Constructiewerker (bol, mbo)

BOL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Als constructiewerker werk je met materialen als staal, rvs en aluminium. Je hebt te maken met staven, platen, buizen en profielmateriaal. Dit soort losse onderdelen bevestig jij aan elkaar tot een product. Hierbij ben je veel aan het lassen. Je kunt werken aan delen van een brug, spanten voor een gebouw of een schip. Maar het kan ook zijn dat je met minder ‘grove’ producten bezig bent. Denk hierbij aan lopende banden voor fabrieken of de laadbak van een vrachtwagen. Als constructiewerker werk je vaak in de werkplaats, maar soms ook buiten. De constructie voor een gebouw afwerken kan nu eenmaal niet in de werkplaats.

Is dit iets voor mij?

Je houdt van lassen. En om van staven, platen en profielmateriaal nieuwe (vaak grote) dingen te maken. Je vindt het dus leuk om met technische dingen bezig te zijn. En je ziet snel hoe losse onderdelen uiteindelijk een brug, schip of gebouw gaan vormen. Je hebt dus ook ruimtelijk inzicht. Je bent graag in de werkplaats, maar vindt het ook leuk om af en toe buiten te werken.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 2

Start

Eind augustus 2020

Crebonummer en naam

25291 Constructiewerker

Wat leer je?

Om een goede constructiewerker te worden leer je alles over verschillende lastechnieken. We leren je onder andere hoe je werkt met gereedschap en machines. Ook leer je hoe je staven, platen en profielmateriaal bevestigt.

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Machines en gereedschappen in- en afstellen
  • Verschillende lastechnieken (onder andere zwaar lassen)
  • Constructie- en plaattechnieken
  • Eigenschappen kennen van de materialen waarmee je werkt
  • Basiskennis van gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf dat bijvoorbeeld schepen, gebouwen of bruggen bouwt, of de laadbak van een vuilniswagen maakt. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als constructiewerker en kun je aan de slag bij bedrijf dat bijvoorbeeld schepen, gebouwen of bruggen bouwt, of de laadbak van een vrachtwagen maakt. Of je studeert verder, binnen mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3 (Allround Constructiewerker). Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2019 - 2020: € 1.168,-. Het lesgeld voor schooljaar 2020-2021 is nog niet bekend.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

De Campus van ROC Midden Nederland

De Campus in Amersfoort is een mooie, moderne locatie met station Schothorst naast de deur. Op de campus zitten de verschillende mbo-colleges bij elkaar. Studeren en werken kan er volop. Het leuke is dat je als student van het Tech College (een deel van) de technische renovatie van de gebouwen doet. Geen betere manier om te leren natuurlijk. En om je eigen campus vorm te geven!

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: