangrijke woorden zijn innovatie, doorzettingsvermogen, plannen, organiseren, kwaliteit en leergierigheid. Je blijft je ontwikkelen en doorleren, omdat de techniek niet stil staat. 

Let op: deze opleiding heeft twee uitstroomrichtingen. Kies voor de gewenste richting tijdens het aanmelden.

Is dit iets voor mij?

Draaien, frezen slijpen en samenbouwen is jouw ding en je wilt hier graag nog beter in worden. Je werkt nauwkeurig en kunt goed zelfstandig werken. Vaak heb je aan een werktekening genoeg om je werk te doen. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Open avond 18 oktober

Open avond 18 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 624,-

Crebonummer en naam

 • 25625 Instrumentmaker (bbl, mbo)

Wat leer je tijdens de opleiding Instrumentmaker?

Tijdens de opleiding instrumentmaker (gereedschapsmaker/matrijzenmaker) leer je verspaningsmachines bedienen, te programmeren, en onderdelen samen te bouwen, dit maken en samenstellen met een nauwkeurigheid van een mensenhaar dikte. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Fijnmechanische bewerkingen uitvoeren
 • CNC-machines instellen en programmeren (CAD/CAM)

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Onderdelen maken machines

Draaien

Frezen

Slijpen

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als instrumentmaker (gereedschapsmaker/matrijzenmaker) en kun je aan de slag bij een gereedschapsmakerij, bankwerkerij of een bedrijf dat matrijzen (gietvormen) maakt. Of een ander bedrijf in de metaalproductenindustrie. Je kunt ook doorstromen naar een opleiding op niveau 4. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 624,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. 

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Keuze in opleidingsmogelijkheden

Deze opleiding wordt aangeboden in 2 varianten:

1-daagse variant: Je komt 1 dag (2 dagdelen) per week naar school voor het aanleren van de benodigde theorie. De praktische voorbereiding op het examen en de benodigde vaardigheden leer je en breng je zelf in praktijk op het leerbedrijf waar je vier dagen werkt.

2-daagse variant: Je komt 2 dagen of 4 dagdelen naar school. Op de vaste schooldagen leer je de benodigde theorie. Daarnaast kom je voor een extra praktijk dag naar school. We bereiden je dan extra goed voor op het praktijkexamen door te oefenen met (nieuwe) technieken, tools en praktische vaardigheden. De overige 3 dagen werk je in een leerbedrijf.

Je krijgt les in moderne praktijk- en theorielokalen van het Tech College. Ook breng je uren door in het MAKE Center waar je leert, ontwerpt en creëert samen met vakmensen, docenten en studenten. MAKE Center is een samenwerking van ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM). Dankzij deze samenwerking ben je verzekerd van goed onderwijs en bemiddeling voor stage en werk bij metaalbedrijven uit de regio. Meer weten? Ga naar de website van MAKE

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: