Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigbouw - bbl

 • Niveau 3
 • BBL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Deze opleiding is er ook als

Opleiding tot eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw

Tijdens de opleiding Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigbouw leer je om machines te onderhouden en te verbeteren. Ook leer je hoe je storingen van machines oplost.

Is Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigbouw iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Het leuk vindt om mee te denken over het ontwerp van een machine.
 • Wilt leren hoe je een machine in elkaar zet en onderhoudt.
 • Graag met je handen én je hoofd werkt.
 • Wilt helpen met bedenken van oplossingen voor een klant.
 • Nauwkeurig bent.

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 730,-

Crebonummer en naam

 • 25306 Eerste Monteur service en onderhoud werktuigbouw

Het werk van een eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw

Als eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw heb je te maken met metaal, elektrotechniek en besturingstechniek. Je doet service (reparaties) en onderhoud aan mechatronische producten, zoals liften, sorteermachines en verpakkingsmachines. Soms ben je ook betrokken bij het ontwikkelen van een machine. Je denkt mee over technieken die je het beste kunt toepassen en geeft advies aan ontwerpers.

Als er storingen zijn, zoek je naar de oorzaak en los je deze op. Nederland is goed in het maken van mechatronische producten. Hier is ook vraag naar vanuit het buitenland. Het kan dus zomaar gebeuren dat je een keer bijvoorbeeld naar Japan of Zuid-Korea mag om daar een product te onderhouden of een storing op te lossen.

Inhoud van de opleiding Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigbouw

De opleiding bestaat uit beroepsthema's en technieken die je voorbereiden op je toekomstige werk. Je werkt dan aan verschillende onderwerpen. Denk aan:

 • Gevorderde vaardigheden elektrotechniek, hydrauliek, pneumatiek, besturingstechniek en aandrijfsystemen
 • Storingen opsporen en schema’s lezen
 • Gevorderde vaardigheden PLC-techniek
 • Bestaande machines onderhouden en verbeteren
 • Wiskunde, natuurkunde en mechanica

Ook volg je algemene vakken: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Deze skills ga je leren

Machines onderhouden

Gevordigde vaardigheden leren

Storingen opsporen

Machines onderhouden en verbeteren

Werkend leren

Werkend leren
Tijdens je opleiding ben je voor een deel op school en voor een deel aan het werk bij een leerbedrijf. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Zonder baan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Wat kun je na de opleiding?

Werken
Na 2 jaar studeer je af als eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw en kun je aan de slag bij een bedrijf dat service (reparaties) en onderhoud doet aan mechatronische producten. 

Doorstromen
Je kunt ook verder leren, bijvoorbeeld door een niveau-4-opleiding te volgen.

Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf. Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Start op tijd met solliciteren. Erkende leerbedrijven vind je op de website van stagemarkt.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 730,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Opleidingsmogelijkheden

Deze opleiding kan gevolgd worden als 2-daagse of als 1-daagse variant en volg je via MAKE Center. MAKE Center is een samenwerking tussen ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM Midden Nederland). 

Tijdens de 2-daagse variant ga je per week 2 dagen naar school en 3 dagen aan de slag bij jouw leerbedrijf. De dagen op school bestaan uit theorie- en praktijklessen. Tijdens de praktijklessen werk je met de nieuwste machines en apparatuur. 

MAKE Center ondersteunt je bij het vinden van een passend leerbedrijf. Gedurende je gehele opleiding word je begeleid door een vaste relatiemanager en onderhouden zij contact met jouw praktijkopleider. Daarnaast worden studiekosten, wettelijk verplichte lesgeld (indien van toepassing), boeken, lesmateriaal (met uitzondering van een laptop) en werkkleding betaald door je leerbedrijf. 

Tijdens het intakegesprek kan blijken dat een 1-daagse variant meer geschikt is. In dit geval volg je op school alleen theorielessen. Je gaat dan 1 dag naar school en bent 4 dagen aan het werk. De praktische voorbereiding op het examen en de benodigde vaardigheden leer je en breng je zelf in praktijk bij je leerbedrijf. De kosten van de opleiding, boeken en het lesmateriaal worden in rekening gebracht bij de student.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: