Eerste Monteur Utiliteit - bbl

 • Niveau 3
 • BBL

Opleiding tot eerste monteur utiliteit

Tijdens de opleiding Eerste Monteur Utiliteit leer je alles over leidingen aanleggen en installaties testen. Ook leer je minder ervaren collega’s te begeleiden.

Is Eerste Monteur Utiliteit iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Graag gas-, water, riool- of cv-installaties wilt installeren.
 • Graag met je handen werkt.
 • Graag op verschillende plekken werkt.
 • Makkelijk beslissingen neemt.
 • Graag mensen aan wilt sturen.

Open dagen 2024 - 2025

Open dagen 2024 - 2025

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 715,-

Crebonummer en naam

 • 25834 Eerste monteur werktuigkundige installaties utiliteit

Het werk van een eerste monteur utiliteit

Als eerste monteur utiliteit werk je aan gas-, water-, riool- en cv-installaties. Dit doe je in de utiliteitsbouw, dat zijn bijvoorbeeld kantoorgebouwen, ziekenhuizen en scholen. Daar zorg jij voor de aanleg en het onderhoud van de installaties. Je legt leidingen aan, monteert onderdelen en stelt installaties in. Meestal ga je op pad met één of meerdere collega’s die wat minder ervaring hebben. Jij stuurt hen aan en bent hun aanspreekpunt.

Inhoud van de opleiding Eerste Monteur Utiliteit

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je 1 keer in de week naar school komt. Dit kunnen ook avondlessen zijn. Je leert 24 uur per week in de praktijk.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, waarbij de focus ligt op de installaties waar jij dagelijks mee te maken hebt. Onderwerpen in de lessen zijn bijvoorbeeld:

 • Positie van componenten en route van leidingen bepalen
 • Leidingen aanleggen
 • Componenten plaatsen en monteren
 • Installaties testen
 • Storingen verhelpen aan werktuigkundige installaties
 • Minder ervaren collega’s begeleiden en instrueren

Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. 

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Deze skills ga je leren

Leidingen aanleggen

Installaties testen

Collega's begeleiden

Componenten plaatsen en monteren

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding?

Werken
Na 2 jaar studeer je af als eerste monteur utiliteit en kun je aan de slag bij een bedrijf dat gas-, water-, riool- of cv-installaties plaatst.

Doorstromen
Of je leert verder binnen mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de opleiding Werkvoorbereider (niveau 4).

Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is?

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Start op tijd met solliciteren. Erkende leerbedrijven vind je op de website van stagemarkt.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Begeleiding

Tijdens de opleiding krijgt je veel begeleiding van ons, één op één. Prettig voor jou is dat je van het begin tot het einde van de opleiding steeds dezelfde begeleider hebt.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: