Eerste Monteur Mechatronica (bol, mbo)

 • Niveau 3
 • BOL

Deze opleiding is er ook als

Wat doe je in dit beroep?

Als eerste monteur mechatronica heb je te maken met metaal, elektrotechniek en besturingstechniek. Je bouwt zelfstandig mechatronische producten, zoals liften, sorteermachines en verpakkingsmachines. Vaak ben je dan al betrokken geweest bij het ontwikkelen van een machine. Je hebt meegedacht over technieken die je het beste kunt toepassen en je hebt advies gegeven aan ontwerpers. Onderhoud aan de machines doe je ook. Als er storingen zijn, zoek je naar de oorzaak en los je deze op. Nederland is goed in het maken van mechatronische producten. Hier is ook vraag naar vanuit het buitenland. Het kan dus zomaar gebeuren dat je een keer naar Japan of Zuid-Korea moet om daar een product in elkaar te zetten!

Is dit iets voor mij?

Je vindt het leuk om mee te denken over het ontwerpen van een machine. Om bijvoorbeeld met een team uit te stippelen hoe je automatisch 200 bakjes per minuut kunt vullen. Of om andere oplossingen voor een klant te bedenken. Als eerste monteur mechatronica werk je met je handen én je hoofd. Je bent nauwkeurig en zorgt dat de producten waar je aan bouwt dat ook worden. 

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 3

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25340 Eerste Monteur Mechatronica

Wat leer je?

Om een goede eerste monteur mechatronica te worden leer je tijdens de opleiding om mechatronische producten, zoals een lift of een sorteermachine, te bouwen en te onderhouden.

Hoe ziet de opleiding eruit?

We leren je onder andere vaardigheden uit de elektrotechniek, besturingstechniek en aandrijfsystemen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijgt je veel begeleiding van ons, één op één. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Metaal, elektrotechniek en besturingstechniek (pneumatiek en hydrauliek)
 • Onderdelen van machines en apparaten maken en deze tot een product opbouwen
 • Solid works
 • Lassen
 • Draaien
 • Elektrotechniek
 • Pneumatiek
 • PLC Techniek
 • Veilig werken

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Deze skills ga je leren

Producten bouwen

Machines onderhouden en verbeteren

PLC-techniek

Wiskunde, natuurkunde en mechanica

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf dat mechatronische producten bouwt, zoals liften, sorteermachines en verpakkingsmachines. Ieder leerjaar ga je minimaal tien weken op stage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Stage lopen kan ook goed in het buitenland! Mocht je dat willen, dan helpt je begeleider van school je hierbij.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als eerste monteur mechatronica en kun je aan de slag bij een bedrijf dat mechatronische producten bouwt, zoals liften, sorteermachines en verpakkingsmachines. Of je studeert verder binnen het mbo; bijvoorbeeld naar een opleiding op niveau 4, zoals Technicus Mechatronica Systemen. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Overstap

Als je voldoet aan de toelatingseisen kun je rechtstreeks instromen in deze opleiding op de locatie Disketteweg 10 in Amersfoort. De opleiding is ook beschikbaar op de locatie Harmonielaan 2 in Nieuwegein. Het is dan een uitstroomvariant van de opleiding Middenkader Engineering (niveau 4). Je start dan in leerjaar 1 van Middenkader Engineering. Mochten de eisen van deze niveau-4-opleiding voor jou niet haalbaar zijn, dan kun je in leerjaar 2 overstappen naar de opleiding Mechatronica op niveau 3. Je verliest hierdoor geen studiejaar en rond de opleiding af op niveau 3.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: