Eerste Monteur Mechatronica - bol

 • Niveau 3
 • BOL

Deze opleiding is er ook als

Opleiding tot eerste monteur mechatronica

Om een goede eerste monteur mechatronica te worden, leer je tijdens de opleiding om mechatronische producten, zoals een lift of een sorteermachine, te bouwen en te onderhouden.

Is Eerste Monteur Mechatronica iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Het leuk vindt om mee te denken over het ontwerpen van een machine.
 • Het leuk vindt om oplossingen te bedenken.
 • Graag wilt leren werken met je handen én je hoofd.
 • Nauwkeurig bent.

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 3

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.449,-

Crebonummer en naam

 • 25892 Eerste Monteur Mechatronica

Het werk van een eerste monteur mechatronica

Als eerste monteur mechatronica heb je te maken met metaal, elektrotechniek en besturingstechniek. Je bouwt zelfstandig mechatronische producten, zoals liften, sorteermachines en verpakkingsmachines. Je bent betrokken bij het ontwikkelen van machines. Je denkt mee over technieken die je het beste kunt toepassen en je geeft advies aan ontwerpers.

Onderhoud aan de machines doe je ook. Als er storingen zijn, zoek je naar de oorzaak en los je deze op. Nederland is goed in het maken van mechatronische producten. Hier is ook vraag naar vanuit het buitenland. Het kan dus zomaar gebeuren dat je een keer bijvoorbeeld naar Japan of Zuid-Korea mag om daar een product in elkaar te zetten.

Inhoud van de opleiding Eerste Monteur Mechatronica

We leren je vaardigheden uit de elektrotechniek, besturingstechniek en aandrijfsystemen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijgt je veel begeleiding van ons, één op één. Tijdens de opleiding krijg je bijvoorbeeld de volgende lessen:

 • Metaal, elektrotechniek en besturingstechniek (pneumatiek en hydrauliek)
 • Onderdelen van machines en apparaten maken en deze tot een product opbouwen
 • Solid Works
 • Lassen
 • Elektrotechniek
 • Pneumatiek
 • PLC Techniek

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap.

Dit ga je leren

Producten bouwen

Machines onderhouden en verbeteren

PLC-techniek

Wiskunde, natuurkunde en mechanica

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf dat mechatronische producten bouwt, zoals liften, sorteermachines en verpakkingsmachines. Ieder leerjaar ga je minimaal tien weken op stage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Stage lopen kan ook goed in het buitenland. Mocht je dat willen, dan helpt je begeleider van school je hierbij.

Wat kun je na de opleiding?

Werken
Na 3 jaar studeer je af als eerste monteur mechatronica en kun je aan de slag bij een bedrijf dat mechatronische producten bouwt. 

Doorstromen
Of je leert verder binnen het mbo, bijvoorbeeld naar een opleiding op niveau 4 zoals Technicus Mechatronica Systemen.

Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf. Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is?

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1449,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Campus Amersfoort

Het Tech College is een kleinschalig college dat onderdeel is van de Campus Amersfoort, direct naast station Schothorst. Omdat het college kleinschalig is, kunnen we je veel aandacht geven. Er is veel oog voor hoe je leert, of je plezier hebt in je opleiding en of je goed in je vel zit. We werken veel samen, net als in de praktijk.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: