Opleiding tot eerste monteur elektrotechnische installaties
Op de opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit leer je hoe je elektrotechnische installaties installeert en gebruikt. Denk aan beveiligingssystemen, datanetwerken, telecominstallaties, verkeerssignalering of lichtreclamesystemen. Je voert testen uit en stelt besturingsprogramma’s in. Ook doe je het onderhoud.
Meestal ga je op pad met één of meerdere collega’s die wat minder ervaring hebben. Jij stuurt hen aan en bent hun aanspreekpunt. Elektrotechnische installaties zijn overal. Zo kom je op maandag bij iemand thuis, moet je op dinsdag een installatieklus in een restaurant doen en rijd je op woensdag met de serviceauto naar een ziekenhuis.
Is Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit iets voor jou?
De opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties woning en utiliteit past bij je als je:
- Elektrotechnische installaties interessant vindt.
- Graag met je handen werkt.
- Het leuk vindt om op pad te zijn met de serviceauto.
- Makkelijk beslissingen neemt.
- Het leukt vindt om mensen aan te sturen.
- Graag hard werkt.
In het kort
Leerweg / Niveau
BBL / Niveau 3Duur
2 jaarStart
Locatie
Lesgeld
€ 715,-Crebonummer en naam
- 25736 Eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving
Het werk van een eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit
Als eerste monteur elektrotechnische installaties zet je onderdelen van een elektrotechnische installatie in elkaar en plaatst dit. Je verhelpt storingen en begeleidt minder ervaren collega's.
De inhoud van de opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties
Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je 1 dag of 2 avonden per week naar school komt en 20 tot 24 uur per week in de praktijk leert. Dit wordt bepaald in overleg met het leerbedrijf. Daarnaast ga je één keer per week naar school. Hier krijg je les in bijvoorbeeld:
- De positie bepalen van componenten in een installatie en van de bedrading/bekabeling (route).
- Onderdelen van een elektrotechnische installatie in elkaar zetten, plaatsen of aanleggen.
- Elektrische verbindingen controleren en testen.
- Elektrotechnische installaties in- en afstellen.
- Storingen verhelpen aan elektrotechnische installaties.
Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap.
Ook kies je zelf een aantal keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.
Deze skills ga je leren
Installatie in elkaar zetten
Installatie plaatsen
Elektrische verbindingen controleren en testen
Collega's begeleiden en instrueren
Werkend leren
Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.
Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.
Wat kun je na de opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties?
Je gaat aan de slag bij een bedrijf dat elektrotechnische installaties installeert. Of je leert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar één van de aansluitende opleidingen op niveau 4. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf. Er is veel vraag naar technisch talent!
Vooropleiding
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
- Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4
Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Start op tijd met solliciteren. Erkende leerbedrijven vind je op de website van stagemarkt.
Versnellen? Heb je een diploma elektrotechnische installaties niveau 2, dan kan je deze opleiding in 1 jaar afronden. Je gaat dan in de avond naar school.
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop.
Begeleiding
Tijdens de opleiding krijgt je veel 1-op-1 begeleiding van ons. We zorgen ervoor dat je van begin tot het einde van de opleiding steeds dezelfde begeleider hebt.
Interesse?
Bij aanmelding voor 1 april heb je toelatingsrecht. Voor het aanmelden heb je DigiD nodig.