Eerste Monteur Mechatronica - bol

 • Niveau 3
 • BOL

Deze opleiding is er ook als

Wat doe je in dit beroep?

Als eerste monteur mechatronica heb je te maken met metaal, elektrotechniek en besturingstechniek. Je bouwt zelfstandig mechatronische producten, zoals liften, sorteermachines en verpakkingsmachines. Je bent betrokken bij het ontwikkelen van machines. Je denkt mee over technieken die je het beste kunt toepassen en je geeft advies aan ontwerpers. Onderhoud aan de machines doe je ook. Als er storingen zijn, zoek je naar de oorzaak en los je deze op. Nederland is goed in het maken van mechatronische producten. Hier is ook vraag naar vanuit het buitenland. Het kan dus zomaar gebeuren dat je een keer bijvoorbeeld naar Japan of Zuid-Korea mag om daar een product in elkaar te zetten!

Is dit iets voor mij?

Je vindt het leuk om mee te denken over het ontwerpen van een machine. Om bijvoorbeeld met een team uit te stippelen hoe je automatisch 200 bakjes per minuut kunt vullen. Of om andere oplossingen voor een klant te bedenken. Als eerste monteur mechatronica werk je met je handen én je hoofd. Je bent nauwkeurig en zorgt dat de producten waar je aan bouwt dat ook worden. 

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 3

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

 • 25892 Eerste Monteur Mechatronica

Wat leer je?

Om een goede eerste monteur mechatronica te worden, leer je tijdens de opleiding om mechatronische producten, zoals een lift of een sorteermachine, te bouwen en te onderhouden.

Hoe ziet de opleiding eruit?

We leren je vaardigheden uit de elektrotechniek, besturingstechniek en aandrijfsystemen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijgt je veel begeleiding van ons, één op één. Tijdens de opleiding krijg je bijvoorbeeld de volgende lessen:

 • Metaal, elektrotechniek en besturingstechniek (pneumatiek en hydrauliek)
 • Onderdelen van machines en apparaten maken en deze tot een product opbouwen
 • Solid Works
 • Lassen
 • Draaien
 • Elektrotechniek
 • Pneumatiek
 • PLC Techniek
 • Veilig werken

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

 

Deze skills ga je leren

Producten bouwen

Machines onderhouden en verbeteren

PLC-techniek

Wiskunde, natuurkunde en mechanica

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf dat mechatronische producten bouwt, zoals liften, sorteermachines en verpakkingsmachines. Ieder leerjaar ga je minimaal tien weken op stage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Stage lopen kan ook goed in het buitenland! Mocht je dat willen, dan helpt je begeleider van school je hierbij.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als eerste monteur mechatronica en kun je aan de slag bij een bedrijf dat mechatronische producten bouwt. Of je studeert verder binnen het mbo; bijvoorbeeld naar een opleiding op niveau 4, zoals Technicus Mechatronica Systemen. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Campus Amersfoort

Het Tech College is een kleinschalig college dat onderdeel is van de Campus Amersfoort, direct naast station Schothorst. Omdat het college kleinschalig is, kunnen we je veel aandacht geven. Er is veel oog voor hoe je leert, of je plezier hebt in je opleiding en of je goed in je vel zit. We werken veel samen, net als in de praktijk.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: