Constructiewerker (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Als constructiewerker werk je met materialen als staal, rvs en aluminium. Je hebt te maken met staven, platen, buizen en profielmateriaal. Dit soort losse onderdelen bevestig jij aan elkaar tot een product. Hierbij ben je veel aan het lassen. Je kunt werken aan delen van een brug, spanten voor een gebouw of een schip. Maar het kan ook zijn dat je met minder ‘grove’ producten bezig bent. Denk hierbij aan lopende banden voor fabrieken of de laadbak van een vuilniswagen. Als constructiewerker werk je vaak in de werkplaats, maar soms ook buiten. De constructie voor een gebouw afwerken kan immers niet in de werkplaats.

Is dit iets voor mij?

Je houdt van lassen. En om van staven, platen en profielmateriaal nieuwe (vaak grote) dingen te maken. Je vindt het dus leuk om met technische dingen bezig te zijn. En je ziet snel hoe losse onderdelen uiteindelijk een brug, schip of gebouw gaan vormen. Je hebt dus ook ruimtelijk inzicht. Je bent graag in de werkplaats, maar vindt het ook leuk om af en toe buiten te werken. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding echt iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25291 Constructiewerker

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Constructiewerker leer je onder andere verschillende lastechnieken. Daarnaast leren we je met gereedschap te werken en machines af te stellen. Via ons kun je ook je lasdiploma halen voor het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Dit is niet verplicht, maar wel slim om te doen. Veel bedrijven vragen hier namelijk om.

Hoe ziet de opleiding eruit?

We leren je onder andere hoe je werkt met gereedschap en machines. Ook leer je hoe je staven, platen en profielmateriaal bevestigt. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Machines en gereedschappen veilig in- en afstellen
  • Verschillende lastechnieken
  • Constructie- en plaattechnieken
  • Basiskennis van gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als constructiewerker en kun je aan de slag bij een bedrijf dat bijvoorbeeld schepen, gebouwen of bruggen bouwt, of de laadbak van een vuilniswagen maakt. Of je studeert verder. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen? Dan kom je misschien in aanmerking voor opleiding Entree techniek.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Betaalde opleiding mogelijk via MAKE Center

Deze opleiding kun je op twee manieren volgen:

1-daagse variant: tijdens de opleiding ga je één dag (2 dagdelen) per week naar school. De andere vier dagen werk je bij een bedrijf.

2-daagse variant: tijdens de eerste twee jaar van de opleiding ga je twee dagen per week naar school (één dag theorie en één dag praktijk). Je leert dan de basisvaardigheden van het vak. De andere drie dagen werk je bij een bedrijf.

De 2-daagse variant doen we via MAKE: de samenwerking van OBM OpleidingsBedrijf Metaal en ROCMN. Meer weten? Ga naar de website van MAKE.

Het traject van MAKE is een betaalde opleiding. Je opleidingskosten en materialen worden vergoed. Je wordt extra begeleid, ook in het vinden van een baan.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: