Wat doe je als Eerste Monteur Mechatronica?
Als eerste monteur mechatronica heb je te maken met metaal, elektrotechniek en besturingstechniek. Je bouwt zelfstandig mechatronische producten, zoals liften, sorteermachines en verpakkingsmachines. Soms ben je betrokken bij het ontwikkelen van een machine. Je denkt mee over technieken die je het beste kunt toepassen en je geeft advies aan ontwerpers. Onderhoud aan de machines doe je ook. Als er storingen zijn, zoek je naar de oorzaak en los je deze op. Nederland is goed in het maken van mechatronische producten. Hier is ook vraag naar vanuit het buitenland. Het kan dus zomaar gebeuren dat je een keer naar bijvoorbeeld Japan of Zuid-Korea mag om daar een product in elkaar te zetten!
Is dit iets voor mij?
Je vindt het interessant om mee te denken over het ontwerpen van een machine. Of om andere oplossingen voor een klant te bedenken. Als eerste monteur mechatronica werk je met je handen én je hoofd. Je bent nauwkeurig en zorgt dat de producten waar je aan bouwt dat ook worden. Spreekt dit je aan? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!
In het kort
Leerweg / Niveau
BBL / Niveau 3Start
Locatie
Lesgeld
€ 654,-Crebonummer en naam
- 25892 Eerste Monteur Mechatronica

Wat leer je tijdens de opleiding?
Tijdens de opleiding tot eerste monteur mechatronica leer je om mechatronische producten, zoals een lift of een sorteermachine, te bouwen en te onderhouden.
Hoe ziet de opleiding eruit?
We leren je onder andere vaardigheden elektrotechniek, besturingstechniek en aandrijfsystemen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je veel begeleiding van ons, één op één. Prettig voor jou is dat je van het begin tot het einde van de opleiding steeds dezelfde begeleider hebt. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:
- Gevorderde vaardigheden elektrotechniek, hydrauliek, pneumatiek, besturingstechniek en aandrijfsystemen
- Storingen opsporen en schema’s lezen
- Gevorderde vaardigheden PLC-techniek
- Bestaande machines onderhouden en verbeteren
- Wiskunde, natuurkunde en mechanica
Ook volg je algemene vakken: Nederlands, Engels, rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden
Deze skills ga je leren
Producten bouwen
Machines onderhouden en verbeteren
PLC-techniek
Wiskunde, natuurkunde en mechanica
Werkend leren
Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.
Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.
Na je opleiding
Na twee jaar studeer je af als eerste monteur mechatronica en kun je aan de slag bij een bedrijf dat mechatronische producten bouwt, zoals liften, sorteermachines en verpakkingsmachines. Of je studeert verder. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.
Vooropleiding
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
- Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4
Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.
Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen.
Keuze in opleidingsmogelijkheden
Deze opleiding wordt aangeboden in 2 varianten:
1-daagse variant: Je komt 1 dag (2 dagdelen) per week naar school voor het aanleren van de benodigde theorie. De praktische voorbereiding op het examen en de benodigde vaardigheden leer je en breng je zelf in praktijk op het leerbedrijf waar je vier dagen werkt.
2-daagse variant: Je komt 2 dagen of 4 dagdelen naar school. Op de vaste schooldagen leer je de benodigde theorie. Daarnaast kom je voor een extra praktijk dag naar school. We bereiden je dan extra goed voor op het praktijkexamen door te oefenen met (nieuwe) technieken, tools en praktische vaardigheden. De overige 3 dagen werk je in een leerbedrijf.
Je krijgt les in moderne praktijk- en theorielokalen van het Tech College. Ook breng je uren door in het MAKE Center waar je leert, ontwerpt en creëert samen met vakmensen, docenten en studenten. MAKE Center is een samenwerking van ROC Midden Nederland en Opleidingsbedrijf Metaal (OBM). Dankzij deze samenwerking ben je verzekerd van goed onderwijs en bemiddeling voor stage en werk bij metaalbedrijven uit de regio. Meer weten? Ga naar de website van MAKE
Aanmelden
Wil je in september nog starten? Meld je dan snel aan. Je hebt daarvoor je DigiD nodig.