Opleiding tot eerste monteur elektrotechnische installaties
Tijdens jouw opleiding leer je om onderdelen van een elektrotechnische installatie in elkaar te zetten en te plaatsen. Ook leer je storingen te verhelpen en om minder ervaren collega’s te begeleiden.
Is Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties in de gebouwde omgeving iets voor jou?
Deze opleiding past bij je als je:
- Elektrotechnische installaties interessant vindt.
- Graag met je handen werkt.
- Het leuk vindt om op pad te zijn met de serviceauto.
- Makkelijk beslissingen neemt.
- Graag mensen wilt aansturen.
In het kort
Leerweg / Niveau
BOL / Niveau 3Duur
3 jaarStart
Locatie
Lesgeld
€ 1.419,-Crebonummer en naam
- 25736 Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties in de gebouwde omgeving
Het werk van een eerste monteur elektrotechnische Installaties in de gebouwde omgeving
Als eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving installeer je onder andere beveiligingssystemen, datanetwerken, telecominstallaties, verkeerssignalering en lichtreclamesystemen. Jij zorgt ervoor dat die elektrotechnische installaties gebruikt kunnen worden. Daarom voer jij testen uit en stel je besturingsprogramma’s in. Ook doe je het onderhoud.
Meestal ga je op pad met één of meerdere collega’s die wat minder ervaring hebben. Jij stuurt hen aan en bent hun aanspreekpunt. Dit werk brengt je op veel verschillende plekken. Zo kom je op maandag bij iemand thuis, moet je op dinsdag een installatieklus in een restaurant doen en rijd je op woensdag met de serviceauto naar een ziekenhuis.
Inhoud van de opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties
Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je veel één op één begeleiding van ons. Prettig voor jou is dat je van het begin tot het einde van de opleiding steeds dezelfde begeleider hebt. Je werkt dan aan verschillende onderwerpen. Denk aan:
- De positie bepalen van componenten in een installatie en van de bedrading/bekabeling (route).
- Onderdelen van een elektrotechnische installatie in elkaar zetten, plaatsen of aanleggen.
- Elektrische verbindingen controleren en testen.
- Storingen verhelpen aan elektrotechnische installaties.
- Minder ervaren collega’s begeleiden en instrueren.
Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap.
Dit ga je leren
Installaties in elkaar zetten
Installaties plaatsen
Elektrische verbindingen controleren en testen
Collega's begeleiden en instrueren
Stage
Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf dat elektrotechnische installaties verzorgt. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Stage lopen kan ook goed in het buitenland. Mocht je dat willen, dan helpt je begeleider van school je hierbij.
Wat kun je na de opleiding?
Werken
Na 3 jaar studeer je af als eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving en kun je aan de slag bij een bedrijf dat elektrotechnische installaties verzorgt.
Doorstromen
Of je leert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar één van de aansluitende opleidingen op niveau 4.
Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is?
Vooropleiding
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
- Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4
Als je niet aan de opleidingseisen voldoet, kun je vragen om een toelatingsonderzoek. Als daaruit blijkt dat je over voldoende capaciteiten beschikt, kun je toch worden toegelaten tot de opleiding.
Kennismaken
Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie.
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1419,-.
Begin juli informeren we je over de boeken, leermiddelen en laptop die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn.
Campus Amersfoort
Het Tech College is een kleinschalig college dat onderdeel is van de Campus Amersfoort, direct naast station Schothorst. Omdat het college kleinschalig is, kunnen we je veel aandacht geven. Er is veel oog voor hoe je leert, of je plezier hebt in je opleiding en of je goed in je vel zit. We werken veel samen, net als in de praktijk.
Aanmelden
Bij aanmelding voor 1 april heb je toelatingsrecht. Voor het aanmelden heb je DigiD nodig.