Eerste Monteur Woning - bol

 • Niveau 3
 • BOL

Deze opleiding is er ook als:

Opleiding tot eerste monteur woning

Om een goede eerste monteur te worden, leren we je tijdens de opleiding alles over het aanleggen van leidingen. Ook het testen van installaties komt aan bod. Daarnaast leer je minder ervaren collega’s te begeleiden.

Is Eerste Monteur Woning iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Graag wil leren om gas-, water-, riool- of cv- installaties te installeren.
 • Graag met je handen werkt.
 • Graag op verschillende plekken werkt.
 • Makkelijk beslissingen neemt.
 • Het leuk lijkt om mensen aan te sturen.
 • Technisch inzicht hebt.

Open dagen 2024 - 2025

Open dagen 2024 - 2025

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 3

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.419,-

Crebonummer en naam

 • 25835 Eerste Monteur Woning (bol, mbo)

Het werk van een eerste monteur woning

Als eerste monteur woning werk je aan installaties voor gas, water, centrale verwarming, ventilatie en riolering. Je doet de aanleg en het onderhoud van de installaties. Dit doe je meestal bij mensen thuis of in nieuw te bouwen woningen.

Je legt de leidingen aan, monteert onderdelen en stelt installaties in. Meestal ga je op pad met één of meerdere collega’s die wat minder ervaring hebben. Jij stuurt hen aan en bent hun aanspreekpunt. Installaties voor gas, water, centrale verwarming, ventilatie en riolering zijn overal. Dat betekent dat jouw werk je op veel verschillende plekken brengt. Soms doe je ook wat voorbereidend werk in de werkplaats van het bedrijf waar je werkt. Iedere dag is anders.

Inhoud van de opleiding Eerste Monteur Woning

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je bijvoorbeeld de volgende lessen:

 • Installatiewerkzaamheden voorbereiden
 • Positie van componenten en route van leidingen bepalen
 • Leidingen aanleggen
 • Componenten plaatsen en monteren
 • Installaties testen

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap.

Begeleiding
Tijdens de opleiding krijg je veel begeleiding van ons, één op één. Prettig voor jou is dat je van het begin tot het einde van de opleiding steeds dezelfde begeleider hebt.

Deze skills ga je leren

Leidingen aanleggen

Installaties testen

Storingen opsporen

Collega's begeleiden en instrueren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf dat gas-, water-, riool- of cv-installaties plaatst. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Wat kun je na de opleiding?

Werken
Na 3 jaar studeer je af als eerste monteur woning en kun je aan de slag bij een bedrijf dat gas-, water-, riool- of cv-installaties plaatst.

Doorstromen
Of je leert verder, binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de opleiding Werkvoorbereider (niveau 4). Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf. Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is?

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1419,-.

Begin juli informeren we je over de boeken, leermiddelen en laptop die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Campus Amersfoort

Het Tech College is een kleinschalig college dat onderdeel is van de Campus Amersfoort, direct naast station Schothorst. Omdat het college kleinschalig is, kunnen we je veel aandacht geven. Er is veel oog voor hoe je leert, of je plezier hebt in je opleiding en of je goed in je vel zit. We werken veel samen, net als in de praktijk.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: