Eerste Monteur Woning (bbl, mbo)

BBL - Niveau 3

Wat doe je in dit beroep?

In dit beroep werk je aan installaties voor gas, water, centrale verwarming, ventilatie en riolering. Je doet de aanleg en het onderhoud van de installaties. Dit doe je meestal bij mensen thuis of in nieuw te bouwen woningen.

Je legt de leidingen aan, monteert onderdelen en stelt installaties in. Meestal ga je op pad met één of meerdere collega’s die wat minder ervaring hebben. Jij stuurt hen aan en bent hun aanspreekpunt. Installaties voor gas, water, centrale verwarming, ventilatie en riolering zijn overal. Dat betekent dat jouw werk je op veel verschillende plekken brengt. Soms doe je ook wat voorbereidend werk in de werkplaats van het bedrijf waar je werkt. Iedere dag is anders! Zo kom je op maandag bij iemand thuis en moet je op dinsdag een installatieklus in een tandartspraktijk doen. Afwisselend werk dus!

Is dit iets voor mij?

Het lijkt je wel wat om gas-, water-, riool- of cv- installaties te installeren. Je werkt graag met je handen en houdt ervan om niet op een vaste plek te werken. Je neemt makkelijk beslissingen en vindt het leuk om mensen aan te sturen. Ook begrijp je snel wat er aan de hand is met een installatie als die het niet meer goed doet. Je hebt dus technisch inzicht. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding echt iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25349 Eerste Monteur Woning (bbl, mbo)

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je om leidingen aan te leggen en installaties te testen. Ook leer je minder ervaren collega’s te begeleiden.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en 24 uur per week in de praktijk leert. We leren je vooral over de installaties waar jij dagelijks mee te maken hebt. Andere soorten installaties komen ook aan bod, zodat je toch breed wordt opgeleid. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Installatiewerkzaamheden voorbereiden
 • Positie van componenten en route van leidingen bepalen
 • Leidingen aanleggen
 • Componenten plaatsen en monteren
 • Installaties testen
 • Installatiewerkzaamheden afronden
 • Storingen verhelpen aan werktuigkundige installaties
 • Minder ervaren collega’s begeleiden en instrueren

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als eerste monteur woning en kun je aan de slag bij een bedrijf dat gas-, water-, riool- of cv-installaties plaatst. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de opleiding Werkvoorbereider (niveau 4). Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Begeleiding

Tijdens de opleiding krijgt je veel begeleiding van ons, één op één. Prettig voor jou is dat je van het begin tot het einde van de opleiding steeds dezelfde begeleider hebt.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: