Eerste Monteur Woning - bol

 • Niveau 3
 • BOL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

In dit beroep werk je aan installaties voor gas, water, centrale verwarming, ventilatie en riolering. Je doet de aanleg en het onderhoud van de installaties. Dit doe je meestal bij mensen thuis of in nieuw te bouwen woningen.

Je legt de leidingen aan, monteert onderdelen en stelt installaties in. Meestal ga je op pad met één of meerdere collega’s die wat minder ervaring hebben. Jij stuurt hen aan en bent hun aanspreekpunt. Installaties voor gas, water, centrale verwarming, ventilatie en riolering zijn overal. Dat betekent dat jouw werk je op veel verschillende plekken brengt. Soms doe je ook wat voorbereidend werk in de werkplaats van het bedrijf waar je werkt. Iedere dag is anders! Zo kom je op maandag bij iemand thuis en moet je op dinsdag een installatieklus in een tandartspraktijk doen. Afwisselend werk dus.

Is dit iets voor mij?

Lijkt het je wel leuk om gas-, water-, riool- of cv- installaties te installeren? Je werkt graag met je handen en houdt ervan om niet op een vaste plek te werken. Je neemt makkelijk beslissingen en vindt het leuk om mensen aan te sturen. Ook begrijp je snel wat er aan de hand is met een installatie als die het niet meer goed doet. Je hebt dus technisch inzicht. Spreekt dit je aan? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 3

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

 • 25835 Eerste Monteur Woning (bol, mbo)

Wat leer je tijdens de opleiding Eerste Monteur Woning?

Om een goede eerste monteur te worden, leren we je alles over het aanleggen van leidingen. Ook het testen van installaties komt aan bod. Daarnaast leer je minder ervaren collega’s te begeleiden.

Hoe ziet de opleiding eruit?

We leren je alles over de aanleg en het onderhoud van installaties voor gas, water, centrale verwarming, ventilatie en riolering. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Installatiewerkzaamheden voorbereiden
 • Positie van componenten en route van leidingen bepalen
 • Leidingen aanleggen
 • Componenten plaatsen en monteren
 • Installaties testen
 • Installatiewerkzaamheden afronden
 • Storingen verhelpen aan werktuigkundige installaties
 • Minder ervaren collega’s begeleiden en instrueren

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

 

Begeleiding
Tijdens de opleiding krijgt je veel begeleiding van ons, één op één. Prettig voor jou is dat je van het begin tot het einde van de opleiding steeds dezelfde begeleider hebt.

Deze skills ga je leren

Leidingen aanleggen

Installaties testen

Storingen opsporen

Collega's begeleiden en instrueren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf dat gas-, water-, riool- of cv-installaties plaatst. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Na je opleiding

Na die jaar studeer je af als Eerste Monteur Woning en kun je aan de slag bij een bedrijf dat gas-, water-, riool- of cv-installaties plaatst. Of je studeert verder, binnen mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de opleiding Werkvoorbereider (niveau 4). Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Campus Amersfoort

Het Tech College is een kleinschalig college dat onderdeel is van de Campus Amersfoort, direct naast station Schothorst. Omdat het college kleinschalig is, kunnen we je veel aandacht geven. Er is veel oog voor hoe je leert, of je plezier hebt in je opleiding en of je goed in je vel zit. We werken veel samen, net als in de praktijk.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: