Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit (bbl, mbo)

BBL - Niveau 3

Wat doe je in dit beroep?

In dit beroep installeer je elektrotechnische installaties. Dat kan van alles zijn, denk aan beveiligingssystemen, datanetwerken, telecominstallaties, verkeerssignalering of lichtreclame-systemen. Jij zorgt er ook voor dat die elektrotechnische installaties gebruikt kunnen worden, daarom voer jij testen uit en stel je besturingsprogramma’s in. Ook doe je het onderhoud. Meestal ga je op pad met één of meerdere collega’s die wat minder ervaring hebben. Jij stuurt hen aan en bent hun aanspreekpunt.

Elektrotechnische installaties zijn overal. Dat betekent dat jouw werk je op veel verschillende plekken brengt. Zo kom je op maandag bij iemand thuis, moet je op dinsdag een installatieklus in een restaurant doen en rijd je op woensdag met de serviceauto naar een ziekenhuis. Afwisselend werk dus!

Is dit iets voor mij?

Je vindt elektrotechnische installaties interessant. Je werkt graag met je handen en vindt het leuk om op pad te zijn met de serviceauto. Ook neem je makkelijk beslissingen en heb je er plezier in om mensen aan te sturen. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding echt iets voor jou. Als eerste monteur elektrotechnische installaties is het soms best hard werken. Maar dat vind jij niet erg. Jij houdt wel van een beetje aanpoten. En je komt tenminste nog eens ergens!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25332 Eerste monteur elektrotechnische installaties woning & utiliteit

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je om onderdelen van een elektrotechnische installatie in elkaar te zetten en te plaatsen. Ook leer je storingen te verhelpen en om minder ervaren collega’s te begeleiden.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag of twee avonden per week naar school komt en 20 tot 24 uur per week in de praktijk leert. We leren je onder andere een elektrotechnische installatie in elkaar te zetten en te plaatsen. Ook leer je storingen te verhelpen en om minder ervaren collega’s te begeleiden. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • De positie bepalen van componenten in een installatie en van de bedrading/bekabeling (route)
 • Onderdelen van een elektrotechnische installatie in elkaar zetten, plaatsen of aanleggen
 • Elektrische verbindingen controleren en testen
 • Elektrotechnische installaties in- en afstellen
 • Storingen verhelpen aan elektrotechnische installaties
 • Een bestaande installatie met beleid demonteren (uit elkaar halen)
 • Minder ervaren collega’s begeleiden en instrueren

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit en kun je aan de slag bij bedrijf dat elektrotechnische installaties verzorgt. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar één van de aansluitende opleidingen op niveau 4. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Begeleiding

Tijdens de opleiding krijgt je veel begeleiding van ons, één op één. Prettig voor jou is dat je van het begin tot het einde van de opleiding steeds dezelfde begeleider hebt.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: