Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties (bbl, mbo)

BBL - Niveau 3

Wat doe je in dit beroep?

In dit beroep werk je aan verwarmingen, cv-ketels en airco’s, maar ook aan duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en warmteterugwininstallaties. Dat doe je bij mensen thuis, maar ook in kantoren, scholen en fabrieken. Je lost vooral storingen op. Dat kan best lastig zijn, want het is niet altijd meteen duidelijk waarom een cv-ketel het niet doet. Heb je de oorzaak gevonden, dan vervang je het onderdeel dat kapot is. Ook het plaatsen van nieuwe installaties hoort bij je werk. Je doet dan voornamelijk kleinere installaties. Grotere installaties zijn het werkterrein van de servicetechnicus, maar soms ga je met hem mee om te helpen.

Is dit iets voor mij?

Je werkt graag met je handen en houdt van technische dingen. Ook ben je creatief, soms is het namelijk flink puzzelen om een storing te vinden. Maar jij kunt goed in je eentje aan een oplossing werken.  Je vindt het leuk om niet op één vaste plek te werken en bent graag op pad met de serviceauto. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding echt iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25307 Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties

Wat leer je?

Om een goede monteur te worden, leer je om reparaties aan installaties uit te voeren. Ook leer je werken aan duurzame technologieën als zonnepanelen en warmteterugwininstallaties.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag of avond in de week naar school komt en 24 uur per week in de praktijk leert. We leren je vooral over de installaties waar jij dagelijks mee te maken hebt. Andere soorten installaties komen ook aan bod, zodat je toch breed wordt opgeleid. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.

Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijgt je veel begeleiding van ons, één op één. Prettig voor jou is dat je van het begin tot het einde van de opleiding steeds dezelfde begeleider hebt. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Diagnoses aan defecte installaties stellen
 • Reparaties aan installaties uitvoeren
 • Nieuwe installaties plaatsen en in bedrijf stellen
 • Werken met duurzame technologieën als zonnepanelen en warmteterugwininstallaties
 • Klantgericht handelen
 • Veilig werken

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties en kun je aan de slag bij een bedrijf dat service (reparaties) en onderhoud doet aan installaties. Of je studeert verder, binnen mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 4. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Heb je een diploma op niveau 2 in de richting van de techniek? Dan kun je deze opleiding sneller afronden. Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen? Dan kun je in sommige gevallen  door middel van een toelatingsonderzoek toch geplaatst worden. Op basis van een AMN toets en TOA-toetsen voor taal en rekenen wordt dan je niveau bepaald. De onderwijsinstelling bepaalt of je in aanmerking komt voor een toelatingsonderzoek. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: