Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit - bbl

 • Niveau 3
 • BBL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je in dit beroep?

Als Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit installeer je elektrotechnische installaties, zoals beveiligingssystemen, datanetwerken, telecominstallaties, verkeerssignalering of lichtreclamesystemen. Jij zorgt er ook voor dat die elektrotechnische installaties gebruikt kunnen worden. Daarom voer je testen uit en stel je besturingsprogramma’s in. Ook doe je het onderhoud. Meestal ga je op pad met één of meerdere collega’s die wat minder ervaring hebben. Jij stuurt hen aan en bent hun aanspreekpunt.

Elektrotechnische installaties zijn overal. Dat betekent dat jouw werk je op veel verschillende plekken brengt. Zo kom je op maandag bij iemand thuis, moet je op dinsdag een installatieklus in een restaurant doen en rijd je op woensdag met de serviceauto naar een ziekenhuis.

Is dit iets voor mij?

Je vindt elektrotechnische installaties interessant. Je werkt graag met je handen en vindt het leuk om op pad te zijn met de serviceauto. Ook neem je makkelijk beslissingen en heb je er plezier in om mensen aan te sturen. Als eerste monteur elektrotechnische installaties is het soms best hard werken. Jij houdt wel van een beetje aanpoten. 

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

 • 27736 Eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding leer je om onderdelen van een elektrotechnische installatie in elkaar te zetten en te plaatsen. Ook leer je storingen te verhelpen en om minder ervaren collega’s te begeleiden.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag of twee avonden per week naar school komt en 20 tot 24 uur per week in de praktijk leert. Dit wordt bepaald in overleg met het leerbedrijf en de student. We leren je onder andere een elektrotechnische installatie in elkaar te zetten en te plaatsen. Ook leer je storingen te verhelpen en om minder ervaren collega’s te begeleiden. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • De positie bepalen van componenten in een installatie en van de bedrading/bekabeling (route)
 • Onderdelen van een elektrotechnische installatie in elkaar zetten, plaatsen of aanleggen
 • Elektrische verbindingen controleren en testen
 • Elektrotechnische installaties in- en afstellen
 • Storingen verhelpen aan elektrotechnische installaties
 • Een bestaande installatie met beleid demonteren (uit elkaar halen)
 • Minder ervaren collega’s begeleiden en instrueren

Daarnaast volg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden.

Deze skills ga je leren

Installatie in elkaar zetten

Installatie plaatsen

Elektrische verbindingen controleren en testen

Collega's begeleiden en instrueren

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit en kun je aan de slag bij bedrijf dat elektrotechnische installaties verzorgt. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar één van de aansluitende opleidingen op niveau 4. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Versnellen? Heb je een diploma elektrotechnische installaties niveau 2, dan kan je deze opleiding in 1 jaar afronden. Je gaat dan in de avond naar school.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Begeleiding

Tijdens de opleiding krijgt je veel  één op één. begeleiding van ons. Prettig voor jou is dat je van het begin tot het einde van de opleiding steeds dezelfde begeleider hebt.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: