Assistent Techniek - bol

 • Entreeopleiding
 • BOL

Deze opleiding is er ook als

Wat doe je in dit beroep?

Als Assistent Techniek help je een vakman met zijn werk. Dat kan overal zijn: bij mensen thuis, maar ook in kantoren of fabrieken. Je boort gaten, plaatst bedradingskokers in een installatiekast of trekt bedrading. Ook schroef je onderdelen vast, of juist los, bijvoorbeeld wanneer jullie een storing moeten opsporen. Je kunt ook helpen met het werk aan cv-ketels of metalen platen. Verder help je bij het opruimen van de werkplaats als een klus klaar is en assisteer je bij het in- en uitladen van vrachtwagens.

Is dit iets voor mij?

Lekker met je handen en met technische dingen bezig zijn, daar houd jij van. Je vindt het leuk om op pad te zijn met de bedrijfsauto, maar je bent ook graag op een werkplaats. En je hebt er plezier in om met andere mensen samen te werken. Spreekt dit je aan? Dan is deze opleiding echt iets voor jou. Tijdens deze entreeopleiding krijg je veel begeleiding en hulp als jij dat nodig hebt. Ook als je het even niet meer ziet zitten. Zo zorgen we er samen voor dat jij je diploma haalt.

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Entreeopleiding

Duur

1 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

 • 25744 Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je werken met gereedschappen en de basis van installatie- en constructietechniek. Maar bij deze opleiding krijg je meer dan techniek alleen. We leren je ook je weg te vinden in de samenleving. We helpen je bijvoorbeeld bij geldzaken en bij het invullen van formulieren. Ook leer je hoe je je goed kunt presenteren bij een bedrijf. Je stapt straks goed voorbereid de maatschappij in!

Hoe ziet de opleiding eruit?

We leren je allerlei technische handelingen, zoals zagen, boren, meten, testen en technische tekeningen lezen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Basisvaardigheden metaalbewerking
 • Basisvaardigheden elektro- en lastechniek
 • Werken met gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Basis van metaalbewerking

Basis van elektro- en lastechniek

Werken met gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur

Samenwerken

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je werkt in een werkplaats van een installatiebedrijf, metaalbedrijf of op een bouwproject voor een elektrobedrijf. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Tijdens je stage word je door school en door het bedrijf begeleid.

Na je opleiding

Na één jaar studeer je af als assistent techniek en kun je aan de slag bij een bedrijf in de constructie- of installatietechniek. Of je studeert verder. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar één van de volgende opleidingen op niveau 2:

 • Monteur Elektrotechnische Installaties
 • Monteur Installatietechniek
 • Monteur Mechatronica
 • Metaalbewerker (constructie, plaatwerker, verspaner)

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 1. Je hebt geen diploma
 2. Je hebt nog geen twee jaar ingeschreven gestaan bij een entreeopleiding
 3. Je bent 16 jaar of ouder

Let op: Ben je op 1 augustus van het schooljaar 16 jaar of ouder? Dan kan je in augustus of januari starten met de entreeopleiding. Ben je nog géén 16 jaar op 1 augustus van het schooljaar? Dan kan je pas het volgende schooljaar in augustus starten met de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Voor de studenten is er gereedschap beschikbaar in de werkplaatsen. Dit kun je lenen tegen betaling van een borg. Natuurlijk mag je ook je eigen gereedschap aanschaffen.
Boeken, werkkleding en lesmateriaal: ongeveer € 350,-.

Aanmelden anderstaligen

Spreek je de Nederlandse taal nog niet goed? Dan kun je soms bij een bol Entree-opleiding extra Nederlandse lessen volgen. Vanaf taalniveau A1 mag je instromen. Na aanmelding wordt er gekeken naar jouw situatie en de extra ondersteuning die nodig is.

Bel voor meer informatie naar mevrouw Jetske van Woerden via het telefoonnummer 06-13411681.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: