Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit - bol

 • Niveau 3
 • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Als Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit installeer je elektrotechnische installaties. Bijvoorbeeld beveiligingssystemen, datanetwerken, telecominstallaties, verkeerssignalering of lichtreclamesystemen. Jij zorgt er ook voor dat die elektrotechnische installaties gebruikt kunnen worden. Daarom voer jij testen uit en stel je besturingsprogramma’s in. Ook doe je het onderhoud. Meestal ga je op pad met één of meerdere collega’s die wat minder ervaring hebben. Jij stuurt hen aan en bent hun aanspreekpunt.

Dit werk brengt je op veel verschillende plekken. Zo kom je op maandag bij iemand thuis, moet je op dinsdag een installatieklus in een restaurant doen en rijd je op woensdag met de serviceauto naar een ziekenhuis. 

Is dit iets voor mij?

Je vindt elektrotechnische installaties interessant. Je werkt graag met je handen en vindt het leuk om op pad te zijn met de serviceauto. Ook neem je makkelijk beslissingen en heb je er plezier in om mensen aan te sturen. Als eerste monteur elektrotechnische installaties is het soms best hard werken. Jij houdt wel van een beetje aanpoten.

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 3

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

 • 25332 Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens jouw opleiding leer je om onderdelen van een elektrotechnische installatie in elkaar te zetten en te plaatsen. Ook leer je storingen te verhelpen en om minder ervaren collega’s te begeleiden.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je veel  één op één begeleiding van ons. Prettig voor jou is dat je van het begin tot het einde van de opleiding steeds dezelfde begeleider hebt. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • De positie bepalen van componenten in een installatie en van de bedrading/bekabeling (route)
 • Onderdelen van een elektrotechnische installatie in elkaar zetten, plaatsen of aanleggen
 • Elektrische verbindingen controleren en testen
 • Elektrotechnische installaties in- en afstellen
 • Storingen verhelpen aan elektrotechnische installaties
 • Een bestaande installatie met beleid demonteren (uit elkaar halen)
 • Minder ervaren collega’s begeleiden en instrueren

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap

Deze skills ga je leren

Installaties in elkaar zetten

Installaties plaatsen

Elektrische verbindingen controleren en testen

Collega's begeleiden en instrueren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf dat elektrotechnische installaties verzorgt. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Stage lopen kan ook goed in het buitenland! Mocht je dat willen, dan helpt je begeleider van school je hierbij.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit en kun je aan de slag bij een bedrijf dat elektrotechnische installaties verzorgt. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar één van de aansluitende opleidingen op niveau 4. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

 Als je niet aan de opleidingseisen voldoet, kun je vragen om een toelatingsonderzoek. Als daaruit blijkt dat je over voldoende capaciteiten beschikt, kun je toch worden toegelaten tot de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Campus Amersfoort

Het Tech College is een kleinschalig college dat onderdeel is van de Campus Amersfoort, direct naast station Schothorst. Omdat het college kleinschalig is, kunnen we je veel aandacht geven. Er is veel oog voor hoe je leert, of je plezier hebt in je opleiding en of je goed in je vel zit. We werken veel samen, net als in de praktijk.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: